Δρ Θανάσης Σεφερλής: Ο Έλληνας ιατρός που αποκάλεσε τον καρκίνο δάσκαλο και φίλο

Δρ Θανάσης Σεφερλής: Ο Έλληνας ιατρός που αποκάλεσε τον καρκίνο δάσκαλο και φίλο

Ο Δρ Θανάσης Σεφερλής είναι ορθοπεδικός χειρουργός με σπουδές και διδακτορικό στο ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας. Έπειτα από 25 χρόνια επιτυχούς εξάσκησης του ιατρικού επαγγέλματος ένα συνταρακτικό γεγονός συνέβη στη ζωή του. Διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο… Η διάγνωση αυτή έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή του ανατρέποντας όλα τα δεδομένα. Και σα να μην αρκούσε το σοκ της διάγνωσης, διαπίστωσε πόση προκατάληψη υπήρχε και στην ελληνική κοινωνία αλλά ακόμα και στην ελληνική ιατρική κοινότητα. Η λέξη καρκίνος αποτελεί πολλές φορές ταμπού ακόμα και για ιατρούς οι οποίοι μάχονται καθημερινά εναντίον του μέσω των ασθενών τους.

Ο δρ Σεφερλής όμως δεν αποδέχτηκε απλά αυτή την κατάσταση. Η διάγνωσή του αποτέλεσε το έναυσμα για μια μεγάλη αναζήτηση στη ζωή του. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, δοκίμασε τις καλύτερες δυνατές θεραπείες που προσέφερε η ιατρική επιστήμη αλλά ταυτόχρονα παρακολούθησε πολλά σεμινάρια αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας, συνάντησε φωτεινές προσωπικότητες και ακολούθησε έναν δρόμο εσωτερικής αναζήτησης. Το απόσταγμα αυτής της αναζήτησης που περιέχει όλη την προσωπική του εμπειρία έγινε διαθέσιμο μέσα από το βιβλίο του Καρκίνος – Δάσκαλος και Φίλος (Εκδόσεις Ψυχογιός), του οποίου τα έσοδα πηγαίνουν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι. Σας προτείνουμε να αγοράσετε το βιβλίο ανεπιφύλακτα διότι αποτελεί ίσως τη μοναδική μαρτυρία Έλληνα ιατρού πάνω στο θέμα της αναζήτησης της ίασης του καρκίνου χωρίς ταμπού, χωρίς υπερβολές, με πλούσιο υλικό που αποτελεί τροφή για σκέψη. Επιπλέον θα στηρίξετε έμπρακτα και τον δραστήριο Κ.Ε.Φ.Ι. που βοηθά χιλιάδες ασθενείς να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον καρκίνο.

Παρακάτω ακολουθούν 20 μαθήματα που μας δίδαξε ο Δρ Θανάσης Σεφερλής από το δικό του προσωπικό ταξίδι

Ο καρκίνος δεν είναι το τέλος

Ο καρκίνος μπορεί να είναι η αρχή μιας υπέροχης ζωής.

Ο καρκίνος δεν είναι τιμωρία

Είναι ένας μεγάλος δάσκαλος.

Ο καρκίνος δεν είναι εχθρός

Είναι φίλος.

Το βασικό ερώτημα

Όταν κάποιος διαγιγνώσκεται με καρκίνο, τότε, προκύπτει ένα κρίσιμο ερώτημα που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα εξέλιξη των πραγμάτων. Αυτό το ερώτημα είναι «Θέλω να ζήσω;»

Ο καρκίνος είναι μια ευκαιρία

Ο καρκίνος δίνει την ευκαιρία στον άνθρωπο να αναλάβει την ευθύνη της ζωής του, να βάλει προτεραιότητες και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές.

Ο καρκίνος σου μαθαίνει ότι οι σκέψεις σου έχουν δύναμη

Τη δύναμη να σε καταστρέψουν ή τη δύναμη να σε θεραπεύσουν.

Την ίδια δύναμη έχουν και οι λέξεις

Ο Δρ Σεφερλής περιγράφει πως στα σεμινάρια τα οποία παρακολουθούσε αναφέρονταν στην εμπειρία τους στον αόριστο χρόνο. Οι συμμετέχοντες καλούνταν από το επιστημονικό προσωπικό να αναφερθούν στην κατάστασή τους στον αόριστο χρόνο και όχι στον ενεστώτα. Έλεγαν για παράδειγμα «πέρασα καρκίνο», όχι «είμαι καρκινοπαθής».

Οι ασθενείς καλούνταν να στέλνουν μηνύματα ζωής και όχι θανάτου

Σκέψεις όπως «Τι ζωή είναι αυτή, θα ησυχάσω όταν πεθάνω.», «Αυτή η κατάσταση με εκνευρίζει τόσο πολύ, μου σπάει τα νεύρα και μου ανεβάζει την πίεση, θα πάθω εγκεφαλικό», «Τέτοια βάσανα περνούσε και αυτός/αυτή και έπαθε καρκίνο, τα ίδια θα πάθω και εγώ» αποτελούν μηνύματα θανάτου που εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα να μας καθιστούν πιο αδύναμους και πιο ευάλωτους.

Μεγαλύτερη σημασία και από τις σκέψεις και τις λέξεις έχουν οι πεποιθήσεις

Η ριζική αλλαγή των πεποιθήσεων είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ασθενούς. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο αποδεικνύουν ότι ο καρκίνος δεν είναι το τέλος.

Τα είδη των ασθενών

Το 15 – 20% των ασθενών πεθαίνουν αμέσως μετά τη διάγνωση.

Το 60-70% δέχονται οτιδήποτε προτείνει ο γιατρός χωρίς ερωτήσεις. Θέλουν να τελειώσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα με τις θεραπείες για συνεχίσουν τη ζωή τους όπως πριν.

Ενώ ένα 15-20% είναι οι εξαιρέσεις, παίρνουν την ευθύνη για την υγεία τους, αμφισβητούν τη διάγνωση, παίρνουν δεύτερη γνώμη, συνδυάζουν δυτική ιατρική με συμπληρωματικές-εναλλακτικές θεραπείες, κάνουν αλλαγές στη ζωή τους, ζουν το ‘τώρα’ (ECaP).

Σύμφωνα με την δρ. Bernie Siegel, αυτοί οι άνθρωποι έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Όλα τα σεμινάρια προσέγγιζαν ολιστικά τον καρκίνο

Εφάρμοζαν τις αρχές της Ολιστικής Αντιμετώπισης για καρκινοπαθείς, που βασιζόταν στα ακόλουθα:
Σώμα: Μη κάπνισμα, ελάχιστο αλκοόλ, υγιεινή – χορτοφαγική κυρίως διατροφή, όχι ζάχαρη και γαλακτοκομικά, (στέβια, γάλα ρυζιού-αμυγδάλου-καρύδας), φρούτα 2-3 μερίδες, ξηροί καρποί, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, σελήνιο, βότανα, χαλάρωση, επαρκής ύπνος, σωματική άσκηση, περίπατοι στη φύση, νερό τουλάχιστον 2 λίτρα.

Νους-ψυχή: Θετικές σκέψεις, θετικά συναισθήματα, θετική ενέργεια (αγάπη, χαρά, ευγνωμοσύνη, ευσπλαχνία, συγχώρεση, συμπόνια), αλλαγή πεποιθήσεων, διαχείριση στρες, ελάττωση άγχους, σωστή αναπνοή, γιόγκα, μουσική, γέλιο, χορός, θέατρο, κ.α).

Πνεύμα: Προσευχή, διαλογισμός, εθελοντισμός κτλ.

Η διατροφή μπορεί να θεραπεύσει

Μην εμπιστεύεστε όμως ένα γενικό πρόγραμμα διατροφής κατά του καρκίνου. Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες και κάποια βασικά στοιχεία μπορεί να ισχύουν για όλους αλλά χρειάζεται απαραιτήτως ένα ατομικό διατροφικό πρόγραμμα.

Αυτογνωσία

Η αυτογνωσία παίζει ρόλο κλειδί σε αυτό το ταξίδι μαθητείας

Η πηγή όλων των προβλημάτων…

Βρίσκεται στο νου

Γινόμαστε ό,τι σκεφτόμαστε, κατά το περισσότερο μέρος της μέρας

Αρνητικά και θετικά συναισθήματα

Τα συναισθήματα παίζουν κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη του καρκίνου.Υπάρχει επιστημονική εμπειρία ότι τα πλέον επικίνδυνα συναισθήματα είναι: φόβος, θυμός, ζήλεια, απελπισία, μνησικακία, ενοχή. Σε αντίθεση, θετικά συναισθήματα όπως: αγάπη, ειρήνη, χαρά, ευσπλαχνία, συμπόνια, συγχώρεση, είναι ευεργετικά για το άτομο. Από εμάς εξαρτάται να αποφεύγουμε τα αρνητικά και να επιδιώκουμε τα θετικά.

Έκφραση συναισθημάτων

Δεν αρκεί μόνο η επιλογή των συναισθημάτων. Πρέπει να γνωρίζουμε και πώς να τα εκφράζουμε.

Η στάση του ασθενούς

Η θεραπεία ή η καταδίκη του ασθενούς ξεκινάει από τη στάση που έχει ο ίδιος και καταλήγει στη θεραπεία που θα επιλέξει.

Όλα μπορούν να θεραπευτούν

Σε όλα τα είδη καρκίνων και σε όλα τα στάδια υπάρχουν ασθενείς που έχουν θεραπευτεί χωρίς την παραμικρή ιατρική παρέμβαση.
Πάνω από 3.000 αυτόματες ιάσεις έχουν αναφερθεί σε 830 ιατρικά περιοδικά σε 28 διαφορετικές γλώσσες. Πάνω από το 30% του τελικού αποτελέσματος οποιασδήποτε θεραπείας οφείλεται σε πλασέμπο.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ελλάδα

Στο πανελλήνιο ογκολογικό συνέδριο, το 2010, τα συμπεράσματα ήταν συγκλονιστικά

69% των καρκινοπαθών δε γνωρίζει την αλήθεια.
31% γνωρίζει τη μισή.
21% ζητά να μάθει από τι πάσχει.
48% των ερωτηθέντων συγγενών δεν θα ήθελαν να ξέρουν την αλήθεια αν πάθαιναν καρκίνο.

Η ιδανική θεραπεία

Η ιδανική θεραπεία είναι η ολιστική, ένας συνδυασμός δυτικής ιατρικής και συμπληρωματικών θεραπειών.
Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική/συμπληρωματική προσέγγιση που να μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο απόλυτα.
Κάποιοι ασθενείς, όμως, θεραπεύονται ακολουθώντας συμπληρωματικές θεραπείες.
Ούτε η δυτική ιατρική δίνει εγγυήσεις ότι κάποιος θα θεραπευτεί. Επιπλέον, υπάρχει υψηλός κίνδυνος επιπλοκών, παρενεργειών, φλεγμονών, θρομβώσεων κ.α.

Προσοχή! Ο ασθενής αγοράζει ελπίδα. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι μεγάλα. Η θεραπεία του καρκίνου προσφέρεται για εκμετάλλευση από τις εταιρείες φαρμάκων, τροφίμων, από το ιατρικό κατεστημένο, αλλά και εναλλακτικούς θεραπευτές. Προσοχή σε μεθόδους που υπόσχονται 100% και εύκολη ίαση.

Ο Δρ Σεφερλής συνεχίζει το ταξίδι του με τον δάσκαλο και φίλο του. Του ευχόμαστε όλοι ΚΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην Εναλλακτική Δράση

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα