Τι μπορεί να αγοράσετε με ένα δισεκατομμύριο δολάρια;
Τι λέτε για διακοπές στο διάστημα με 4.000 φίλους; Ίσως θελήσετε να αγοράσετε τον Λευκό Οίκο –πάνω από δύο φορές – ή να πιείτε 4 δισεκατομμύρια Freddo.
Αλλά θα μπορούσατε να σκεφτείτε και κάτι ακόμη μεγαλύτερο: θα μπορούσατε να γράψετε ιστορία και να διαδραματίσετε κάποιο ρόλο στο να τερματιστεί μια από τις μεγαλύτερες αδικίες στον κόσμο. Εάν ήσαστε δισεκατομμυριούχος, θα μπορούσατε να είστε μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις για καλό, στον αγώνα για τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας.
Η Global Citizen ξεκίνησε πρόσφατα μια νέα πρωτοβουλία που λέγεται Give While You Live: ένα μήνυμα προς τους 2.150 δισεκατομμυριούχους στον κόσμο να δωρίζουν το 5% του πλούτου τους κάθε χρόνο για να επιτύχουν τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs) – ένα σύνολο 17 στόχων που αποσκοπούν στον τερματισμό της ακραίας φτώχειας και να νικήσει την κλιματική κρίση μέχρι το 2030.
Ξεκίνησε μαζί με μια νέα λίστα που συνέταξε το Forbes σε συνεργασία με το Global Citizen, το οποίο εντοπίζει τους πρώτους 25 φιλάνθρωπους στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2014-2018, κατατάσσοντας τους δισεκατομμυριούχους με τις δωρεές τους που έφτασαν στα χέρια των δικαιούχων.
Παρακάτω αναφέρονται μερικές αλήθειες που αξίζει να έχετε υπόψη σας για τους δισεκατομμυριούχους:
1.Υπάρχουν 2.150 δισεκατομμυριούχοι που οι περιουσίες τους φτάνουν τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό είναι λίγο λιγότερο από το ήμισυ του συνολικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) των Ηνωμένων Πολιτειών – το πλουσιότερο και ίσως πιο ισχυρό κράτος που υπάρχει στην ανθρώπινη ιστορία.
Ωστόσο, οι φτωχότερες 59 χώρες στον κόσμο έχουν ετήσιο χάσμα χρηματοδότησης ύψους 350 δισ. δολαρίων για την επίτευξη των SDG – ένα κενό που σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε συστήματα υγείας, ποιοτική εκπαίδευση ή αρκετά τρόφιμα και νερό για να αναπτυχθούν.
Διαβάστε επίσης: Ο “δρόμος” της γνώσης: Το υπαίθριο σχολείο στο Νέο Δελχί που διδάσκει σε πάνω από 300 φτωχά παιδιά
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που σημαίνει ότι η φτώχεια γίνεται ένας αναπόφευκτος κύκλος που περνάει από γενιά σε γενιά. Όμως, οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το ετήσιο κόστος 30 φορές.
2. Ο πλούτος τους είναι μεγαλύτερος από αυτόν του 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Αυτοί οι 2.150 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν περισσότερο πλούτο από τους φτωχότερους 4.6 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με την Oxfam για την καταπολέμηση της φτώχειας “Time to Care”έκθεση.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι το πλουσιότερο 1% των ανθρώπων έχει διπλάσιο από τα πλούτη των 6.9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων – με άλλα λόγια, σχεδόν κάθε άλλο άτομο στον πλανήτη.
Η Oxfam αναφέρει ότι αν είχατε εξοικονομήσει 10.000 δολάρια κάθε μέρα από τότε που χτίστηκαν οι πρώτες πυραμίδες στην Αρχαία Αίγυπτο, θα εξακολουθούσατε να έχετε μόνο το ένα πέμπτο της μέσης περιουσίας των πέντε πλουσιότερων δισεκατομμυριούχων στον κόσμο.
3. Οι πιο φιλάνθρωποι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου είναι απίστευτα παραδείγματα που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι.
Ένας από τους πιο διάσημους επενδυτές παγκοσμίως είναι επίσης ένας από τους πιο φιλάνθρωπους: Ο Warren Buffett έχει καθαρή περιουσία 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων – και έχει δώσει σε φιλανθρωπίες πάνω από το 1/3 αυτής.Το 2006, ο Buffett υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί για να δώσει το 85% του. Και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ένα flip-τηλέφωνο της Nokia!
Το δυναμικό ζευγάρι που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα του κόσμου έρχεται κοντά: σύμφωνα με το Forbes , το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας 46,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αποδίδει 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε έργα που υποστηρίζουν τις πιο ευάλωτες κοινότητες του κόσμου.
Αλλά οι Γκέιτς και ο Buffett δεν είναι μόνοι στην ελίτ των παγκόσμιων δωρητών. Ο πρώην δισεκατομμυριούχος Chuck Feeney είπε κάποτε στο Forbes ότι ήθελε να «πεθάνει» αφού πρώτα μοιράσει όλα του τα χρήματα.
Ο ιδρυτής του Duty Free Shoppers, που περιγράφεται από τον Buffett ως “ήρωας” , «κλείνει» το ίδρυμά του φέτος έχοντας επενδύσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η υγεία.
Ο Μπιλ Γκέιτς χαρακτηρίζει τον Feeney ως σημαντική πηγή έμπνευσης για το Ίδρυμα Gates. “Ο Chuck Feeney είναι ένα αξιοπρόσεκτο μοντέλο και το καλύτερο παράδειγμα του να δίνεις ενόσω ακόμα ζει”, είπε στον Forbes.
4. Το πλουσιότερο πρόσωπο του κόσμου κερδίζει $ 2,489 το δευτερόλεπτο.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Jeff Bezos, κερδίζει διπλάσιο χρηματικό ποσό κάθε δευτερόλεπτο, από αυτό που κερδίζει ο μέσος Αμερικανός εργαζόμενος σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με το Business Insider.
Η περιουσία του είναι κατά 117 δισεκατομμύρια δολάρια – μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της Ισλανδίας, του Αφγανιστάν και της Κόστα Ρίκα μαζί.
5. Οι πλουσιότεροι 22 άνδρες στον κόσμο έχουν περισσότερο πλούτο από όλες τις γυναίκες στην Αφρική.
Το πρόβλημα με τις ακραίες ανισότητες δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι επίσης και φυλετικό: σε όλο τον κόσμο, οι άνδρες κατέχουν κατά 50% περισσότερο πλούτο από τις γυναίκες, σύμφωνα με την Oxfam.
Πράγματι, η έκθεση Oxfam αποκαλύπτει περαιτέρω ότι η νομισματική αξία όλων των εργασιών μη αμειβόμενης φροντίδας που πραγματοποιούνται από γυναίκες ηλικίας άνω των 15 ετών ανέρχεται σε 10,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο – λίγο πάνω από τη συνολική αξία των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως.
Το είδαμε στο Global Citizen