Η αξία του καλού λόγου και πως να εξασκηθούμε σε αυτόν

Η δύναμη του καλό λόγου και πως να εξασκηθούμε σε αυτόν

«Μόλις ανοίξεις τα μάτια σου το πρωί, πες μια καλή κουβέντα για τη μέρα σου, η οποία ήδη ξεχειλίζει από την αφθονία των αγαθών που τα καλά σου λόγια θα φέρουν. Γιατί τα καλά λόγια σημαίνουν ότι αναγνωρίζουμε το τεράστιο καλό που είναι αναπόσπαστο μέρος του σύμπαντος. Περιμένει μόνο ένα νεύμα μας για να εκδηλωθεί.

Όταν διασταυρώνεσαι με ανθρώπους στον δρόμο, στο λεωφορείο, στη δουλειά σου, πες κάτι καλό. Η ζεστασιά των λόγων σου θα τους ακολουθεί στην πορεία τους και η αύρα – με το διακριτικό της άρωμα – θα φωτίζει το δρόμο τους.

Σε αυτούς που συναντάς, πες ένα καλό λόγο για την υγεία τους, την εργασία τους, τη χαρά τους, τη σχέση τους με τον εαυτό τους και τους άλλους. Πες ένα καλό λόγο για την ευημερία και τα οικονομικά τους. Πες όποια καλά λόγια σκεφτείς, γιατί αυτού του είδους τα λόγια δεν είναι απλώς σπόροι θεραπείας, αλλά μια μέρα θα βλαστήσουν και θα γεμίσουν με ανθούς χαράς τα άγονα χωράφια της ζωής σου.

Καθώς περπατάς, πες όμορφα λόγια για το χωριό ή την πόλη σου, για τους κυβερνώντες και τους δασκάλους, τους σκουπιδιάρηδες και τις νοσοκόμες, τους ιερείς και τις πόρνες. Αν κάποιος εκδηλώσει επιθετικότητα, θυμό ή έλλειψη καλοσύνης απέναντί σου, απάντησε με έναν σιωπηρό καλό λόγο, με ειλικρίνεια και με χαρά, γιατί αυτές οι όμορφες κουβέντες είναι η ασπίδα που σε προστατεύει από τις κακόβουλες πράξεις του και επιστρέφει πίσω τα βέλη που σου εκτόξευσε.

Τα καλά λόγια σημαίνουν ότι προσδοκάς και επιθυμείς από τα βάθη της ψυχής σου, ανιδιοτελώς, απόλυτα και ανεπιφύλακτα, το απεριόριστο καλό – για τους άλλους και για καθετί που συμβαίνει. Σημαίνουν ότι σέβεσαι και τιμάς το δώρο που είναι η ζωή.

Πες καλά λόγια για όλα και για όλους αδιακρίτως. Αυτό είναι η απόλυτη μορφή προσφοράς, γιατί εκείνοι στους οποίους απευθύνονται τα καλά λόγια δε πρόκειται να μάθουν ποτέ από πού προήλθε αυτή η ηλιαχτίδα που ξαφνικά φώτισε τον συννεφιασμένο ουρανό τους, ενώ κι εσύ σπάνια θα μπορείς να είσαι εκεί για να δεις τη λάμψη στη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης: Η δύναμη του να λέμε “έναν καλό λόγο”, χωρίς λόγο

Όταν στην καθημερινή ροή της ημέρας κάποιο αναπάντεχο γεγονός σε συγκλονίζει και ανατρέπει τα σχέδιά σου, ξέσπασε με καλά λόγια, γιατί η ζωή σου δίνει ένα μάθημα, έστω κι αν σου φανεί πικρό. Γιατί αυτό που θεωρείς ανεπιθύμητο, το επικαλείσαι εσύ για να πάρεις το μάθημα, και θα είχε περάσει απαρατήρητο αν είχες διστάσει να πεις ένα καλό λόγο. Οι δοκιμασίες είναι κρυφές ευλογίες και στρατιές αγγέλων ακολουθούν τα ίχνη τους.

«Λέω το καλό» σημαίνει ότι αναγνωρίζω μια πανταχού παρούσα ομορφιά που τα μάτια δεν βλέπουν. Είναι σαν να θέτεις σε εφαρμογή το νόμο της έλξης, που από τα βάθη του σύμπαντος θα φέρει στη ζωή σου αυτό ακριβώς που έχεις ανάγκη την παρούσα στιγμή για να αναπτυχθείς, να εξελιχθείς και να γεμίσεις το ποτήρι της ζωής σου.

Είναι αδύνατον να λες καλά λόγια και συγχρόνως να κατακρίνεις. Διατήρησε λοιπόν μέσα σου αυτή τη διάθεση να λες το καλό, σαν έναν αστείρευτο εσωτερικό αντίλαλο και σαν μια αδιάκοπη εσωτερική προσευχή, γιατί έτσι θα είσαι ένας από εκείνους που προάγουν την ειρήνη».

ΥΓ: Προπάντων μην ξεχνάς να πεις έναν καλό λόγο για αυτή την υπέροχη ύπαρξη, την πανέμορφη μέσα στην αληθινή της φύση, η οποία αξίζει την αγάπη σου, και είσαι Εσύ.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Olivier Clerc «Νίκησε την (Αυτο)Κριτική! Από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα