Οι δικαιολογίες μας απομακρύνουν από την ευτυχία

Οι δικαιολογίες μας απομακρύνουν από την ευτυχία

Υπάρχει μια ιστορία για έναν άνθρωπο που πήγε στο σπίτι του γείτονά του και ζήτησε να δανειστεί τη μηχανή για το κούρεμα του γκαζόν. Ο γείτονας είπε: «Δεν μπορώ να σου δανείσω τη μηχανή, γιατί η γυναίκα μου σήμερα φτιάχνει μοσχάρι στρογκανόφ».

Ο άνθρωπος ρώτησε: «Τι σχέση έχει το τι μαγειρεύει η γυναίκα σου με το να μου δανείσεις τη μηχανή για το γκαζόν;».

«Καμία» είπε ο γείτονας. «Αλλά αν δεν θέλω να κάνω κάτι, οποιαδήποτε δικαιολογία είναι αρκετή».

Το δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι όταν δεν θέλετε να κάνετε κάτι, θα βρείτε κάποια δικαιολογία, ώστε να μην χρειαστεί να το κάνετε! Δεν ισχύει αυτό για τη ζωή μας;

Οι δικαιολογίες είναι μια διακοπή της ροής οποιονδήποτε συνηθειών έχετε, οι οποίες θα σας οδηγούσαν στην επιτυχία. Δυστυχώς, οι δικαιολογίες μπορούν να κινηθούν από το φάσμα του προσωρινού στη μόνιμη κατάσταση πολύ γρήγορα, διότι το να βρίσκουμε δικαιολογίες μπορεί να γίνει συνήθεια. Αυτή η προσωρινή ανακούφιση από την υπευθυνότητα μπορεί να γίνει τόσο βολική που να γίνει ένα αναπόσπαστο τμήμα της συμπεριφοράς σας.

Ο Χάρι θέλει να δημιουργήσει μια επιχείρηση. Επιλέγει το δικτυακό μάρκετινγκ, επειδή του προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία και περισσότερες επιλογές.
Μπορεί να κρατήσει την κύρια εργασία του, όσο χτίζει τη δική του επιχείρηση. Γνωρίζει ότι με λίγη δουλειά και προσπάθεια τώρα μπορεί να πετύχει έναν τρόπο ζωής που λίγοι έχουν φανταστεί. Η μεγαλύτερή του επιθυμία είναι να έχει χρόνο να μοιραστεί με την οικογένειά του.

Όμως αντί να βγει έξω και να μοιραστεί αυτή την ευκαιρία με άλλους, περνά πέντε βράδια την εβδομάδα βλέποντας τηλεόραση. Η δικαιολογία του; Είναι πάρα πολύ κουρασμένος, όταν επιστρέφει σπίτι από τη δουλειά. Πώς μπορεί να βγει από το σπίτι, να νιώσει ενθουσιασμό και να ζητήσει από άλλους ανθρώπους να τον συνοδεύσουν στο ταξίδι του προς το όνειρο; Απλώς δεν έχει την ενέργεια για κάτι τέτοιο.

Αυτή είναι η δικαιολογία του Χάρι. Σε αυτόν ακούγεται αληθοφανής. Στην πραγματικότητα, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι που προβάλλουν δικαιολογίες, πιστεύει ότι είναι μια ΒΑΣΙΜΗ δικαιολογία. Είναι όμως;

Ίσως να υπάρχουν κάποια βράδια που να είναι πραγματικά εξουθενωμένος. Εντάξει! Είναι λογικό να κάνετε ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ ένα διάλειμμα. Όμως ο Χάρι επιτρέπει στην κατάσταση αυτή να εξελιχθεί σε μόνιμη.

Τι μπορεί να κάνει;

Αντί να παρακολουθεί τηλεόραση, ο Χάρι μπορεί να διαβάσει ένα βιβλίο. Ή θα μπορούσε απλώς να κοιμηθεί μετά το δείπνο και να σηκωθεί μια ώρα νωρίτερα το επόμενο πρωινό.

Σε αυτή την ώρα θα μπορούσε να φτιάξει μια λίστα με ανθρώπους που θέλει να συναντήσει, να συναντήσει κάποιον κατά τη διάρκεια του πρωινού, να γυμναστεί ή οτιδήποτε άλλο.

Με άλλα λόγια, αν ο Χάρι είχε θέσει σωστά τις προτεραιότητές του, θα έβρισκε κάποιον τρόπο να χρησιμοποιήσει το χρόνο του για να φτάσει στην επιτυχία.
Οτιδήποτε είναι δυνατό, αν έχουμε προτεραιότητες.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Bill Quain « 10 Κανόνες για να τους Αθετήσετε & 10 Κανόνες για να Υιοθετήσετε» από τις εκδόσεις Θέσις

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα