Αυτό που διχάζει τον άνθρωπο από τον εσώτερο εαυτό του

Αυτό που διχάζει τον άνθρωπο από τον εσώτερο εαυτό του

Η συγχώρεση μιας άσχημης πράξης πρέπει να βασίζεται στην πραγματική μετάνοια που επιφέρει αλλαγή συμπεριφοράς και πνευματική πρόοδο.

Κάθε φορά που μια αμαρτία εξαγνίζεται, γεννιέται η σοφία εκείνη που θα σε προστατέψει από το να ενεργήσεις πάλι παρόμοια. Ακόμη και αν σου έχουν πει πως τα παραπτώματά σου έχουν συγχωρεθεί αλλά δε διακρίνεις περισσότερη σοφία στη ζωή σου ή πραγματική αλλαγή στις πράξεις σου, κάνε μία παύση και προσπάθησε να δεις που σφάλλεις. Ανακάλυψε τι είναι αυτό που δεν έχεις κατανοήσει, που δε έχεις ακόμη μάθει και ποια ανολοκλήρωτη υπόθεση έχεις αφήσει, που σε κάνει να επαναλαμβάνεις το ίδιο λάθος ξανά και ξανά κρατώντας σε δέσμιο σε έναν φαύλο κύκλο.

Στη σύγχρονη ψυχολογία αυτό το «εγώ» ονομάζεται νεύρωση και είναι μία μάστιγα που πλήττει την ανθρωπότητα.

Η νεύρωση σε κάνει να ζεις με αγωνία προσπαθώντας να ικανοποιήσεις ανάγκες που πηγάζουν από το παρελθόν. Είναι η επιδημία των εκκρεμών ζητημάτων και των ημιτελών υποθέσεων, κυρίως στο ασυνείδητο, που σε κρατούν μακριά από το εδώ και το τώρα και από την αλήθεια που πρεσβεύει η κάθε στιγμή.
Επομένως, εγώ, αμαρτία και νεύρωση είναι όλα το ίδιο, ιδωμένα από διαφορετική οπτική, αλλά με ένα κοινό αποτέλεσμα – εξαιτίας τους οι άνθρωποι ζουν ενάντια στη φύση, απομακρυσμένοι από τον εαυτό τους και εμποδίζονται να αντιληφθούν την πραγματικότητα και να αγαπήσουν.

Διαβάστε επίσης: Μια υπέροχη άσκηση για να συνδεθούμε με το εσωτερικό μας παιδί

Το εγώ διχάζει τον άνθρωπο από τον εσώτερο εαυτό του, τον διαιρεί και τον πολεμάει. Είναι πλημμυρισμένο από αλαζονεία και προσπαθεί να κυριαρχήσει με εγωισμό, ενώ ο εσωτερικός εαυτός είναι συμπονετικός, ταπεινός και επιδιώκει διαρκώς να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το εγώ είναι ανίκανο να αγαπήσει και επιδιώκει σχέσεις μόνον με τις οποίες μπορεί να αποκομίσει προσωπικό όφελος, ενώ ο εαυτός αγαπάει γιατί αυτή είναι η φύση του και δημιουργεί σχέσεις για να βοηθήσει τους άλλους.

Όπως καταλαβαίνεις ένας σίγουρος τρόπος για να βεβαιωθείς εάν έχει αποχωριστεί το εγώ, είναι να δεις εάν η εσωτερική σου υπόσταση, η αληθινή σου φύση, εκδηλώνεται όλο και περισσότερο στην καθημερινή σου ζωή.

Εάν δεν εκδηλώνεται, να είσαι βέβαιος πως κάτι δεν πάει καλά, πως ο δρόμος σου είναι γεμάτος εγωισμό και βαδίζεις σε ένα λανθασμένο μονοπάτι, σε μία πορεία δίχως καρδιά.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Κάρλος Ντε Λεόν Ντε Βιτ «Τόλμησε να είσαι Ελεύθερος» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα