«Διεθνές Συνέδριο για τον Όλυμπο»

olympos

Δελτίο Τύπου

«Διεθνές Συνέδριο για τον Όλυμπο»

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου διοργάνωσε τριήμερο διεθνές συνέδριο, στις 20 έως 22 Μαρτίου 2015 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο νέο Αμφιθέατρο του Κέντρου Πληροφόρησης Επισκεπτών Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ‐ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με θέμα: «Ο Όλυμπος μνημείο φύσης και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας αιώνας από την πρώτη ανάβαση»

Ο Όλυμπος αποτελεί ένα μεγάλο σύμβολο μύθου και ιστορίας του Ελληνισμού, με παγκόσμια αναγνώριση, στου οποίου την κορυφή πριν ένα αιώνα ο διάσημος Ελβετός φωτογράφος Fred Boissonnas και ο Daniel Baud‐Bovy με οδηγό τον Χρήστο Κάκκαλο ολοκλήρωσαν με επιτυχία την πρώτη ανάβαση.

Η εμπειρία της πρώτης ανάβασης στην κορυφή «εκτυλίχθηκε» εκ νέου μέσα από ένα ειδικό αφιέρωμα κινούμενων εικόνων, κειμένων και μουσικής που συνέθεσε το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το οποίο προβάλλονταν καθ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου στον αίθριο χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης.

Η κήρυξη της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου έγινε την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 στις 17:00, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Φορέα Διαχείρισης, από τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης, κ. Παύλο Ανδρεδάκη, Δασολόγο. Στην αίθουσα και μεταξύ των εισηγητών και των συνέδρων, παρευρίσκονταν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, οι εκπρόσωποι των βουλευτών Πιερίας, κας Σκούφα, κ. Τζαμακλή, κ. Κουκοδήμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Παπαδημόπουλος, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κα Μαμάρα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τσιμήτρης ως εκπρόσωπος της Αντιπερειφεριάρχη Πιερίας, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ολύμπου‐Δίου κ. Λάππας, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ελασσόνας κ. Μπαλούκας, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης κα Ελευθεριάδου, ο Διευθυντής Δασών Πιερίας κ. Μαυρίδης, Εκπρόσωπος της Επιτίμου Προξένου της Αυστρίας στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας‐Αναρρίχησης κ. Γεωργούλης, ο Πρόεδρος του Δικτύου Περραιβία κ. Σκριάπας, ο Πρόεδρος της οργάνωσης «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008» κ. Περδίκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κοκκινοπλητών κ.Γκόλτσιος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δασοκτημόνων Ελλάδος κ. Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Olympus Marathon κ. Νίκας, οι Πρόεδροι όλων των Ορειβατικών Συλλόγων της παρολύμπιας περιοχής, ο Πρόεδρος της τ.Κ. Καρυάς Ελασσόνας, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων από όλη την Ελλάδα, εκπαιδευτικοί αλλά και πλήθος κόσμου που αγαπά τον Όλυμπο, διαβιώνει κοντά του και νοιάζεται για την προστασία του.

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε από την 2η ημέρα και ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο βουλευτής Πιερίας κ. Τζαμακλής, ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ευαγγέλου, ο προϊστάμενος της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος κ. Δημόπουλος, ο Δντής Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος κ. Βακάλης, ο Δντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Μιχαλές, ο Δ/ντής Δασών Λάρισας κ. Στεργίου.

H κεντρική εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον κ. Δημήτριο Παντερμαλή, Καθηγητή αρχαιολογίας και Πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, με θέμα «Οι θεοί του Ολύμπου στον Δίον». Μια πραγματικά εντυπωσιακή ομιλία που ταξίδεψε το ακροατήριο παρουσιάζοντας με φαντασία και έμπνευση τους θεούς του Ολύμπου και την ζωή στο αρχαίο Δίον.

Διακεκριμένοι προσκεκλημένοι ομιλητές από το εξωτερικό και την Ελλάδα παρουσίασαν σε 4 διακριτές Θεματικές Ενότητες πληθώρα εισηγήσεων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σύνολο των συνέδρων. Οι εργασίες του συνεδρίου επικεντρώθηκαν κυρίως σε θέματα της ιστορίας και του μύθου, την φύση και την μοναδικότητα του Ολύμπου, στην προστασία & διαχείριση προστατευόμενων περιοχών τόσο από πλευράς θεσμικού πλαισίου όσο και από πλευράς παραδειγμάτων καλών πρακτικών και ενεργής διαχείρισης.

Σε διακριτό χώρο της διεξαγωγής του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε έκθεση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων της παρολύμπιας περιοχής, όπου όλοι οι συμμετέχοντες  στο συνέδριο είχαν την ευκαιρία να τα γευτούν αλλά και να διαπιστώσουν τόσο την ποικιλία όσο και την μοναδικότητά τους. Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκε η συλλογή του κ. Γεωργιάδη με εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα μυθικών μορφών.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τον Δήμο Δίου Ολύμπου ο οποίος φρόντισε για την διευθέτηση ζητημάτων την λειτουργικότητα του περιβάλλοντος χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης. Επιπλέον το Συνέδριο υποστήριξαν οι Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας και Λάρισας, ο Δήμος Ελασσόνας, η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας‐Αναρρίχησης και ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 με την υλοποίηση εκδρομής στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, με μια διαδρομή που πραγματοποιήθηκε μέσα από τη διεύλεση των παρολύμπιων οικισμών και χαρακτηριστικών σταθμών όπως Λιτόχωρο ‐Λεπτοκαρυά‐Μονή Κανάλων‐Καρυά‐Συκαμινέα‐Κρυόβρυση‐Πλατανόδασος Παλαιού Σπαρμού‐Ι.Μ. Αγ. Τριάδας Σπαρμού‐Σπαρμός‐Ολυμπιάδα‐Καλλιθέα‐Λόφος‐Πύθιο‐Κοκκινοπηλός‐Αγιος Δημήτριος‐Φωτεινά‐Λιτόχωρο και όπου οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να ανακαλύψουν όπου οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να ανακαλύψουν στοιχεία της φυσικής και πολιτιστικής αυτής κληρονομιάς μας από την ξενάγηση της κ. Ζωής Φτίκα, Αντιπροέδρου του Φορέα Διαχείρισης και Προϊσταμένης του Δασαρχείου Ελασσόνας.

Κοινή πεποίθηση όλων των παρευρισκομένων και ως συμπέρασμα του Συνεδρίου προέκυψε ότι ο Όλυμπος αποτελεί τη σημαντικότερη κληρονομιά για τον Ελληνισμό και θα πρέπει να τύχει της κατάλληλης διαχείρισης και προστασίας. Οι ενέργειες όλων θα πρέπει να συγκλίνουν στο να παραμείνει ανέπαφος δια μέσου των αιώνων και να αναδειχθεί η οικολογική, ιστορική, πολιτισμική και κοινωνικοοικονομική του διάσταση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της χώρας μας.

Το Διεθνές Συνέδριο εντάσσεται στο Υποέργο 19 του Φορέα Διαχείρισης «Υπηρεσίες Δημοσιότητας και Διαφήμισης», το οποίο εκπονείται στο πλαίσιο υλοποίησης «Διαχείριση και λειτουργία της Προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου», του άξονα προτεραιότητας «07 – Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Π.Κ.Μ.» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ‐ ΘΡΑΚΗ».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Ανδρεδάκης Παύλος

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ιδρύθηκε το έτος 2002 με το Ν. 3044/2002 και άρχισε να λειτουργεί το 2003. Διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο όπου εκπροσωπούνται Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας. Οι αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου καθορίζονται από το άρθρο 15 του Ν. 2742/99 και μεταξύ άλλων είναι: η συστηματική παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων της προστατευόμενης περιοχής, η επόπτευση‐φύλαξη, η ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού σε θέματα διαχείρισης και προστασίας της περιοχής, κ.α. Τα γραφεία του Φορέα βρίσκονται στο υπό διαμόρφωση Κέντρο Πληροφόρησης Ολύμπου (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας), στο Λιτόχωρο.

Η στήριξη της λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του, είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Για περισσότερες πληροφορίες: Γραφείο πληροφόρησης, εκπαίδευσης και δημοσιότητας, Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και στο τηλέφωνο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου: 23520 ‐ 83000 και στις ιστοσελίδες του Φορέα Διαχείρισης:

www.olympusfd.gr και www.olympusfd.eu.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα