Δημιουργείτε τη ζωή σας από μέσα προς τα έξω, όχι από έξω προς τα μέσα

Δημιουργείτε τη ζωή σας από μέσα προς τα έξω, όχι από έξω προς τα μέσα

Όταν βρισκόμαστε σε διευρυμένη κατάσταση συνειδητότητας που μας συνδέει με την άνευ όρων αγάπη – αυτό, με τη σειρά του, μας οδηγεί στην αληθινή ελευθερία.

Αν είσαι ευτυχισμένος επειδή τα πράγματα σου πηγαίνουν καλά ή επειδή οι άλλοι φέρονται σύμφωνα με τις προσδοκίες σου, τότε θα νιώθεις πάντα άγχος και ανασφάλεια, γιατί η ευτυχία σου θα εξαρτάται από αυτούς τους όρους. Ένα μέρος του εαυτού σου θα περιμένει πάντα να συμβεί κάτι κακό. Όταν είσαι στην κυματική αντίδραση, είσαι ευτυχισμένος άνευ όρων. Παραδόξως, αυτό επιτρέπει στις συνθήκες να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Η αγάπη με όρους λέει «Θα είμαι ευτυχισμένος αν/όταν….», ενώ η άνευ όρων αγάπη λέει «Είμαι ευτυχισμένος» και ταυτόχρονα οραματίζεται και περιμένει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, γνωρίζοντας ότι η ζωή είναι ένα ταξίδι και αλλάζει συνεχώς, αλλά και έχοντας εμπιστοσύνη ότι το σύμπαν θα βρει απρόσμενες λύσεις όποια και αν είναι η κατάσταση, ακόμα και αν κάποιος είναι άρρωστος ή ετοιμοθάνατος.

Αυτό είναι σημαντικό όταν αντιμετωπίζουμε τη διάγνωση μιας σοβαρής ασθένειας, αφού το παράδοξο είναι πως αν είμαστε ευτυχισμένοι ακόμα και με αυτή τη διάγνωση, θα μπορέσουμε να αναρρώσουμε πιο εύκολα.

(Ακόμα και αν έχει έλθει η ώρα να πεθάνει κάποιος – και όλοι θα πεθάνουμε τελικά-, αυτή η αντιμετώπιση θα του επιτρέψει να φύγει με εσωτερική γαλήνη και αξιοπρέπεια).

Αν θεωρείτε το σύμπαν φιλικό και γεμάτο αγάπη, τότε όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή σας θα είναι ευπρόσδεκτα όπως ένας φίλος. Αν ένα συμβάν ή μια κατάσταση σας κάνει να νιώθετε καλά, μπορείτε απλώς να την απολαύσετε.

Αν συμβεί κάτι «κακό» – μία αρρώστια, ένας χωρισμός, μια κριτική από τον προϊστάμενο, μια διαρροή στη στέγη του σπιτιού, ένα τρακάρισμα-, ξέρετε ότι δεν είναι παρά ένας φίλος μεταμφιεσμένος. Αντί να αντιστέκεστε στις καταστάσεις, φροντίστε να τις αποδέχεστε και να τις καλωσορίζετε.

Πιστέψτε ότι όλα γίνονται πάντα με τον πιο σωστό τρόπο. Όταν θεωρείτε ότι τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα, στην ουσία απλώς δεν μπορείτε ακόμα να δείτε την ευρύτερη εικόνα. Η ιστορία εξακολουθεί να ξετυλίγεται. Αυτή η θετική στάση προς τη ζωή θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ευθυγραμμισμένοι με τον ανώτερο εαυτό σας, ό,τι κι αν συμβεί. Είναι ένα κλειδί για να ζήσετε με άνευ όρων αγάπη.

Όταν είστε σε κατάσταση διευρυμένης συνειδητότητας, γνωρίζετε διαισθητικά ότι δημιουργείτε τη ζωή σας από μέσα προς τα έξω, όχι από έξω προς τα μέσα. Αντί να περιμένετε να αλλάξουν οι άλλοι ή οι συνθήκες για να νιώσετε καλύτερα, έχετε ως στόχο να αλλάξετε τη δική σας συνειδητότητα.

Αυτό σας επιτρέπει να αγαπάτε αληθινά τον εαυτό σας, τους άλλους και τον κόσμο, πράγμα που θα σας ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό από το στρες.
Αν βρίσκετε μειονεκτήματα σε οποιονδήποτε και οτιδήποτε – ακόμα και αν το κάνετε επειδή θέλετε να βελτιώσετε τον κόσμο -, θα νιώθετε πάντα στρες. Η άνευ όρων αγάπη ήταν το μεγαλύτερο μάθημα που έμαθα τα τελευταία χρόνια και πραγματικά μεταμόρφωσε τη ζωή μου.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Gill Edwards «Άλλαξε τις σκέψεις σου, άλλαξε τη ζωή σου» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα