Πώς μόλις 2 λεπτά την ημέρα μπορούν να μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε καλές συνήθειες

Πώς μόλις 2 λεπτά την ημέρα μπορούν να μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε καλές συνήθειες

Πολλές φορές, η σκέψη και μόνο, να κόψετε ή να αλλάξετε μια συνήθεια σας φαίνεται τρομακτική.

Ωστόσο, αν διαθέτετε μόνο δύο λεπτά την ημέρα, μπορείτε να το καταφέρετε αυτό, σύμφωνα με το συγγραφέα James Clear, που μέσα στο βιβλίο του «Ατομικές συνήθειες: Ένας εύκολος και αποδεδειγμένος τρόπος για να χτίσεις καλές συνήθειες και να σπάσεις τις κακές» αναπτύσσει αυτό που ονομάζει «Κανόνα των δύο λεπτών».

«Απλά, παίρνετε οποιαδήποτε καλή συνήθεια θέλετε να οικοδομήσετε και τη μετατρέπετε σε κάτι που διαρκεί δύο λεπτά ή και λιγότερο», λέει ο Clear.

«Μπορείτε, για παράδειγμα, να διαλογίζεστε κάθε μέρα, για ένα μήνα, για 60 δευτερόλεπτα». «Είναι τόσο εύκολο, που δεν μπορείς να πεις τίποτα» είπε και συμπλήρωσε ότι, αυτές οι μικρές αλλαγές στην καθημερινή ζωή μπορούν να μετατραπούν σε μεγαλύτερες συνολικές αλλαγές.

«Εκείνο που χρειάζεται είναι να συνεχίζετε καθημερινά την άσκησή σας, ακόμη και αν δεν μπορείτε να διακρίνετε αμέσως τις αλλαγές ή παρά τις προκλήσεις, τα μειονεκτήματα και τα εμπόδια που φέρνει η ζωή στο δρόμο μας. Εάν δεν γίνετε ο τύπος του ανθρώπου που διαλογίζεται για 60 δευτερόλεπτα, πέντε μέρες την εβδομάδα, δεν έχετε καμία πιθανότητα να είστε ο τύπος του ατόμου που διαλογίζεται για 40 λεπτά».

Διαβάστε επίσης: Προσελκύουμε ακριβώς αυτά που αισθανόμαστε

Σύμφωνα με τον Clear, για τους περισσότερους ανθρώπους, οι πρωινές είναι οι καλύτερες ώρες για να οικοδομήσουμε μια νέα συνήθεια επειδή η μέρα μας δεν έχει ακόμη προχωρήσει.

Κάνοντας κάτι εύκολο και απρόσκοπτο, βοηθάμε στη διαμόρφωση καλών συνηθειών, ενώ το αντίθετο ισχύει για το σπάσιμο των κακών συνηθειών.

«Υπάρχουν τρεις τρόποι για να σπάσει μια κακή συνήθεια», λέει ο Clear. «Ο πρώτος τρόπος είναι η εξάλειψη, ο δεύτερος τρόπος είναι η μείωση, έτσι ώστε να περιορίσετε τη συνήθεια αυτή στο επιθυμητό επίπεδο. Ο τρίτος τρόπος είναι η υποκατάσταση, αποκτώντας μια καλή συνήθεια και αντικαθιστώντας την με την κακή» είπε. “Και οι τρεις μπορούν να λειτουργήσουν. Εξαρτάται μόνο από την κατάσταση και τους στόχους σας”.

Να θυμάστε επίσης ότι, για να σπάσετε μια κακή συνήθεια, θα πρέπει να βάζετε συχνά, μικρά εμπόδια στο δρόμο της συνήθειας που προσπαθείτε να σπάσετε.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα