Έδεσσα, η μαγική πόλη των νερών

Έδεσσα, η μαγική πόλη των νερών

Πόλη των Νερών ή Βοδενά, ονομαζόταν παλαιότερα η Έδεσσα, η πρωτεύουσα του Νομού Πέλλας. Σε απόσταση 95 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη και 25 χιλιομέτρων από την Αριδαία, η Έδεσσα, με τους περίφημους καταρράκτες της, τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων, είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Βέρμιο, με πλούσια βλάστηση και άφθονα νερά, η Έδεσσα είναι ένα ιδανικό μέρος για να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει κανείς, αφήνοντας πίσω του το άγχος της καθημερινότητας.

Στο κέντρο σχεδόν της πόλης, θα συναντήσουμε τους καταρράκτες (έντεκα στον αριθμό), που βρίσκονται στην άκρη βράχου και σε ένα εκπληκτικό γεωπάρκο με νερό, που λέγεται “φρύδι της πόλης”. Μέσα σε αυτό το καταπράσινο πάρκο με τα αιωνόβια πλατάνια, μπορούμε να δούμε και να θαυμάσουμε τη μαγική δύναμη του νερού, να πέφτει από το μεγάλο καταρράκτη Κάρανο και από ύψος 70 μέτρων, καθηλώνοντας και προκαλώντας δέος στους επισκέπτες που μπορούν να απολαύσουν τη θέα από πολλά σημεία, ακόμη και κάτω από τους καταρράκτες, ακολουθώντας τα σκαλοπάτια που βρίσκονται τριγύρω.

https://enallaktikiagenda.gr/760

Συχνά, θα δει κανείς το ουράνιο τόξο να κάνει την εμφάνισή του, καθώς το φως περνά μέσα από τα τρεχούμενα νερά. Αλλά και το βράδυ, οι εικόνες είναι μοναδικές, καθώς οι καταρράκτες φωταγωγούνται, προσφέροντας θέαμα απίστευτης ομορφιάς.

Το πάρκο χωρίζεται σε επίπεδα, στα οποία μπορούμε να περπατήσουμε, αναπνέοντας τον ευεργετικό ιονισμένο αέρα της περιοχής. Στο προτελευταίο επίπεδο, βρίσκεται ένα μικρό σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ενώ μέσα στο Μουσείο Νερού της πόλης, από το Μάιο του 2001, λειτουργεί το πρώτο ενυδρείο με ενδημικά ψάρια γλυκού νερού της Ελλάδας.

Εκτός από τους περίφημους καταρράκτες της, η Έδεσσα έχει πολλές ακόμη φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα για να προσφέρει στους επισκέπτες της.

Στους πρόποδες του βουνού βρίσκονται τα λουτρά Πόζαρ και 40 χλμ από την πόλη, το χιονοδρομικό κέντρο Βόρα – Καϊμακτσαλάν, που αξίζει να επισκεφτούμε, ακόμη κι αν δεν κάνουμε σκι.

Η πόλη της Έδεσσας ήταν μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της αρχαίας Μακεδονίας.
Από την πόλη αυτή, ο Μέγας Αλέξανδρος έφερε αποίκους και επανίδρυσε την αρχαία πόλη Ορχόη της βοριοδυτικής Μεσοποταμίας σε Έδεσσα.

https://enallaktikiagenda.gr/760

Η σημερινή πόλη είναι κτισμένη στη θέση της ακρόπολης της αρχαίας πόλης. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής, το αρχαίο τείχος και τμήμα της αγοράς.

Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, η Έδεσσα ήταν ένα αξιόλογο αστικό και διοικητικό κέντρο της κεντρικής Μακεδονίας. Οι τέχνες, τα γράμματα και η μουσική ιδιαίτερα, γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη. Η παλιά μουσική παράδοση διατηρείται μέχρι τις μέρες μας, με ομάδες κανταδόρων να διασχίζουν τις γειτονιές της πόλης, στο τέλος του καλοκαιριού, για να αποχαιρετίσουν με αυτό τον όμορφο τρόπο, την εποχή των διακοπών.

Το βυζαντινό κάστρο με πανοραμική θέα της Έδεσσας, το “Γενί Τζαμί”, ένα από τα έξι τζαμιά της πόλης, όπου στεγάζει αρχαιολογική συλλογή, η Βυζαντινή Γέφυρα όπου εικάζεται ότι περνούσε η αρχαία Εγνατία Οδός, το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος που είναι κτισμένο σε ερείπια αρχαίου ναού, δίπλα στην αρχαία πόλη και φυσικά, η ιστορική συνοικία Βαρόσι, με τα καλντερίμια της και την μακεδονική αρχιτεκτονική της, είναι μερικά από τα αξιοθέατα που θα πρέπει να επισκεφτούμε.

Από τα αρχαία χρόνια η Έδεσσα ήταν κέντρο πολιτισμού και σήμερα επίσης, θεωρείται μια από τις πιο πολιτισμικές πόλεις της Μακεδονίας. Διαθέτει 5 θέατρα, από τα οποία τα 2 είναι υπαίθρια και φιλοξενούν όλο το χρόνο, επιτυχημένες παραστάσεις και μεγάλους συνθέτες. Εκθέσεις και εκδηλώσεις διοργανώνονται συχνά στον πεζόδρομο της πόλης, με τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά σε αυτές τις δράσεις.

Η Έδεσσα είναι μια σύγχρονη πόλη που μπορεί να προσφέρει κάθε είδους και γούστου διασκέδαση. Ένα ταξιδάκι στην Έδεσσα, είναι ένα δώρο που αξίζει να κάνετε στον εαυτό σας!

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα