Η δύναμη με την οποία λύνονται όλα τα προβλήματα

Οι αρετές που ενισχύουν την δύναμή μας να παλεύουμε για το καλό

Τα περισσότερα προβλήματα στη ζωή μας αφορούν στους συνανθρώπους μας. Σκέψου το μια στιγμή: Δεν περιστρέφονται τα περισσότερα προβλήματά σου γύρω από τους άλλους; Δεν είναι συνήθως οι συνάδελφοι, τα πεθερικά, οι φίλοι, οι αρχές ή οι γείτονές σου που σε αναστατώνουν;

Στον εργασιακό χώρο σπάνια βλέπω ανθρώπους να έχουν σοβαρά προβλήματα με τη δουλειά τους εξαιτίας αδυναμίας ή έλλειψης ικανοτήτων.

Εννέα στις δέκα φορές τα προβλήματα οφείλονται στο ότι δεν ξέρουμε πώς να τα πάμε καλά με τους άλλους, οι οποίοι είτε είναι υπερβολικά ανυπόμονοι, δύστροποι, αδιάφοροι, τσαπατσούληδες ή απλά πολύ θυμωμένοι.

Με λίγα λόγια, το θέμα δεν είναι η δουλειά αυτή καθ’ αυτή, αλλά πώς θα γίνουν λειτουργικές οι συνδιαλλαγές μας με τους άλλους.

Η μόνη εφαρμόσιμη λύση είναι η δύναμη της αγάπης, με την οποία όλα τα προβλήματα λύνονται.

Με αυτό δεν εννοώ φυσικά τη σαχλή, χαζορομαντική, συναισθηματική ή μελοδραματική αγάπη.

Μιλώ για την αμερόληπτη αγάπη ή την αγάπη χωρίς προσκολλήσεις, το είδος εκείνο που παραμένει αιώνιο, απέραντο και θεϊκό, για την αγάπη που κρατά το σύμπαν ενωμένο και που ερμηνεύεται ως Ανώτατο Καλό όλων σε κάθε περίσταση.

Αυτού του είδους την αγάπη, την αγάπη χωρίς συναισθηματική προσκόλληση, θα μπορέσεις να τη νιώσεις μόνο όταν συνειδητοποιήσεις ότι όλοι στον πλανήτη αυτόν βιώνουν τις εμπειρίες που χρειάζονται για να εξελιχθεί και να ωριμάσει η ψυχή τους.

Όταν το αναγνωρίζουμε αυτό, συνειδητοποιούμε επίσης ότι δεν μας αφορά, ότι δεν είναι δική μας δουλειά ή αποστολή να παρεμβαίνουμε ή να παραβιάζουμε τις εξελικτικές εμπειρίες των άλλων.

Αυτό το είδος ανιδιοτελούς αγάπης περικλείει τα πάντα, είναι οικουμενικό.

Διαβάστε επίσης: 10 ενδείξεις που μας βοηθούν να διακρίνουμε την αληθινή αγάπη

Αυτό το είδος αγάπης επιτρέπει στους άλλους να ωριμάζουν και να εξελίσσονται με οποιονδήποτε τρόπο επιλέγουν ως τον πλέον κατάλληλο γι΄αυτούς.

Όταν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τους άλλους, στο σπίτι ή στη δουλειά, είναι ώρα να ευλογήσεις με αγάπη τόσο αυτούς όσο και τα προβλήματα μεταξύ σας.

Φυσικά, είναι πολύ πιο ευχάριστο και ευκολότερο να ευλογείς κάποιον που αγαπάς και για τον οποίο νοιάζεσαι και πολύ πιο δύσκολο να νιώθεις ευγνωμοσύνη για τα άτομα εκείνα που σε αναστατώνουν. Είναι όμως χρήσιμο να ξέρεις ότι η ευγνωμοσύνη προς τα δύστροπα, ενοχλητικά άτομα κάνει θαύματα.

Διαπίστωσα ότι συμβαίνουν θαυμαστά πράγματα όταν βρίσκομαι σε μια δύσκολη κατάσταση και σιωπηλά ευλογώ τους ανθρώπους που εμπλέκονται σ’ αυτή.

Όλα αλλάζουν όταν στην κατάσταση παρεμβάλλονται στοργικές δονήσεις.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Μπάρμπαρας Μπέργκερ «Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε» από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα