Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη νούμερο 1 αιτία θνησιμότητα στον δυτικό κόσμο.
Ωστόσο, οι παθήσεις αυτές, μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό και οι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορούν να κάνουν μεγάλες διαφορές στην υγεία της καρδιάς μας. Δεν θα επικεντρωθούμε εδώ στην εγκατάλειψη του καπνίσματος ή στην προσθήκη τουλάχιστον 30 λεπτών σωματικής άσκησης την ημέρα, επειδή πρέπει να το ξέρετε ήδη. Είναι επίσης ένας μύθος ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις. Η νόσος αυτή, σκοτώνει τόσο γυναίκες όσο και άνδρες.
Το πρόβλημα
Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα της καρδιάς είναι η στεφανιαία νόσος. Οι στεφανιαίες αρτηρίες περιβάλλουν την καρδιά, παρέχοντας το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά και μεταφέροντας τα απόβλητα μακριά. Όπως και άλλες αρτηρίες στο σώμα, οι στεφανιαίες αρτηρίες μπορεί να γίνουν προβληματικές. Ο συνηθισμένος ένοχος είναι η αθηροσκλήρωση: μια κατάσταση στην οποία αρχίζουν-στα αρτηριακά τοιχώματα- να εναποτίθενται λιπαρά συστατικά.
Αυτή η διαδικασία αποδυναμώνει την κυκλοφορία στην καρδιά και άλλους ιστούς στο σώμα και αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Η καρδιά πρέπει τώρα να αντλεί αίμα μέσω στενών, άκαμπτων αρτηριών. Είναι σκληρή δουλειά. Η κατάσταση αυτή, θα οδηγήσει τελικά, σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
Η λύση
Όσο πιο γρήγορα πάρετε μέτρα για να προστατέψετε την καρδιά σας τόσο καλύτερα. Η σωστή διατροφή, η άσκηση, ο τακτικός ιατρικός έλεγχος και η καταπολέμηση του στρες, όπως είπαμε παραπάνω, είναι τα κλειδιά για μια υγιή καρδιά. Παρακάτω όμως, ακολουθούν κάποιες απλές πρακτικές που βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες, στην ενίσχυση της καρδιακής μεταβλητότητας και άρα ενισχύουν και προστατεύουν την καρδιά.
Διαβάστε επίσης: Πώς τα μαγνητικά πεδία της Γης και η «ανθρώπινη αύρα» μεταφέρουν βιολογικές πληροφορίες που συνδέουν όλες τις μορφές ζωής
Αναπνοή και θετικά συναισθήματα
Η συνεχής και παρατεταμένη πίεση αυξάνει τις φλεγμονές. Αυτό οδηγεί σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση και κάνει τα αιμοπετάλια κολλώδεις παράγοντες που προκαλούν καρδιακή προσβολή. Το ακραίο στρες μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό και αιφνίδιο θάνατο.
Αργή, βαθιά αναπνοή και θετικά συναισθήματα, όπως ευγνωμοσύνη, μειώνουν το άγχος.
Πώς να εξασκηθείτε
Βρείτε μια άνετη και χαλαρωτική καθιστή θέση. Κλείστε τα μάτια. Εστιάστε το μυαλό σας σε κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε ευγνώμονες ή να νιώθετε ευτυχισμένοι. Βιώστε τα θετικά σας συναισθήματα. Φανταστείτε ότι αυτά τα συναισθήματα που βγαίνουν από την καρδιά σας, μπορούν και οι άλλοι να τα αισθανθούν.
Γιατί λειτουργεί;
Οι υγιείς καρδιές δείχνουν αξιοσημείωτη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, που σημαίνει ότι ο παλμός τυπικά ποικίλλει απότομα με την αναπνοή – πιο αργή με εισπνοή και ταχύτερη με την εκπνοή. Η απώλεια αυτής της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού, όπως στην περίπτωση του χρόνιου στρες, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Το γέλιο και η αργή, βαθιά αναπνοή όπως και κατά τον διαλογισμό βελτιώνουν τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού. Ομοίως, τα θετικά συναισθήματα όπως η ευγνωμοσύνη βελτιώνουν επίσης τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού.
Νιώστε τον παλμό
Αυτή είναι μια παρόμοια τεχνική ηρεμίας που μπορείτε να κάνετε όποτε αισθάνεστε άγχος ή έχετε πρόβλημα να χαλαρώσετε στον ύπνο.
Πώς να εξασκηθείτε
Καθίστε άνετα σε μια καρέκλα. Βρείτε τον παλμό σας. Οι καλές θέσεις βρίσκονται στην πλευρά του αντίχειρα του εσωτερικού καρπού σας και στο λαιμό ακριβώς κάτω από τη γωνία της γνάθου.
Αρχίστε να μετράτε τον αριθμό των καρδιακών παλμών σας για 15 δευτερόλεπτα. Ο πολλαπλασιασμός του αριθμού επί τέσσερα, θα σας δώσει τους ρυθμούς ανά λεπτό. Τώρα κλείστε τα μάτια σας. Ισιώστε τη σπονδυλική σας στήλη έτσι ώστε το πίσω μέρος του κεφαλιού, των ώμων και του ιερού οστού σας να ευθυγραμμιστούν. Ξεκουράστε τις παλάμες σας στους μηρούς σας. Εισπνεύστε σιγά-σιγά μετρώντας μέχρι το τέσσερα, σταματήστε και στη συνέχεια, εκπνεύστε σιγά-σιγά, μετρώντας μέχρι το έξι. Επαναλάβετε δέκα φορές. Ελέγξτε ξανά τον παλμό σας.
Γιατί λειτουργεί;
Η πλήρης χαλάρωση επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και μειώνει την αρτηριακή σας πίεση. Αυτό βοηθά στη μείωση της πίεσης στην καρδιά. Το συνεχιζόμενο άγχος αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία επιβαρύνει την καρδιά και θέτει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης. Στο τέλος, η κανονική μεταβλητότητα της καρδιακής συχνότητας χάνεται.
Αυτό το είδος χαλάρωσης, τείνει να αποκαταστήσει την κανονική μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού.