Ο δρόμος της αυθεντικότητας και πώς τον επιλέγουμε

Ο δρόμος της αυθεντικότητας και πώς τον επιλέγουμε

Η αυθεντικότητα είναι ένα σύνολο επιλογών που χρειάζεται να κάνουμε καθημερινά. Έχει να κάνει με την επιλογή μας να δηλώνουμε «παρών» και να είμαστε αληθινοί. Με την επιλογή να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Με την επιλογή μας να επιτρέψουμε στους άλλους να δουν τον αληθινό μας εαυτό.

Υπάρχουν αυτοί που ασκούνται συνειδητά στο να είναι αυθεντικοί, υπάρχουν εκείνοι που δεν το κάνουν, και υπάρχουν και όλοι οι υπόλοιποι που είναι αυθεντικοί κάποιες μέρες και όχι και τόσο αυθεντικοί κάποιες άλλες.

Η ιδέα ότι μπορούμε να επιλέξουμε την αυθεντικότητά μας δίνει ελπίδες και ταυτόχρονα μας εξαντλεί.

Μας δίνει ελπίδες, γιατί το να είμαστε αληθινοί είναι κάτι που το θεωρούμε πολύτιμο. Οι περισσότεροι από εμάς έλκονται από τους ζεστούς, ευθείς, ειλικρινείς ανθρώπους, και φιλοδοξούμε να είμαστε κι εμείς έτσι στη ζωή μας.

Και μας εξαντλεί, γιατί χωρίς να το πολυσκεφτούμε, γνωρίζουμε ότι το να επιλέξουμε την αυθεντικότητα μέσα σε μια κοινωνία που μας υπαγορεύει τα πάντα, από το πόσο πρέπει να ζυγίζουμε μέχρι το πώς πρέπει να είναι τα σπίτια μας, είναι τιτάνιο έργο.

Με αυτά τα δεδομένα, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω την έρευνά μου για να φτιάξω έναν ορισμό της αυθεντικότητας που θα με βοηθούσε στη δουλειά μου.

Ποια είναι τα συστατικά της αυθεντικότητας;
Ποια είναι τα μέρη που την απαρτίζουν και δημιουργούν έναν αυθεντικό εαυτό;
Να λοιπόν το αποτέλεσμα:

Αυθεντικότητα είναι η καθημερινή πρακτική του να απαλλασσόμαστε από αυτό που νομίζουμε ότι πρέπει να είμαστε και να αγκαλιάζουμε αυτό που αληθινά είμαστε.

Τι σημαίνει να επιλέγουμε την αυθεντικότητα;

Να καλλιεργούμε το θάρρος να είμαστε ατελείς, να θέτουμε όρια και να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είναι ευάλωτος.
Να ασκούμε τη συμπόνια που προέρχεται από την επίγνωση ότι είμαστε όλοι φτιαγμένοι και από χαρίσματα κα από αδυναμίες.
Να θρέφουμε το είδος εκείνο της σύνδεσης και της αίσθησης ότι ανήκουμε, που έρχεται μόνον όταν πιστεύουμε ότι αξίζουμε.

Για να είμαστε αυθεντικοί, χρειάζεται να ασκούμαστε στην Ολόψυχη ζωή και την αγάπη – ακόμα και όταν αυτό είναι δύσκολο, ακόμα και όταν παλεύουμε με τη ντροπή κα το φόβο ότι δεν είμαστε επαρκείς, και ιδιαίτερα όταν η χαρά είναι τόσο έντονη που φοβόμαστε να αφήσουμε τον εαυτό μας να τη νιώσει.

Με το να ασκούμαστε συνειδητά στην αυθεντικότητα σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές της εσωτερικής πάλης, προσκαλούμε στη ζωή μας τις ευλογίες, τη χαρά κα την ευγνωμοσύνη.

Η επιλογή της αυθεντικότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο ποιητής e.e. cummings έχει γράψει: «Το να μην είσαι άλλος από τον εαυτό σου σε έναν κόσμο που κάνει τα πάντα, νύχτα και μέρα, για να σε κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από τον εαυτό σου, σημαίνει να δίνεις την πιο σκληρή μάχη που μπορεί να δώσει μια ανθρώπινη ύπαρξη – και να μη σταματάς ποτέ».
Το να «παραμείνουμε αληθινοί» είνα μια από τις πιο γενναίες μάχες που θα δώσουμε ποτέ.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Brene Brown «Ευτυχώς, δεν είμαι τέλειος!» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα