Η δύναμη των θετικών ερωτήσεων

Η δύναμη των θετικών ερωτήσεων

Οι θετικές δηλώσεις καλλιεργούν ένα πολύ όμορφο περιβάλλον στη νοητική μας σφαίρα, δημιουργώντας εστίες έλξης θετικών συμβάντων καθώς περνά ο καιρός. Σιγά σιγά, εκπαιδεύουμε το μυαλό μας να μην ψάχνει να βρει τ’ αρνητικά σε κάτι που βιώνουμε μα αντιθέτως, να εστιάζει στο καλό που συμβαίνει στη ζωή μας, να το ενισχύει και να το προκαλεί.

Έτσι, μετά από τις αναπάντεχες αλλαγές, αρχίζουμε να θεωρούμε εφικτό να ζήσουμε μια ζωή που να εκπληρώνει όλα μας τα όνειρα, και κάνουμε όλο και περισσότερες θετικές δηλώσεις προσελκύοντας την ευημερία.

Όταν εργαζόμαστε με τις θετικές δηλώσεις για την προσωπική μας ανάπτυξη, μένουμε πολλές φορές έκπληκτοι από την ταχύτητα με την οποία εκδηλώνονται κάποια γεγονότα αλλά και με την «απαράδεκτη» καθυστέρηση κάποιων άλλων, πράγμα που συχνά μας κάνει ν’ αμφισβητούμε τη διαδικασία των θετικών δηλώσεων ή ν’ αναρωτιόμαστε τι δεν κάνουμε καλά. Ερωτήματα αρχίζουν να εγείρονται.

Τα ερωτήματα μπορούν να είναι και αυτά θετικά ή αρνητικά. Έτσι, πχ αν στεκόμαστε μπροστά σε έναν καθρέφτη και λέμε φωναχτά τις δηλώσεις μας στον εαυτό μας, ένα ερώτημα που εγείρεται ακατέργαστο και σύμφωνα με ακόμα τρέχουσες, παλαιότερες πεποιθήσεις, μπορεί να είναι: «Μα τι είναι αυτά που κάνεις; Έχεις τρελαθεί;»

Ο τόνος αυτού του ερωτήματος είναι αρνητικός, ίσως κι επιθετικός, και η αντικατάστασή του με μία θετική ερώτηση είναι καλό να γίνει άμεσα. Η θετική ερώτηση μπορεί να είναι: «Τι διαφορές έχεις παρατηρήσει με αυτή την τεχνική;» Σε αυτή την περίπτωση, δίνουμε στο νου μας την ευκαιρία να συγκεντρωθεί στις διαφορές που βλέπει να συμβαίνουν κάνοντας τις δηλώσεις.

Όταν κάνουμε μια θετική ερώτηση στον εαυτό μας, δεν είμαστε «εμείς» αυτοί που πρέπει ν’ απαντήσουμε. Εμείς κάναμε την ερώτηση. Αυτή, την απευθύνουμε σε βαθύτερα επίπεδα της ύπαρξής μας. Την απευθύνουμε στον υποσυνείδητο νου μας και στην καθαρή μας συνείδηση ή την εσωτερική μας φωνή, τη διαίσθησή μας κλπ. (υπάρχουν διάφορες ονομασίες). Εμείς, λοιπόν, κάνουμε την ερώτηση και περιμένουμε την απάντηση από τα εσωτερικά μας πεδία.

Η απάντηση μπορεί ν’ αναπηδήσει αμέσως ή και να αργήσει. Όπως και να έχει, το υποσυνείδητό μας θα κάνει τα πάντα για να βρει απαντήσεις στην ερώτησή μας. Είναι η φύση του τέτοια. Όπως θα κάνει τα πάντα για να λειτουργήσει σύμφωνα με τις νέες δηλώσεις που λέμε στον εαυτό μας. Όσο πιο θετικές είναι οι ερωτήσεις, τόσο πιο ευχάριστες είναι οι εκπλήξεις που μας συμβαίνουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Όπως και με τις δηλώσεις, οι απαντήσεις που μας έρχονται δεν είναι μόνο λεκτικές. Μπορούν να είναι οπτικές ή κάποια γεγονότα. Μπορεί να ρωτήσουμε «ποιο είναι το μεγαλύτερό μου προτέρημα;» και λίγο αργότερα, κάποιος να μας συγχαρεί για την ευγένειά μας.

Με αυτό τον τρόπο, μαθαίνουμε να επικοινωνούμε με το καλό γύρω μας. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπουμε στην διαίσθησή μας να ακουστεί και μαθαίνουμε να την ακούμε. Αν έχουμε κλείσει αυτή τη φωνούλα μέσα μας χρόνια πριν γιατί έπρεπε ν’ ακούμε κάποιον άλλο κι όχι τον εαυτό μας, τότε ίσως να πάρει λίγο καιρό μέχρι ν’ αποκαταστήσουμε την επικοινωνία μας. Αξίζει όσο τίποτε άλλο να περιμένουμε και να επιμείνουμε. Τότε, το ταξίδι μας στον κόσμο είναι εφικτό.

Ακολουθούν μερικές μόνο από τις αναρίθμητες θετικές ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά στον εαυτό μας. Ρωτήστε και ζήστε μερικές από τις πιο όμορφες εκπλήξεις που θα μπορούσατε να φανταστείτε!

 • Τι μου αρέσει να κάνω;
 • Πού θέλω να είμαι;
 • Ποια είναι η καλύτερή μου σκέψη;
 • Πώς μπορώ να με αγαπήσω περισσότερο;
 • Ποια υγιεινά φαγητά αγαπώ;
 • Ποια είναι η αγαπημένη μου γυμναστική;
 • Πόσο ωραία περνάω όταν εργάζομαι;
 • Ποιο είναι το ιδανικό μου εισόδημα;
 • Πόσες πηγές εισοδήματος διαθέτω;… πόσες ακόμα;
 • Τι μου αρέσει περισσότερο στη σχέση μου με…
 • Τι υπάρχει να μάθω σε αυτή την κατάσταση;
 • Μα! ήταν πάντα τόσο εύκολο;
 • Γιατί συναντώ πάντα τόσο γοητευτικούς ανθρώπους;
 • Ποια είναι η πιο απλή λύση;
 • Γιατί είναι όλα τόσο ωραία σήμερα;
 • Σε τι μου χρησιμεύουν οι θετικές δηλώσεις;
 • Πόσο αστείο μπορεί να είναι αυτό;

Μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας θετικές ερωτήσεις και ν’ αναρωτηθείτε με ευεργετικό, έξυπνο, τρυφερό και διασκεδαστικό τρόπο για οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή σας. Οι απαντήσεις που θα λάβετε, σίγουρα θ’ αφήσουν εποχή.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα