Δωρεάν εφαρμογή “απινιδωτές”- «Easy to help»

Σε πολλά σημεία στην Ελλάδα υπάρχουν Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές, μηχανήματα τα οποία μπορούν να επαναφέρουν στη ζωή κάποιον που μόλις έπαθε καρδιακή προσβολή.

Μια λιποθυμία ή καρδιακή ανακοπή, εγκαύματα, αιμορραγίες, πνιγμός από ξένο σώμα, τσιμπήματα από έντομα, κατάγματα και επιληψία είναι ο κατάλογος των παθήσεων που ένας απινιδωτής μπορεί να σώσει τη ζωή του ατόμου.

Σε Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή, μπορεί να έχει πρόσβαση κάποιος, που έχει παρακολουθήσει τις πρώτες βοήθειες από τα ΕΚΑΒ για χρήση του συγκεκριμένου μηχανήματος.

Η Αναστασία Κοσμέτου με μητέρα διασώστρια στο ΕΚΑΒ και πατέρα πυροσβέστη, δε θα μπορούσε να βρει καλύτερη πηγή έμπνευσης και να χρησιμοποιήσει το ταλέντο της στην πληροφορική για να φτιάξει μία δωρεάν εφαρμογή, η οποία δείχνει πού βρίσκεται ο πιο κοντινός απινιδωτής σε περίπτωση ανάγκης.

«Επέλεξα να δημιουργήσω μια εφαρμογή που θα περιλαμβάνει τα σημεία που βρίσκονται οι απινιδωτές σε μια πόλη, προκειμένου να γίνονται τα σημεία γνωστά σε όσους μπορούν να προσφέρουν βοήθεια μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ. Με την ολοκλήρωση τοποθέτησης των 29 απινιδωτών από τον Δήμο Λαρισαίων, θα τους προσθέσω και αυτούς στην εφαρμογή μου. Κάθε σημείο που έχω περιλάβει στην εφαρμογή είναι δοσμένο από τον χάρτη των ΕΚΑΒ, υπάρχει δηλ. πράγματι απινιδωτής εκεί».

Η συγκεκριμένη εφαρμογή που δημιούργησε η Αναστασία Κοσμέτου, η οποία εδώ και ενάμιση χρόνο ασχολείται με τον Προγραμματισμό, λέγεται «Easy to help» και φέρνει όλους τους πολίτες σε επαφή με το δίκτυο των απινιδωτών ώστε, αν χρειαστεί, να μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο κοντινότερο μηχάνημα.

Φυσικά, δεν ξεχνάμε ότι το 166 είναι άλλος ένας δωρεάν και άμεσος τρόπος για να καλέσουμε βοήθεια και να σώσουμε τη ζωή κάποιου.

Οι πόλεις οι οποίες είναι εξοπλισμένες με απινιδωτές είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, ο Βόλος και η Κρήτη.

Στην εφαρμογή, μπορεί κάποιος να επιλέξει πχ την Λάρισα. Η εφαρμογή τον οδηγεί – προς το παρόν – σε εφτά σημεία όπου ήδη υπάρχουν απινιδωτές: Στην Κεντρική Πλατεία όπου ο απινιδωτής βρίσκεται στο Αστικό ΚΤΕΛ, στο Δικαστικό Μέγαρο, στο Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Αγίου Θωμά, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλκαζάρ, στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ και στο Κλειστό Γυμναστήριο της Αγιάς.

Την υλοποίηση της εφαρμογής “Easy to help” της Αναστασίας Κοσμέτου υποστηρίζουν ο καθηγητής Δημήτρης Λιόβας, υπεύθυνος του κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Ν. Λάρισας και αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης για την προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, ο καθηγητής πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λαρίσης Κώστας Αρβάλης και οι καθηγήτριες του 6ου Λυκείου Λάρισας, Ζωή Γάλλου και Κατερίνα Γκορίλα .

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα