Η δύναμη της αναπνοής στην διαχείριση των συναισθημάτων μας

Η δύναμη της αναπνοής στην διαχείριση των συναισθημάτων μας

Αν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, όλη μέρα αναπνέετε με σύντομες, ρηχές ανάσες, που δεν προκαλούν πλήρεις συσπάσεις στο διάφραγμά σας ώστε να γεμίσουν τους πνεύμονές σας – και ούτε καν το ξέρετε.

Τι σας σταματάει;

Στο κάτω κάτω, δεν υποφέρετε από έλλειψη οξυγόνου… ή έτσι νομίζετε.

Οι πνεύμονές σας είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε να παρέχουν ακριβώς την ποσότητα αέρα που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλα σας τα όργανα. Όταν παίρνετε ρηχές ανάσες – που είναι οποιαδήποτε ανάσα δεν κάνει το στομάχι σας να βγαίνει προς τα έξω από την εισροή του αέρα -, δεν δίνετε στο σώμα σας ολόκληρη την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται.

Ο εγκέφαλός σας απαιτεί ένα πλήρες 20 τοις εκατό από την προμήθεια οξυγόνου του σώματός σας, που το χρειάζεται για να ελέγξει βασικές λειτουργίες όπως την αναπνοή και την όραση, αλλά και πολύπλοκες λειτουργίες όπως τη σκέψη και τη διαχείριση της διάθεσής σας.

Ο εγκέφαλός σας παρέχει οξυγόνο πρώτα στις βασικές λειτουργίες, επειδή αυτές σας κρατάνε ζωντανό. Το οξυγόνο που περισσεύει χρησιμοποιείται για τις πολύπλοκες λειτουργίες, που σας κρατάνε σε εγρήγορση, συγκεντρωμένο και ήρεμο. Οι ρηχές ανάσες στερούν το οξυγόνο από τον εγκέφαλό σας κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή συγκέντρωση, αμνησία, μεταβολές διάθεσης, εκνευρισμό, καταθλιπτικές και αγχωτικές σκέψεις και έλλειψη ενέργειας. Η ρηχή ανάσα εμποδίζει την ικανότητά σας για αυτοδιαχείριση.

Διαβάστε επίσης: Μετά από κάθε εμπόδιο θα υπάρχει πάντα ένας θησαυρός

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια αγχωτική ή συγκινητική κατάσταση, συγκεντρωθείτε στο να πάρετε αργές, βαθιές ανάσες, εισπνέοντας από τη μύτη έως ότου νιώσετε το στομάχι σας να φουσκώνει και να σφίγγεται, κι έπειτα εκπνεύστε απαλά και ολοκληρωτικά από το στόμα σας. Καθώς εκπνέετε, σπρώξτε έξω αυτή την ανάσα μέχρι να αδειάσουν εντελώς οι πνεύμονές σας.

Αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι αναπνέετε σωστά, τοποθετήστε το ένα χέρι σας πάνω στο στέρνο σας (το μακρύ, επίπεδο οστό στο κέντρο του στήθους σας) και το άλλο σας χέρι στο στομάχι σας τη στιγμή που εισπνέετε. Αν το χέρι στο στομάχι σας κινείται περισσότερο από το χέρι στο στέρνο σας καθώς εκπνέετε, ξέρετε ότι παίρνετε αρκετό οξυγόνο και φουσκώνετε πλήρως τους πνεύμονές σας. Αν εξασκηθείτε σ’αυτή την τεχνική σωστής αναπνοής, θα τη συνηθίσετε αρκετά ώστε να μπορείτε να την εφαρμόσετε μπροστά σε άλλους ανθρώπους χωρίς να το προσέξουν, κι αυτό είναι χρήσιμο όταν βρεθείτε σε μια δύσκολη συζήτηση.

Οποιαδήποτε στιγμή επιλέξετε να αναπνεύσετε σωστά και να πλημμυρίσετε τον εγκέφαλό σας με οξυγόνο, θα παρατηρήσετε τα αποτελέσματα αμέσως. Πολλοί άνθρωποι περιγράφουν την αίσθηση σαν εκείνη που νιώθουν όταν εισέρχονται σε μια πιο ήρεμη, πιο χαλαρή κατάσταση όπου μπορούν να σκεφτούν καθαρά.

Αυτό κάνει τη σωστή αναπνοή μια από τις απλούστερες αλλά και πιο αποτελεσματικές τεχνικές που έχετε στη διάθεσή σας για να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας. Εκτός από το ότι βάζετε αμέσως σε λειτουργία τον λογικό εγκέφαλό σας, η σωστή αναπνοή είναι σπουδαίο εργαλείο για να αφήσετε κατά μέρος ενοχλητικές σκέψεις που σας κάνουν να νιώθετε άβολα και που είναι δύσκολο να τις ξεφορτωθείτε.

Είτε έχετε υποκύψει στο άγχος και στο στρες εξαιτίας μιας επικείμενης προθεσμίας είτε έχετε εστιάσει σε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα για κάτι που συνέβη στο παρελθόν, το να κάνετε τον εαυτό σας να αναπνέει σωστά σας ηρεμεί και σας κάνει να νιώθετε καλύτερα ενεργοποιώντας τον λογικό εγκέφαλό σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Travis Bradberry και Jean Geaves «Συνασθηματική νοημοσύνη 2.0» από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα