Εαρινή κόπωση: Ποια είναι τα συμπτώματά της και τι την προκαλεί

Εαρινή κόπωση: Ποια είναι τα συμπτώματά της και τι την προκαλεί

Καθώς η άνοιξη προχωρά, η πιο αδρανής φύση του χειμώνα ως τρόπος ζωής αλλάζει για να ικανοποιήσει τις ανάγκες μιας άλλης εποχής με διαφορετικές συνθήκες. Η αυξημένη απαίτηση ενέργειας από τις μεγαλύτερες πια μέρες μπορεί να ξεπεράσει την ικανότητα του σώματός μας να διαχειριστεί αυτή την αλλαγή. Και τώρα είμαστε και αγχωμένοι, αλλά και κουρασμένοι.

Ορισμένες μέρες νιώθουμε μια ανεξήγητη υπνηλία και αναρωτιόμαστε γιατί, αφού οι μέρες τείνουν να είναι πιο μεγάλες, ηλιόλουστες και έτσι θα έλεγε κανείς ότι θα έπρεπε να είμαστε ορεξάτοι.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, μας τονίζουν ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται κάποιο χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο κύκλο ύπνου- εγρήγορσης για να ταιριάξει με τα νέα μοτίβα της εποχής και το timing δεν είναι πάντα το σωστό.

Συνδυάστε αυτή τη βιολογική αλλαγή με τις υποσυνείδητες συμπεριφορικές αλλαγές που συνοδεύουν την αλλαγή των εποχών και θα έχετε την τέλεια συνταγή για υπνηλία και κόπωση. Ωστόσο, η αναγνώριση των στοιχείων που επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου και της ενέργειας θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Η μεγαλύτερη μέρα

Ναι, κερδίσαμε λίγες επιπλέον ώρες ήλιου το απόγευμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να πηδήξουμε από το κρεβάτι μόλις το ξυπνητήρι χτυπήσει το πρωί. Αυτή η αλλαγή προκαλεί έναν αποσυγχρονισμό. Ο κάθε άνθρωπος επιστρέφει στη φυσική ισορροπία του με διαφορετικό ρυθμό και όσοι πηγαίνουν πιο αργά τείνουν να νιώθουν περισσότερο τις επιπτώσεις της αλλαγής.

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες μπορεί να είναι ο λόγος που δεν φτάνετε σε βαθύτερες, ξεκούραστες φάσεις ύπνου κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Έρευνες δείχνουν ότι το 59% των ατόμων που ταλαιπωρείται από αλλεργίες, υποφέρει επίσης από κακή ποιότητα ύπνου εξαιτίας των συμπτωμάτων.

Τόσος χρόνος για δραστηριότητες

Με τις φωτεινότερες, μεγαλύτερες μέρες έρχεται μια νέα αίσθηση αισιοδοξίας για την πληθώρα των πραγμάτων που μπορούμε να κάνουμε σε 24 ώρες, και μια νοητική αντίληψη που μας δηλώνει ότι έχουμε περισσότερη ενέργεια να τα καταφέρουμε όλα. Αλλά ο νους και το σώμα μας δεν συμφωνούν πάντα.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε να αυξάνετε τη ρουτίνας γυμναστικής σας και να την κάνετε αργότερα το απόγευμα, αλλά οι δραστηριότητες υψηλής έντασης τόσο κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη χαλάρωση που χρειάζεται να επιτύχετε πριν τον ύπνο.

Περισσότερες ώρες έξω

Μεγαλύτερες, φωτεινότερες μέρες και ξαφνικά αρχίζουμε να βγαίνουμε περισσότερο. Συναντάμε περισσότερο τους φίλους μας μετά τη δουλειά, κανονίζουμε εκδρομές και τρέχουμε για εξωτερικές δουλειές. Όμως, ο οργανισμός μας δεν είναι, όπως προείπαμε, συνηθισμένος σε αυτό.

Για παράδειγμα, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μέσα σε δύο με τρεις ώρες πριν την ώρα του ύπνου μπορεί να έχει τελικά αντίθετα αποτελέσματα ως προς την επίτευξη ξεκούραστου ύπνου.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα