Δώστε χώρο ο ένας στον άλλον

Δώστε χώρο ο ένας στον άλλον

Άρθρο του Mark DeNicola – αρθρογράφος, blogger

Ζούμε σε έναν κόσμο, όπου πλέον το διαζύγιο αποτελεί τη νόρμα και όχι την εξαίρεση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρία, το 40-50% των παντρεμένων ζευγαριών καταλήγουν στο διαζύγιο, ένα εκπληκτικά υψηλό ποσοστό, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας και το πόσο πολύ επιθυμούμε οι περισσότεροι από εμάς να έχουμε μια μακροχρόνια σχέση και συμβίωση.

Γιατί λοιπόν συνεχίζουμε να παντρευόμαστε ή να σχεδιάζουμε το γάμο μας, παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες επιτυχίας του φαίνεται να είναι σχετικά μικρές; Πιθανώς, επειδή ακόμα ο θεσμός, αλλά και η πρακτική της πρότασης θεωρούνται ως οι απόλυτες ρομαντικές κινήσεις για ένα ζευγάρι.

Είμαι κι εγώ λοιπόν ένα από τα πολλά άτομα που επιθυμούμε κάποια μέρα να κάνουμε μια ολοκληρωμένη σχέση και έναν ιδανικό γάμο. Αλλά το τελευταίο πράγμα που θέλω να βιώσω είναι ένα απογοητευτικό διαζύγιο. Για να μειώσω τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, πρόσφατα αποφάσισα να κάνω ένα είδος ανεπίσημης έρευνας, συζητώντας με έναν αριθμό ζευγαριών που επίσης παρατήρησα και θεώρησα άξια θαυμασμού. Δεν είχε σημασία το αν ήταν παντρεμένοι για είκοσι χρόνια, ένα χρόνο ή και καθόλου· ο βασικός σκοπός μου ήταν να μάθω ποιο θεωρούν ότι είναι το καθοριστικό εκείνο χαρακτηριστικό της σχέσης τους που την έκανε τόσο επιτυχημένη.

Οι 3 πιο σημαντικοί παράγοντες για μια πραγματικά ευτυχισμένη και ανθεκτική σχέση

1. Δίνουν χώρο ο ένας στον άλλο

Αν και σίγουρα θα έχετε κάποια κοινά ενδιαφέροντα, όπως επίσης πιθανώς να μοιράζεστε το ίδιο σπίτι, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είστε συνέχεια μαζί και να αποτελείτε ο ένας την «ουρά» του άλλου. Σίγουρα θα υπάρχουν δραστηριότητες που ο καθένας απολαμβάνει να κάνει μόνος του, χωρίς τη συνεχή παρουσία του/της συντρόφου του.

Και ένα από τα βασικότερα στοιχεία για μια μακροχρόνια και ευτυχισμένη σχέση είναι η δυνατότητα του χώρου και του χρόνου να κάνουμε πράγματα μόνοι μας χωρίς ενοχές ή ζήλιες από την άλλη πλευρά. Αν ο/η σύντροφός σας λαχταρά να κάνει κάποιο άθλημα, το οποίο εσάς δεν σας αρέσει, μην πιέζεστε να ακολουθήσετε. Στηρίξτε τον/την όμως στο να το κάνει και χαρείτε με τα επιτεύγματά του/της.

2. Βρίσκουν χρόνο για να κάνουν κοινά πράγματα που και οι δύο λατρεύουν

Από την άλλη πλευρά, ο δεύτερος βασικός παράγοντας για μια ανθεκτική στο χρόνο σχέση, συνίσταται στον κοινό ποιοτικό χρόνο που ένα ζευγάρι μοιράζεται. Ίσως να μη θέλετε λοιπόν να πηγαίνετε για μαθήματα ιαπωνικών μαζί με το ταίρι σας, αλλά λατρεύετε και οι δύο να παίζετε επιτραπέζια παιχνίδια. Οπότε μοιραστείτε αυτό το ενδιαφέρον και διασκεδάστε μαζί τακτικά!

Εξάλλου, το πιο πιθανό είναι αυτά τα μικρά ή μεγάλα κοινά σας ενδιαφέροντα να έπαιξαν εξαρχής τον βασικό λόγο που εσείς οι δύο ταιριάξατε και ξεκινήσατε μια σχέση. Σκεφτείτε πόσο κοντά τελικά σας φέρνει αυτός ο κοινός χρόνος, βλέποντας μια ταινία, μια σειρά, λύνοντας ένα παζλ ή πηγαίνοντας μαζί για τρέξιμο. Αξίζει να μοιραστείτε τα ενδιαφέροντα και το πάθος σας με έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σας, δεν νομίζετε;

3. Οι μέρες τελειώνουν με ένα φιλί

Αν και αυτό γινόταν με ένα μόνο από τα ζευγάρια που παρατήρησα, ανήκει σε αυτή τη λίστα, επειδή συμπυκνώνει στην ουσία αυτό που όλα τα ζευγάρια ήθελαν να μου επικοινωνήσουν με τον ένα ή άλλο τρόπο. Συχνά λέμε ή μας συμβουλεύουν ποτέ να μην πηγαίνουμε για ύπνο, όντας θυμωμένοι και τσακωμένοι με το/τη σύντροφό μας. Αυτή αποτελεί μια βασική συμβουλή και το συγκεκριμένο ζευγάρι το έδειχνε, δίνοντας κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν ένα ρομαντικό φιλί.

Πέρα από το ρομαντικό κομμάτι όμως που με έκανε να λιώσω όταν το άκουσα, υπάρχει και το λογικό επιχείρημα. Γι’ αυτούς αυτό το φιλί δεν συμβολίζει μόνο το ότι τελειώνουν τη μέρα τους πάντα συμφιλιωμένοι, αλλά επίσης τους υπενθυμίζει την ξεχωριστή αυτή σύνδεση που μοιράζονται και που την θυμούνται κάθε φορά που μια δυσκολία κάνει την εμφάνιση της.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα