Το “δηλητήριο” της μνησικακίας και πώς να απαλλαγείτε από αυτό

Η μνησικακία σου πραγματικά απομακρύνει τον Θεό από τη ζωή σου για όσο διάστημα αισθάνεσαι θιγμένος.

Το να μην αισθάνεσαι θιγμένος θα οδηγήσει στην εξάλειψη κάθε εκδοχής της επόμενης πρότασης από το ρεπερτόριο των σκέψεών σου: ” Αν μου έμοιαζες περισσότερο, δεν θα χρειαζόταν να είμαι τόσο αναστατωμένος αυτή τη στιγμή”.

Είσαι έτσι όπως είσαι, και το ίδιο είναι και οι άλλοι γύρω σου. Πιθανότατα δεν θα γίνουν ποτέ σαν εσένα. Γι’ αυτό πάψε να περιμένεις να γίνουν αυτοί που είναι διαφορετικοί από εσένα, εκείνο που εσύ πιστεύεις πως θα έπρεπε να είναι. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.

Είναι το εγώ σου που μιλάει όταν ζητάς όλος ο κόσμος και όλοι οι άνθρωποι να είναι έτσι όπως εσύ πιστεύεις πως πρέπει να είναι.

Ο ανώτερος, ιερός εαυτός σου αρνείται να είναι οτιδήποτε άλλο από γαλήνιος, και βλέπει τον κόσμο έτσι όπως είναι, όχι έτσι όπως το εγώ σου θα ήθελε να είναι.

Όταν απαντάς στο μίσος με μίσος, γίνεσαι μέρος του προβλήματος που λέγεται μίσος, αντί να γίνεις μέρος της επίλυσης που είναι η αγάπη. Όποιος αισθάνεται αγάπη δεν κυριεύεται από μνησικακία και συγχωρεί πρόθυμα.

Η αγάπη και η συγχώρεση θα σε εμπνεύσουν να πασχίσεις για όσα είσαι υπέρ και όχι να πολεμήσεις όσα είσαι κατά. Εάν είσαι κατά της βίας και του μίσους, θα τα πολεμήσεις με το δικό σου είδος βίας και μίσους.

Εάν είσαι υπέρ της αγάπης και της ειρήνης, θα αντιμετωπίσεις τη βία με αυτές τις ενέργειες και τελικά θα εξαλείψεις το μίσος.

Όταν ζήτησαν από τη Μητέρα Τερέζα να συμμετάσχει σε πορεία διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, απάντησε: “Όχι, δεν θα το κάνω, αλλά όταν θα κάνετε πορεία για την ειρήνη, τότε θα είμαι εκεί”.

Στη ρίζα όλων των πνευματικών διδασκαλιών βρίσκεται η έννοια της συγχώρεσης. Αυτό δίδαξε ο Ιησούς ο Ναζωραίος κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου του στο σταυρό, όταν ένας Ρωμαίος του λόγχισε τα πλευρά. Αυτή είναι ίσως η καλύτερη γιατρειά για να διώξεις τελείως από τη ζωή σου τις – κατώτερης ποιότητας- ενέργειες της μνησικακίας και της εκδίκησης.

Θυμήσου κάθε πρόσωπο που σε έβλαψε στη ζωή σου, που σε ξεγέλασε, σε εξαπάτησε ή σε κατηγόρησε. Δεν τους βιώνεις παρά μόνο ως μία σκέψη που σε ακολουθεί παντού.

Αυτές οι σκέψεις μνησικακίας, θυμού και μίσους είναι κατώτερης ποιότητας εξουθενωτικές ενέργειες που σε αποδυναμώνουν. Εάν καταφέρεις να τις αποβάλλεις, τότε θα βιώσεις περισσότερη γαλήνη.

Συγχωρείς για δύο λόγους: ο ένας είναι για να μάθει ο άλλος πως δεν επιθυμείς να υπάρχει εχθρότητα μεταξύ σας· και ο δεύτερος, για να απελευθερωθείς από την αυτοκαταστροφική ενέργεια της μνησικακίας.

Η μνησικακία είναι σαν δηλητήριο που χύνεται μέσα στον οργανισμό σου και συνεχίζει να σε δηλητηριάζει για πολύ χρόνο μετά το δάγκωμα του φιδιού. Δεν είναι το δάγκωμα που σε σκοτώνει, αλλά το δηλητήριο. Μπορείς να βγάλεις το δηλητήριο, εάν αποφασίσεις να απελευθερωθείς από τη μνησικακία.

Βρες τρόπο να στείλεις αγάπη σε όσους πιστεύεις πως σε έβλαψαν και θα δεις πόσο καλύτερα και πιο γαλήνια θα αισθάνεσαι. Μια πράξη βαθύτατης συγχώρεσης προς τον πατέρα μου, τον οποίο ποτέ δεν γνώρισα, ήταν αυτό που έστρεψε τη ζωή μου από το συνηθισμένο επίπεδο αντίληψης προς ένα επίπεδο ανώτερης συνειδητότητας, επίτευξης και επιτυχίας, πέρα από οτιδήποτε είχα τολμήσει ποτέ να φανταστώ.

Πράγματι, η μνησικακία δεν είναι ποτέ δικαιολογημένη, αν επιθυμείς να οδηγηθείς στην υπέρβαση και να γεύεσαι την εσωτερική γαλήνη και επιτυχία σε κάθε βήμα του δρόμου.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Wayne Dyer “τα 10 Μυστικά του Dr. Wayne Dyer για επιτυχία και εσωτερική γαλήνη” από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα