Ο δρόμος των «πρέπει» του μυαλού και ο δρόμος των «θέλω» της καρδιάς

Άσκηση συγχώρεσης με τη βοήθεια του καθρέφτη

Οι άνθρωποι δεν αποδέχονται όλα τα συναισθήματά τους, γιατί δεν έχουν μάθει να αποδέχονται τον εαυτό τους.

Δεν αποδέχονται τα συναισθήματα που υπάρχουν στην καρδιά τους, γιατί δεν τους το έχει μάθει η κοινωνία στην οποία ζουν.

Όλη η κοινωνία προσπαθεί να παρακάμψει την καρδιά, γιατί η καρδιά δεν είναι ορθολογιστική και λογική. Και οι άνθρωποι έχουν μάθει πως οτιδήποτε μη λογικό είναι λάθος, οτιδήποτε μη ορθολογιστικό είναι λάθος.

Ο προγραμματισμός τους, από την εκπαίδευση, δεν αφήνει χώρο στην καρδιά. Η καρδιά έχει αφαιρεθεί από την ύπαρξή τους, έχει σιωπήσει. Δεν της δόθηκε η ευκαιρία να αναπτυχθεί, να εκφράσει τις δυνατότητές της. Έτσι το μυαλό κυριάρχησε στα πάντα.

Η κοινωνία, Μάλτι, φοβάται πως η καρδιά θα είναι ενόχληση. Όλοι θέλουν να εκπαιδευτεί το μυαλό, για να υπάρχει κυριαρχία, υπακοή, εξάρτηση, θυσία.

Διαβάστε επίσης: Ο Δρόμος της Καρδιάς: Οι καταστροφικές συνέπειες όταν δεν τον ακολουθούμε

Η κοινωνία φοβάται την καρδιά, γιατί είναι τόσο γεμάτη από αγάπη, που είναι ανεξάντλητη και συμπονετική. Η κοινωνία φοβάται, γιατί αν ο καθένας έρθει σε επαφή με την καρδιά του, μια νέα πραγματικότητα θα γεννηθεί στον κόσμο όλο.

Αν κατατάσσεις τα πάντα γύρω σου με το μυαλό, θα συγκρούονται μέσα σου οι αντιθέσεις, γιατί το μυαλό δεν μπορεί να συλλάβει τίποτα που να μην κρύβει το αντίθετό του. Μια διεργασία την οποία δεν κάνει η καρδιά.

Το μυαλό δημιουργεί συναισθήματα, που νομίζουμε ότι παράγονται από την καρδιά και, όμως, προέρχονται από τον τρόπο λειτουργίας του μυαλού. Το μυαλό δημιουργεί θυμό, ζήλια, φόβο… Η καρδιά όμως κατανοεί, αποδέχεται, συμπονά και συγχωρεί όλα αυτά τα συναισθήματα. Γιατί η καρδιά έχει μια διαφορετική πηγή ύπαρξης από το μυαλό. Η πηγή της είναι η αγάπη. Και η αγάπη είναι ο ίδιος ο Θεός.

Αν δε γνωρίσεις και δεν συμφιλιωθείς με ό,τι υπάρχει στην καρδιά σου, θα ζεις μια ζωή που δεν θα σε κάνει ποτέ ευτυχισμένη. Επιφανειακά μπορεί, βαθιά μέσα σου, όμως όχι.

Κοίταξε γύρω σου, Μάλτι, κοίταξε τις επιλογές των ανθρώπων. Πόσοι νομίζεις ότι είναι στο δρόμο της καρδιάς τους, σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής τους;

Δες πόσο θλιμμένοι είναι άνθρωποι, που έχουν θεωρητικά καλές δουλειές, οικογένειες, αποκτήματα. Πόσοι από αυτούς έχουν κάνει επιλογές μέσα από την καρδιά τους; Οι πιο πολλοί είναι στο δρόμο των «πρέπει» του μυαλού και όχι στο δρόμο των «θέλω» της καρδιάς. Η ζωή τους, τους δίνει μια ορθολογιστική προσέγγιση της ευτυχίας.

Ποια είναι, όμως, αυτή η ευτυχία που βγάζει την καρδιά απέξω;

Πώς να γεμίσει η ζωή τους με την αγνή χαρά της καρδιάς;

Πώς μπορούν να προχωρήσουν οι άνθρωποι, όταν δεν γνωρίζουν και δεν αποδέχονται όλα τα συναισθήματα της καρδιάς τους;

Απόσπασμα από το βιβλίο της Αμαλίας – Ειρήνης Τζιμοπούλου «Η Ιστορία μιας Σταγόνας» από τις εκδόσεις kosmos-books.gr

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα