Editors’ Review | Η εμπερία μας από το σεμινάριο της Έντεχνης Δράσης: Οι Θεές μέσα μας

Editors' Review

Ως συντάκτριες στην Εναλλακτική Δράση και στην Εναλλακτική Ατζέντα, μας αρέσει πολύ να περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο, δοκιμάζοντας νέα πράγματα, νέες εμπειρίες αλλά και να γνωρίζουμε από κοντά, σεμινάρια και εκδηλώσεις ώστε, να μπορούμε να τα προτείνουμε στους αναγνώστες μας.

Γι αυτό και έπειτα από ευγενική πρόσκληση της Τζέσικα και του Γιάννη, αποφασίσαμε να παρευρεθούμε σε ένα από τα αυτόνομα ψυχοθεραπευτικά σεμινάρια της Έντεχνης Δράσης και πιο συγκεκριμένα, στην έναρξη του κύκλου των αυτόνομων ψυχοθεραπευτικών σεμιναρίων «Οι θεές μέσα μας».

Editors' Review | Η εμπερία μας από το σεμινάριο της Έντεχνης Δράσης: Οι Θεές μέσα μας

Φορέσαμε λοιπόν άνετα ρούχα, όπως μας σύστησαν από το κέντρο, πήραμε τον ηλεκτρικό και βρεθήκαμε στο Θησείο, χωρίς καμία δυσκολία, ομολογουμένως, καθώς το κέντρο της Έντεχνης Δράσης είναι πολύ κοντά στην στάση του Ηλεκτρικού, σε μια γραφική περιοχή ακριβώς απέναντι από το λόφο του Φιλοπάππου. Το Θησείο έχει από μόνο του μια ιδιαίτερη ενέργεια, η οποία «έδεσε» αρμονικά με το θέμα του σεμιναρίου.

Ανοίγοντας την πόρτα, μας καλοδέχτηκε η Χαρά, ένα υπέροχο σκυλάκι με πολύ ωραία φράντζα και αφού βγάλαμε τα παπούτσια μας μπήκαμε σε έναν –πραγματικά- πολύ χαλαρωτικό χώρο, που μύριζε πολύ όμορφα. Εκεί, συναντήσαμε και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του σεμιναρίου.

Αφού μας έγινε μια μικρή εισαγωγή αναφορικά με το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, δημιουργήσαμε έναν «ιερό χώρο» και μια «ιερή φωτιά» και στη συνέχεια, περάσαμε στις ασκήσεις χαλάρωσης και γνωριμίας. Ύστερα, κάτσαμε στα αναπαυτικά μαξιλάρια που ήταν τοποθετημένα περιμετρικά του χώρου και περιμέναμε να ξεκινήσει το σεμινάριο.

Ο χώρος – σε συνδυασμό με τις ασκήσεις χαλάρωσης και γνωριμίας – απέπνεε μια ιδιαίτερη αίσθηση ζεστασιάς, σαν να βρισκόμασταν στο σπίτι μας.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο, είχε ως σκοπό, να γνωρίσουμε καλύτερα τον εσωτερικό μας εαυτό χρησιμοποιώντας τα αρχέτυπα που έχουμε –σύμφωνα με την εισηγήτρια- μέσα μας, από τις επτά θεές της μυθολογίας, την Αφροδίτη, την Ήρα, την Εστία, την Άρτεμη, την Περσεφόνη, την Αθηνά και τη Δήμητρα.

Σύμφωνα με την εισηγήτρια του σεμιναρίου, Τζέσικα Μαργαρίτη (μια πολύ αγαπητή φιγούρα, ένας πολύ ζεστός και ανοιχτός άνθρωπος που σε βοηθά να ανοιχτείς χωρίς να ντρέπεσαι ή να θεωρείς ότι εκτίθεσαι), οι θεές αυτές υπάρχουν στο συλλογικό μας ασυνείδητο και επηρεάζουν το προσωπικό ασυνείδητο και το συνειδητό, ενώ εάν τις γνωρίσουμε και τις καταλάβουμε, θέτοντας τα χαρακτηριστικά τους σε αρμονία και ισορροπία μέσα μας, τότε, μπορούμε να έχουμε μία πραγματικά ισορροπημένη ζωή.

Μετά από την γνωριμία και την χαλάρωση, ξεκίνησε το σεμινάριο, το οποίο χωριζόταν σε δύο μέρη:

Editors' Review | Η εμπερία μας από το σεμινάριο της Έντεχνης Δράσης: Οι Θεές μέσα μας

Το πρώτο μέρος, περιελάμβανε μια πρώτη εισαγωγή για την ιστορία και τις ιδιότητες της κάθε θεάς και στην συνέχεια, ακολουθούσε το βιωματικό κομμάτι.

Κάνοντας εδώ μια παρένθεση, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι πιστεύουμε πολύ στην ψυχολογία και στη δύναμη που έχει η ψυχική υγεία στην καθημερινότητά μας, γι αυτό και χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν η επιστημονική θεωρία συνδυάζεται με εναλλακτικές μορφές θεραπείας. Οποιοδήποτε βήμα μας φέρνει πιο κοντά στην αυτογνωσία είναι κάτι που στηρίζουμε τόσο προσωπικά όσο και ως μέλη της οικογένειας της Alternative Media.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα αρχέτυπα των αρχαίων θεοτήτων εξυπηρετούν έναν συμβολικό ρόλο, έναν σκοπό: να μας αποκαλύψουν ποια στοιχεία τους διαθέτουμε σε μεγάλες ποσότητες, ποια δηλαδή είναι τα κυρίαρχα και ποια έχουμε καταπιέσει ή αποφεύγουμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους. Μέσα από τις ιδιότητές τους γνωρίζουμε μικρά κρυμμένα κομμάτια του εαυτού μας. Η Τζέσικα όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Θέλησε να μας βοηθήσει να εκφράσουμε αυτά τα στοιχεία μας, μέσα από την τέχνη. Άλλωστε, η τέχνη (μαζί με τα όνειρα) αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα μέσα που διαθέτουμε, για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο ασυνείδητο.

Περνώντας στο βιωματικό μέρος του σεμιναρίου, μας ζητήθηκε να δημιουργήσουμε ένα προσωπικό έργο τέχνης. Μπορούσαμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε πλαστελίνες και πηλό, σε μαρκαδόρους, κηρομπογιές, τέμπερες, κολάζ και γενικά, σε ό,τι ήθελε να μας οδηγήσει, το ένστικτό μας. Δεν είχε σημασία πώς ζωγραφίζαμε, κανείς δεν έκρινε κανέναν, νιώθαμε απόλυτα ελέθερες ως προς αυτό. Κάτσαμε ο καθένας αναπαυτικά, φτιάξαμε το έργο μας και καταγράψαμε σε ένα χαρτί την ιστορία του έργου.

Editors' Review | Η εμπερία μας από το σεμινάριο της Έντεχνης Δράσης: Οι Θεές μέσα μας

Τότε, ήταν που αναδύθηκαν στην καθεμιά, στοιχεία της ζωής μας, κομμάτια ανεξερεύνητα και προβληματισμοί. Οι συμμετέχοντες ήταν εκεί ως παρατηρητές, για να εντοπίσουν το μήνυμα που κρυβόταν πίσω από το έργο και την ιστορία. Τα συναισθήματά τους αποκάλυψαν ένα δικό μας κομμάτι, καλά κρυμμένο από το συνειδητό.

Η βραδιά έκλεισε με έναν ιδιαίτερα όμορφο τρόπο. Όλοι, άνθρωποι που δεν γνωριζόμασταν μεταξύ μας, δεν ντραπήκαμε να δείξουμε εσωτερικά «προβλήματα» που μπορεί να έχουμε. Δεν ντραπήκαμε να «τσαλακωθούμε» και να δημοσιοποιήσουμε, θέματα του εαυτού μας. Όλα έγιναν απόλυτα ομαλά, χωρίς κανένα ταμπού, κάτι που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση γιατί ο κόσμος, συνήθως, διστάζει να δείξει ευάλωτος ακόμα και στους πιο κοντινούς του ανθρώπους, πόσο μάλλον, σε ανθρώπους που γνώρισε για πρώτη φορά.

Τα αρχέτυπα των θεοτήτων ζουν στο συλλογικό ασυνείδητο, όπως και άλλες φιγούρες της ιστορίας και της μυθοπλασίας και μας επηρεάζουν με τρόπους που δεν αντιλαμβανόμαστε. Ωστόσο, το σεμινάριο της Έντεχνης δράσης μας σύστησε έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα τρόπο να χρησιμοποιούμε αυτά τα αρχέτυπα προς όφελός μας, και μάλιστα, μέσα από εκφραστικά, καλλιτεχνικά μέσα. Αυτό το τρίωρο, χαλαρώσαμε σώμα και νου, γνωρίσαμε νέα πρόσωπα, τσαλακωθήκαμε, βουτήξαμε στο ασυνείδητό μας και ταυτόχρονα περάσαμε δημιουργικά το χρόνο μας, φεύγοντας και οι δύο από την Έντεχνη Δράση, πιο ανάλαφρες απ’ ό,τι όταν μπήκαμε.

Στέφη Βαρούχου

Ελπίδα Ζαραδούκα

Δείτε όλα τα σεμινάρια της Έντεχνης Δράσης εδώ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα