Δύο αδέλφια από την Ηλεία, ο Θοδωρής και ο Γιώργος Βασιλόπουλος,βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό που διοργάνωσε το Ευρωκοινοβούλιο ως οι καλύτεροι νέοι αγρότες της Ευρώπης. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 200 υποψήφιοι από 17 χώρες της Ε.Ε. Τα δύο αδέλφια διακρίθηκαν για το συνολικό τους έργο αλλά και για την εφαρμογή μιας καινοτόμου μεθόδου συλλογής ελιών.
Μπορεί τα κτήματά τους να κάηκαν ολοσχερώς στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 αλλά εκείνοι δεν το έβαλαν κάτω: Αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους αλλά αντιθέτως να ξαναχτίσουν όσα έχασαν από την αρχή και σε πιο στέρεες βάσεις.
Οι δύο αγρότες μαζί με την οικογένεια τους, δημιούργησαν έναν μικρό συνεταιρισμό, που παράγει και μεταποιεί έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας, βρώσιμες ελιές και ελαιόλαδο από άγριες ελιές βιολογικής καλλιέργειας.
Η εφεύρεση για την οποία βραβεύτηκαν είναι ένα .. ρομπότ. Χρησιμοποιώντας τις πανεπιστημιακές τους γνώσεις , ο 32χρονος Θοδωρής, απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και ο 23χρονος μηχανολόγος Γιώργος δημιούργησαν ένα ρομπότ – ραβδιστή που τους βοηθάει στη συγκομιδή της σοδειάς χωρίς να κακοποιεί τα ελαιόδεντρα.
“Ταιριάξαμε την παράδοση με την καινοτομία και πετύχαμε την μείωση του λειτουργικού κόστους, του χρόνου συγκομιδής, ενώ προστατεύσαμε και τα ελαιόδεντρα από την κακοποίηση που υφίστανται από άλλους μηχανικούς τρόπους μαζέματος της ελιάς. Το 2009 χρησιμοποιήσαμε το μηχάνημα με εκπληκτικά αποτελέσματα”, είπε ο Θοδωρής Βασιλόπουλος μιλώντας στο πελοποννησιακό ενημερωτικό site patrisnews.gr , ενώ ο αδερφός του έδωσε περισσότερες επεξηγηματικές πληροφορίες : “Αγοράσαμε το 2009 από την Τρίπολη, από Έλληνα κατασκευαστή που διαθέτει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας πριν από λίγα χρόνια ένα μηχάνημα ελαισυγκομιδής το οποίο μαζεύει ολόκληρη την ελιά. Στην αρχή ήταν προσαρμοσμένο σε τρακτέρ. Εμείς κάναμε κάποιες βελτιώσεις και το προσθέσαμε σε όχημα τύπου UNIMOC, για όλα τα εδάφη. Το κάναμε πιο γρήγορο και αποτελεσματικό στην συγκομιδή. Έτσι ο καρπός πηγαίνει σε παλετοκιβώτια αφού αυξήθηκε η ποσότητα του καρπού που πέφτει και όχι σε τσουβάλια. Στις 8 ώρες εργασίας το μηχάνημα με τρία άτομα προσωπικό μαζεύει περίπου τρεις τόνους ελαιοκαρπού. Δηλαδή είναι σαν να μαζεύουμε με τον πατροπαράδοτο τρόπο στο οκτάωρο 60 σακκιά. Φέτος βγάλαμε περίπου 18 τόνους ελαιολάδου. To μηχάνημα σέβεται την ελιά και με τη χρήση του αποφεύγεις τις ασθένειες που προκαλεί στο δένδρο το ράβδισμα. Κλαδεύεις το δένδρο Απρίλη Μάϊο, εποχή που κάνει καλό στο δέντρο.»”
Οι δύο νεαροί αγρότες τιμήθηκαν για τη διάκριση τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον Προκόπη Παυλόπουλο να τους παραδίδει τιμητική πλακέτα, τονίζοντας πως η διάκριση των δύο νέων αγροτών αποτελεί μεγάλη τιμή για τη χώρα μας.