Νιώθετε δυστυχισμένοι στη δουλειά σας; Εντοπίστε τους λόγους και τις πιθανές λύσεις

Νιώθετε δυστυχισμένοι στη δουλειά σας; Εντοπίστε τους λόγους και τις πιθανές λύσεις

Η έλλειψη ικανοποίησης στον εργασιακό τομέα αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο. Όλοι μας έχουμε νιώσει δυστυχισμένοι κάποια περίοδο στη δουλειά μας και ένα μεγάλο ποσοστό από εμάς είμαστε και χρόνια δυστυχισμένοι στις τωρινές μας εργασιακές θέσεις – πάνω από τον μισό πληθυσμό, ισχυρίζονται ορισμένες έρευνες.

Η δυστυχία μας κάνει λιγότερο παραγωγικούς, λιγότερο υγιείς και συνεχώς στεναχωρημένους. Όμως, αν τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι στην εργασία τους, γιατί δεν κάνουν κάτι γι’ αυτό; Υπάρχουν δύο λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό. Ο πρώτος είναι ότι δεν καταλαβαίνουν το γιατί είναι δυστυχισμένοι – δεν μπορούν να εντοπίσουν τον λόγο, οπότε πιστεύουν ότι είναι παράλογο που νιώθουν έτσι ή πιστεύουν ότι δεν υπάρχει λόγος να ξεφορτωθούν όλα εκείνα τα αρνητικά συναισθήματα.

Ο δεύτερος είναι ότι δεν γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν – γνωρίζουν ότι είναι λάθος, αλλά δεν πιστεύουν ότι μπορεί να αλλάξει και δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ.

Κύριοι λόγοι δυστυχίας

Ας μιλήσουμε λίγο για τον πρώτο λόγο. Για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε γιατί νιώθετε δυστυχισμένοι, παρακάτω υπάρχει μια σύντομη, βασική λίστα με ορισμένους από τους κύριους λόγους, για τους οποίους μπορεί να νιώθετε έτσι:

Μισθός: Νιώθετε ότι εργάζεστε σκληρότερα απ’ όσο πληρώνεστε. Όταν υποπτεύεστε ότι υπάρχει μια ανισορροπία ανάμεσα στα δύο, είναι φυσικό να νιώθετε ότι η δουλειά σας είναι χάσιμο χρόνου ή ότι θα ήσασταν πιο ευχαριστημένοι κάπου αλλού.

Σταθερότητα: Παρατηρείτε συμπεριφορές, μοτίβα και αποφάσεις που σας κάνουν να πιστέψετε ότι η εργασία σας είναι ασταθής. Μπορεί να ανησυχείτε ότι θα σας παραγκωνίσουν ή ότι θα σας απολύσουν ή μπορεί να πιστεύετε οτι όλη η εταιρία πρόκειται να κλείσει. Όποιος κι αν είναι ο τρόπος, νιώθετε ότι η εργασία σας είναι αναξιόπιστη και αυτό σας προκαλεί επιπλέον στρες.

Μέλλον: Είστε εντάξει με τη θέση σας σήμερα, αλλά δεν υπάρχει πολύς χώρος για εξέλιξη. Οι αιτήσεις σας για αύξηση συνεχώς απορρίπτονται και δεν υπάρχει χώρος για προαγωγή. Αν νιώθετε ότι δεν εξελίσσεστε ότι δεν δημιουργείτε, τότε είναι φυσικό να νιώθετε δυσαρεστημένοι.

Άλλοι άνθρωποι: Δεν συμπαθείτε τους ανθρώπους με τους οποίους εργάζεστε ή απλά δεν εργάζεστε με εκείνους που θαυμάζετε, τα πάτε καλά και σέβεστε. Η κοινωνική έκφανση της εργασίας έχει μεγάλη επίδραση στην ψυχολογία μας.

Απαιτήσεις: Έχετε κουραστεί με την υψηλή πίεση που υπάρχει στο περιβάλλον σας. Απαιτείται από εσάς να κάνετε τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε ώστε να βγάλετε ποιοτική δουλειά. Αυτό το περιβάλλον δεν είναι υγιές και σίγουρα επηρεάσει την ισορροπία εργασιακής – οικογενειακής ζωής.

Ευελιξία: Δεν μπορείτε να φύγετε νωρίτερα για να πάρετε τα παιδιά από το σχολείο και δεν μπορείτε να αρνηθείτε ορισμένες εργασίες που είναι εκτός της ειδικότητάς σας. Όσο λιγότερο ευέλικτη είναι η εργασία σας, τόσο πιο δυστυχισμένοι θα είστε.

Η ίδια η δουλειά: Είναι πολύ απλό, δεν σας αρέσει ο βιομηχανικός τομέας ή έστω δεν σας αρέσει η τωρινή σας θέση στον εργασιακό τομέα.

Μήπως ταυτίζεστε με κάποιον/ κάποιους από αυτούς τους λόγους; Αφού τους εντοπίσετε, προσπαθήστε να απομονώσετε κάθε έναν από αυτούς τους παράγοντες και αναγνωρίστε τις βασικές τους αιτίες. Αν μη τι άλλο, θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τις ρίζες της δυστυχίας σας.

Τι να κάνετε αν νιώθετε δυστυχισμένοι στην εργασία σας

Μόλις αποκαλύψετε τους λόγους, μπορείτε να λάβετε ουσιαστική δράση, ώστε να βελτιώσετε τις συνθήκες και την ποιότητα της ζωής σας.

Μάθετε τη διαφορά ανάμεσα στην οξεία και στη χρόνια δυστυχία

Αρχικά, αναγνωρίστε ότι υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στις στιγμές δυστυχίας και στην συνεχή δυστυχία. Είστε πραγματικά δυστυχισμένοι στην εργασία σας ή απλά περνάτε μια άσχημη εβδομάδα; Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να προσπαθήσετε να ελέγξετε τις περιστάσεις αντικειμενικά. Αν πρόκειται για μια προσωρινή περίοδος, είναι πιθανώς καλύτερο να υιοθετήσετε ορισμένες τεχνικές ανακούφισης από το στρες και να βρείτε τη δύναμη που χρειάζεστε μέσα από αυτές.

Προσπαθήστε να κάνετε θετικές αλλαγές

Αν πιστεύετε ότι η δυστυχία σας δεν είναι πιθανό να φύγει από μόνη της, το επόμενο βήμα είναι οι θετικές αλλαγές στο περιβάλλον σας. Αλλάξτε ο,τι μπορείτε από μόνοι σας και κάνετε ειλικρινείς, ανοιχτές συζητήσεις με τους προϊσταμένους και τους εργοδότες σας για την αλλαγή ορισμένων πλευρών. Αν σας εκτιμούν και σας σέβονται, θα θέλουν να βρουν μια λύση. Μιλήστε για τις ευκαιρίες σας διεξοδικά μαζί τους, μάθετε την ακριβή σας θέση μέσα στην επιχείρηση/ εταιρία/ οργανισμό.

Υπολογίστε το σχετικό επίπεδο ευτυχίας σας

Καμία εργασία δεν είναι τέλεια. Μην συγκρίνετε το επίπεδο ευτυχίας σας με το εξιδανικευμένο «τέλειο» εργασιακό περιβάλλον. Αντίθετα, συγκρίνετε τα επίπεδα ευτυχίας σας με το πώς θα ήταν σε μια παρόμοια, αλλά διαφορετική θέση. Πιστεύετε ότι η δυστυχία σας θα σας ακολουθήσει σε κάθε δουλειά ή είναι συνδεδεμένη απόλυτα με τις τωρινές συνθήκες;

Βρείτε μια νέα εργασία

Αν νιώθετε σίγουροι ότι η δυστυχία σας είναι χρόνια και συνδέεται με τη συγκεκριμένη εργασία και αν καμία από τις απόπειρές σας να αλλάξετε τα δεδομένα της δεν λειτούργησε, έχετε μόνο μία επιλογή: βρείτε μια νέα εργασία. Μπορεί να είναι τρομακτικό για εσάς στην αρχή, αλλά καμία δουλειά δεν αξίζει την δυστυχία σας.

 

Αν είστε πραγματικά δυστυχισμένοι στη δουλειά, δεν υπάρχει λόγος να επιτρέψετε σε αυτό το συναίσθημα να θρέφεται και να μεγαλώνει. Έχετε τον έλεγχο της ζωής σας, μπορείτε να προβείτε σε ορισμένες αλλαγές, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να αναζητήσετε νέα εργασία. Αλλά να γνωρίζετε ότι κάθε δουλειά έχει τις δυστυχισμένες και δυσάρεστες στιγμές της – ο σκοπός είναι να βρείτε μια εργασία που να σας ανταμείβει με κάθε τρόπο.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα