Τα δύο είδη των πεποιθήσεων και πως επηρεάζουν τη ζωή μας

Τα δύο είδη των πεποιθήσεων και πως επηρεάζουν τη ζωή μας

Έχω παρατηρήσει ότι υπάρχουν δύο είδη πεποιθήσεων: οι συνειδητές και οι ασυνείδητες. Οι ασυνείδητες πεποιθήσεις είναι εκείνες που μπερδεύουμε με την Αλήθεια· οι συνειδητές πεποιθήσεις είναι εκείνες που αναγνωρίζουμε ως δικές μας.

Η διάκριση μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο άλμα επίγνωσης. Ό,τι χάνουμε σε σιγουριά το κερδίζουμε σε διευρυμένη επίγνωση.

Ο Σωκράτης έλεγε: «Όποια αυθεντία έχω, βασίζεται αποκλειστικά στο ότι ξέρω πόσο λίγα ξέρω».

Μου φαίνεται ότι η παραδοχή μιας τέτοιας μη – γνώσης – αυτή η ταπεινότητα μπροστά στο μυστήριο – μπορεί να ανοίξει την καρδιά μας στο θείο, με οποιαδήποτε μορφή παίρνει αυτό για μας. (Αν ιδρύσω ποτέ μια θρησκεία, πιθανόν να την αποκαλέσω “Η Γεννημένη Χθες Εκκλησία της Περιστασιακής Διαύγειας”).

Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν τυφλά στη θρησκεία της παιδικής τους ηλικίας. Άλλοι, αντίθετα, γίνονται πνευματικοί πλανόδιοι, που δοκιμάζουν με το δάχτυλο του ποδιού τους πολλά νερά, αλλά ποτέ δεν αποφασίζουν να βαπτιστούν, παραμένοντας περιστασιακοί επισκέπτες χωρίς σπίτι.

Για όσους ενδιαφέρονται, συνιστώ μια σειρά μαθημάτων πάνω στις θρησκείες του κόσμου, που προσφέρει μια πλατιά κατανόηση των διαφορετικών προσεγγίσεων, αλλά και των κοινών στοιχείων που υπάρχουν σε όλες τις ατραπούς προς το θείο.

Διαβάστε επίσης: Δουλεύεις με τον εαυτό σου ή “δουλεύεις” τον εαυτό σου;

Ο Θεός μας έδωσε τη διαίσθηση και την ικανότητα της διάκρισης, ένα σύστημα εσωτερικής καθοδήγησης για να μας βοηθήσει να βρούμε το Δρόμο που απηχεί την ψυχή μας. Δεν χρειάζεται να προσδιορίσεις την καλύτερη πνευματική ατραπό ή τον καλύτερο δάσκαλο – μόνο το καλύτερο για σένα σε κάθε δεδομένο σημείο της ζωής σου.

Η διαδικασία είναι το ίδιο φυσική με το να περπατάς μέσα σ’ ένα λιβάδι γεμάτο με πολλά είδη λουλουδιών, και να σταματάς για να δεις καλύτερα εκείνα που σε προσελκύουν. Και είτε εξερευνούμε θρησκευτικούς και πνευματικούς δρόμους είτε μορφές τέχνης, σπορ ή καριέρες, φαίνεται συνετό να φροντίσουμε να μάθουμε όσο περισσότερα μπορούμε γι’ αυτά που υπάρχουν, έτσι ώστε να μπορούμε να εκτιμήσουμε σωστά το δρόμο που διαλέγουμε.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dan Millman «Ποιος είναι ο σκοπός σου;» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα