Εμείς δημιουργήσαμε τον κόσμο ή είμαστε το δημιούργημα του;

Δημιουργήσαμε τον κόσμο ή είμαστε το δημιούργημα του;

Σήμερα οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτό που θεωρούσαμε «κενό χώρο» μέχρι τώρα, δηλαδή το χώρο που κινούνται τα ηλεκτρόνια γύρω από τον πυρήνα του ατόμου, δεν είναι καθόλου κενός χώρος, αλλά γεμάτος ενέργεια.

Είναι μάλιστα τόσο γεμάτος που μια σταλιά τέτοιου χώρου, όσο μια δαχτυλήθρα, περιέχει περισσότερη ενέργεια από όλη τη στερεά ύλη στο σύμπαν.

Το χωράει το μυαλό σου;

Το είχαν καταλάβει οι σοφοί της Ανατολής από πολύ παλιά. Δίδασκαν από τότε ότι ο κόσμος που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις είναι «ψεύτικος» και ότι πίσω από αυτόν υπάρχει ο πραγματικός κι ας είναι άυλος.

Συνέδεσαν δε αυτή την «υψηλή» πραγματικότητα με κάτι ιερό και οπωσδήποτε δέχτηκαν ότι έχει κάποια σχέση με τη συνείδηση. Και αυτή η άποψη επιβεβαιώνεται στις μέρες μας από την Κβαντική Φυσική.

Η Κβαντική Φυσική μας αποκαλύπτει πως στον πυρήνα του φυσικού κόσμου (στο άτομο) υπάρχει μια απολύτως μη φυσική δυνατότητα, την οποία ονομάζουμε πληροφορία, κύματα ή συνείδηση.

Η συνείδηση υπάρχει παντού. Είναι εξαιρετικά ευέλικτη. Μπορεί να αλλάζει την πραγματικότητα που ζει κάποιος, ανάλογα με τη δική της κατάσταση.

Υπάρχει οπωσδήποτε σχέση ανάμεσα στη συνείδηση και στην πραγματικότητα, όπως εμφανίζεται με τη μορφή του φυσικού κόσμου. Το ερώτημα είναι: ο φυσικός κόσμος είναι αποτέλεσμα της συνείδησης ή η ίδια η συνείδηση είναι η βασική ουσία του σύμπαντος;

Κάθε φορά που θέτουμε ερωτήσεις όπως η προηγούμενη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο φυσικός κόσμος με τη μορφή των κυττάρων, των μορίων και των ατόμων υπάρχει. Υπάρχει επίσης και ο κόσμος των κβάντα, αλλά υπάρχει και ο κόσμος της συνείδησης.

Διαβάστε επίσης: Όταν κάνεις αυτό που αγαπάς τότε ακόμα και το σύμπαν θα είναι στο πλευρό σου

Είναι διαφορετικοί κόσμοι που υπάρχουν, όχι μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, αλλά διαφορετικοί και μάλλον συμπληρωματικοί. Αυτά μας λένε οι επιστήμονες σήμερα, ενώ οι φιλόσοφοι, οι στοχαστές και οι πνευματιστές ανά τους αιώνες μας μιλούσαν και μας μιλούν για έναν άλλο κόσμο ακόμη, μια άλλη διάσταση. Αναφέρονται σε αυτόν με τη λέξη «πνευματικός» και περιγράφουν και διάφορα επίπεδα διαβάθμισής του.

Το πιο σπουδαίο: μας λένε επίσης ότι εκεί, με κάποιο τρόπο, η συνείδησή μας υπάρχει. Το επιβεβαιώνουν όλες οι θρησκείες και έχουμε άπειρες μαρτυρίες για τέτοιου είδους μεταφυσικές ή πνευματικές ή όπως αλλιώς θα μπορούσαμε να ονομάσουμε εμπειρίες.

Αυτόν τον πνευματικό κόσμο τον αντιλαμβάνονται οι νοητικές λειτουργίες, που με κατάλληλη εκπαίδευση του νου, μπορούν να διευρύνουν την αντίληψή μας για την πραγματικότητα.

«Ξαφνικά αισθάνεσαι ότι είσαι η πνευματικότητα, ότι η συνείδησή σου είναι ένα και το αυτό μαζί της, ότι είσαι δημιουργός του κόσμου σου αλλά και του κόσμου γύρω σου. Τα όριά σου εξαφανίζονται».

Έτσι περίπου περιγράφουν την εμπειρία όσοι κάνουν υπέρβαση της φυσικής πραγματικότητας και μπαίνουν στην πνευματική.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Παναγή Μεταξάτου «Το Μέλλον ήρθε πιο νωρίς» από τις εκδόσεις BELL

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα