Το «Ελεύθερο σχολείο κάτω από τη γέφυρα», όπου εκατοντάδες παιδιά που ζουν σε καλύβες κοντά στο σταθμό μετρό Yamuna Bank έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν, διευθύνεται από τον ιδρυτή του Rajesh Kumar Sharma.
Ελπίζοντας να αλλάξει τη ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας, ένας καταστηματάρχης στο Δελχί λειτουργεί ένα αυτοσχέδιο σχολείο για περισσότερα από 300 μειονεκτούντα παιδιά κάτω από μια γέφυρα του μετρό στην περιοχή της Yamuna Bank για τα τελευταία οκτώ χρόνια χωρίς καμία βοήθεια από την κυβέρνηση ή οποιαδήποτε ΜΚΟ.
Ο καταστηματάρχης ζει στην ίδια περιοχή και διαχειρίζεται ένα μικρό παντοπωλείο, προκειμένου να ζήσει την οικογένειά του.
Ο 49χρονος, που διδάσκει σε περισσότερα από 300 παιδιά κατοίκων της παραγκούπολης, άρχισε με δύο παιδιά το 2006, όταν η ιδέα ήρθε στο μυαλό του.
Σήμερα διοργανώνει δύο βάρδιες – μία από τις 9-11 π.μ. για 120 αγόρια και άλλη μία από τις 2-4.30 μ.μ. για 180 κορίτσια – με τη βοήθεια επτά δασκάλων που ζουν σε κοντινές περιοχές και στον ελεύθερο χρόνο τους, διδάσκουν εθελοντικά, παιδιά μέχρι 14 ετών.
Το σχολείο, η οροφή του οποίου είναι μια γέφυρα του μετρό του Δελχί, έχει πέντε πίνακες ζωγραφισμένους στον τοίχο του συγκροτήματος του μετρό και κάποια απαραίτητα υλικά, όπως κιμωλίες και ξεσκονιστήρια, στυλό και μολύβια. Τα παιδιά, που κάθονται στο έδαφος το οποίο είναι καλυμμένο με χαλιά, φέρνουν τα δικά τους χαρτιά και μελετούν σε ομάδες. Το μέρος βρίσκεται πολύ μακριά από την κυκλοφορία και ο θόρυβος των συχνών διερχόμενων αμαξοστοιχιών του μετρό μόλις που παρατηρείται από τους μαθητές.
Ο Sharma, ο οποίος δεν μπορούσε να ολοκληρώσει τις σπουδές του για να πάρει το πτυχίο του και εγκατέλειψε το κολέγιο εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του, λέει ότι κανείς δεν πρέπει να στερηθεί την εκπαίδευση εξαιτίας της φτώχειας για να εκπληρώσει το όνειρό του και αφιερώνει πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα στα παιδιά.
Διαβάστε επίσης: Σε σχολείο της Ινδίας, οι μαθητές πληρώνουν τα δίδακτρα με πλαστικά απόβλητα αντί για χρήματα (φωτογραφίες)
Λέει επίσης ότι ποτέ δεν έχει προσεγγιστεί από κανένα κυβερνητικό εκπρόσωπο για οποιαδήποτε βοήθεια, παρόλο που έχει δει πολλές αλλαγές καθεστώτος από τότε που ξεκίνησε το ταξίδι του πριν από 13 χρόνια. Ωστόσο, δεν έχει και καμιά καταγγελία εναντίον κανενός, λέγοντας ότι «οδηγούμαι από τον ανιδιοτελή στόχο μου να εκπαιδεύσω αυτά τα φτωχά και μειονεκτούντα παιδιά των οποίων το χαμόγελο είναι κάτι περισσότερο από αρκετό για μένα».
«Αρχικά μου έστειλαν μερικές ΜΚΟ που προσπάθησαν να συνδεθούν με το αυτοσχέδιο σχολείο αλλά ποτέ δεν τους το επέτρεψα, καθώς όλοι φαίνονταν ύποπτοι. Κανένας από αυτούς δεν ήταν σοβαρός για την παιδική εκπαίδευση και το μέλλον τους. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να κερδίζουν χρήματα δείχνοντας κάτι και ζητώντας κάτι άλλο. Δεν ενέκρινα τον τρόπο λειτουργίας τους ο οποίος είχε πολλά κενά και περιθώρια για αποκλίσεις», είπε.
Ο Sharma δήλωσε ότι λαμβάνει μόνο πραγματική συνεισφορά από ιδιώτες αλλά όχι χρήματα.
“Μερικοί επισκέπτονται το σχολείο περιστασιακά και διανέμουν πακέτα μπισκότων, φρούτα, μπουκάλια νερού και συσκευασμένα τρόφιμα. Μερικοί νέοι γιορτάζουν τα γενέθλιά τους με τα παιδιά, κόβουν εδώ τα κέικ, φέρνουν φαγητό μαζί και κάθονται κάτω από τη γέφυρα. “Τέτοιες περιπτώσεις τους κάνουν να αισθάνονται ότι είναι και αυτοί μέρος της κοινωνίας ανεξάρτητα από το πού ζουν ή σε ποιο υπόβαθρο ανήκουν”, είπε.
“Μερικές φορές, κάποια παιδιά απουσιάζουν για μέρες καθώς πρέπει να βοηθήσουν τις οικογένειές τους εξαιτίας της ακραίας φτώχειας. Κανένα παιδί δεν θέλει να διακόψει τις σπουδές του, αλλά πρέπει να στηρίξουν και την οικογένειά τους. “Έρχονται στο σχολείο μου αν και αγωνίζονται για την πείνα, την ακραία φτώχεια, τον καιρό και μερικές φορές την αντίσταση των οικογενειών τους. Όλοι έχουν μεγάλα όνειρα. Μπορείτε να δείτε το χαμόγελο στο πρόσωπό τους, ενώ μελετούν εδώ», είπε.
Ο Sharma δήλωσε ότι διδάσκει επίσης στα παιδιά του την αξία της καθαριότητας και έχει ξεχωριστές τουαλέτες για αγόρια και κορίτσια κοντά στο σχολείο.
Ορισμένοι καταστηματάρχες προσφέρουν πόσιμο νερό, το οποίο βοηθάει ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
Ο Chandra, ένας εθελοντής δάσκαλος δήλωσε ότι «οι φοιτητές είναι πολύ αφοσιωμένοι και έξυπνοι και χρειάζονται μια κατεύθυνση. Η φτώχεια δεν έχει σταθεί ποτέ εμπόδιο στο δρόμο της μάθησης και ο ενθουσιασμός τους για την εκπαίδευση είναι αξιέπαινος παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους».
Photo Credits: Sushil Kumar/HT PHOTO