Οι δηλώσεις του επικεφαλής μιας φυλής ιθαγενών προς τον “πολιτισμένο” κόσμο συγκλονίζουν

Ο Raoni Metuktire είναι περιβαλλοντολόγος και επικεφαλής μιας φυλής ιθαγενών της Βραζιλίας, των Kayapo.

Λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ο Metuktire απευθύνεται στον «πολιτισμένο» κόσμο και οι δηλώσεις του συγκλονίζουν, όπως είδαμε στο The Guardian.

«Εδώ και πολλά χρόνια, εμείς, οι ιθαγενείς ηγέτες και οι λαοί του Αμαζονίου, προειδοποιούσαμε, εσάς, τους αδελφούς μας, που έχετε προξενήσει τόση ζημιά στα δάση μας! Αυτό που κάνετε, θα αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο και θα καταστρέψει το σπίτι μας αλλά θα καταστρέψει και το δικό σας σπίτι.

Έχουμε αφήσει στην άκρη την διαιρεμένη ιστορία μας για να ενωθούμε. Μόνο μια γενιά πριν, πολλές από τις φυλές μας μάχονταν ο ένας τον άλλο, αλλά τώρα είμαστε μαζί, αγωνιζόμενοι από κοινού ενάντια στον κοινό εχθρό μας. Και αυτός ο κοινός εχθρός είναι οι μη αυτόχθονες λαοί που έχουν εισβάλλει στα εδάφη μας και τώρα καίνε ακόμα και τα μικρά τμήματα των δασών που μας έχουν αφήσει για να ζούμε.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Bolsonaro, ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες αγροκτημάτων κοντά στα εδάφη μας, να «καθαρίσουν» το δάσος και δεν κάνει τίποτα για να τους εμποδίσει να εισβάλλουν στην επικράτειά μας.

Σας καλούμε να σταματήσετε αυτό που κάνετε, να σταματήσετε την καταστροφή, να σταματήσετε την επίθεσή σας στα πνεύματα της Γης. Όταν κόβετε τα δέντρα, προσβάλλετε τα πνεύματα των προγόνων μας. Όταν σκάβετε για ορυκτά, «τρυπάτε» την καρδιά της Γης. Και όταν ρίχνετε δηλητήρια στη γη και στα ποτάμια – χημικά από τη γεωργία και υδράργυρο από τα χρυσωρυχεία – εξασθενίζετε τα πνεύματα, τα φυτά, τα ζώα και την ίδια τη γη. Όταν αποδυναμώσετε τη γη έτσι, αρχίζει να πεθαίνει. Εάν πεθάνει η γη, αν πεθάνει η Γη μας, τότε κανείς από εμάς δεν θα μπορέσει να ζήσει κι εμείς όλοι θα πεθάνουμε.

Γιατί το κάνετε αυτό; Λέτε ότι πρόκειται για ανάπτυξη – αλλά τι είδους ανάπτυξη απομακρύνει τον πλούτο του δάσους και τον αντικαθιστά με ένα μόνο είδος φυτού ή ένα είδος ζώου; Εκεί όπου τα πνεύματα μας έδωσαν όλα όσα χρειαζόμασταν για μια ευτυχισμένη ζωή, το φαγητό μας, τα σπίτια μας, τα φάρμακά μας, τώρα υπάρχει μόνο σόγια και βοοειδή. Τι είδους εξέλιξη είναι αυτή; Μόνο λίγοι άνθρωποι ζουν στις γεωργικές εκτάσεις κι αυτές, δεν μπορούν να συντηρήσουν πολλούς ανθρώπους και είναι άγονες.

Γιατί λοιπόν το κάνετε αυτό; Μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάποιοι από εσάς μπορεί να βγάζουν πολλά χρήματα. Στη γλώσσα Kayapó ονομάζουμε τα χρήματά σας piu caprim , “λυπημένα φύλλα”, επειδή είναι νεκρά και άχρηστα πράγματα που φέρνουν μόνο βλάβη και θλίψη.

Όταν τα χρήματά σας μπαίνουν στις κοινότητές μας, προκαλούν συχνά, μεγάλα προβλήματα, οδηγώντας τους ανθρώπους μας στην αποξένωση. Και μπορούμε να δούμε ότι κάνουν τα ίδια πράγματα και στις δικές σας πόλεις, όπου αυτοί που αποκαλείτε πλούσιους ανθρώπους, ζουν απομονωμένοι από όλους τους άλλους, φοβούμενοι ότι άλλοι άνθρωποι θα έρθουν για να πάρουν το piu caprim τους μακριά από αυτούς. Εν τω μεταξύ, άλλοι άνθρωποι λιμοκτονούν ή ζουν σε μιζέρια επειδή δεν έχουν αρκετά χρήματα για να πάρουν φαγητό για τον εαυτό τους και τα παιδιά τους.

Διαβάστε επίσης: Μια φυλή βγαίνει από την απομόνωση και προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Αλλά, αυτοί οι πλούσιοι άνθρωποι θα πεθάνουν, καθώς όλοι θα πεθάνουμε. Και όταν τα πνεύματά τους χωριστούν από το σώμα τους, θα είναι δυστυχισμένοι και θα υποφέρουν, γιατί όταν ήταν ζωντανοί, είχαν κάνει πολλούς ανθρώπους να υποφέρουν αντί να τους βοηθούν, αντί να σιγουρευτούν ότι όλοι οι άλλοι έχουν αρκετή τροφή, πριν να φάνε οι ίδιοι. Αυτός είναι ο δικός μας τρόπος, ο τρόπος των Kayapó, ο τρόπος των αυτόχθονων ανθρώπων.

Πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο που ζείτε, επειδή έχετε χαθεί. Έχετε χάσει το δρόμο σας. Εκεί που πηγαίνετε είναι μόνο ο δρόμος της καταστροφής και του θανάτου.

Για να ζήσετε πρέπει να σέβεστε τον κόσμο, τα δέντρα, τα φυτά, τα ζώα, τους ποταμούς και ακόμη και την ίδια τη γη. Επειδή όλα αυτά έχουν πνεύματα, όλα αυτά είναι πνεύματα, και χωρίς τα πνεύματα η Γη θα πεθάνει, η βροχή θα σταματήσει και τα φυτά που χρησιμοποιούμε για να τραφούμε, θα μαραθούν και θα πεθάνουν.

Όλοι αναπνέουμε τον ίδιο αέρα, όλοι πίνουμε το ίδιο νερό. Όλοι ζούμε σε αυτόν τον πλανήτη. Πρέπει να προστατεύσουμε τη Γη. Εάν δεν το κάνουμε, οι μεγάλοι άνεμοι θα έρθουν και θα καταστρέψουν το δάσος. Και τότε, θα νιώσετε τον φόβο που νιώθουμε κι εμείς».

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα