Το facebook στον εντοπισμό χρηστών του με τάσεις αυτοκτονίας

fb suicidive prenention

Η αυτοκτονία είναι κάτι που χτίζεται και δε συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Κάποιος όμως που σκέφτεται την αυτοκτονία ως λύση στα προβλήματά του δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμος. Πολλές μάλιστα οι φορές που ξεφεύγει από τα πιθανά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου, καταθλιπτικού, μοναχικού και λυπημένου.

Το facebook, με αριθμό προφίλ χρηστών που φτάνει πια τα 2,1 δισεκατομμύρια από όλες τις φυλές και τις χώρες του κόσμου, έφτιαξε ένα λογισμικό το οποίο ανιχνεύει χρήστες με σοβαρές πιθανότητες τάσεων αυτοκτονίας. Το συγκεκριμένο λογισμικό θα μπορεί να ανιχνεύσει τα video, τα σχόλια και γενικά τις αναρτήσεις χρηστών οι οποίοι δείχνουν αποφασισμένοι για την εν λόγω πράξη. Από ‘κει και πέρα, ομάδα ειδικών του facebook, εξειδικευμένοι σε αυτοκτονίες και αυτοτραυματισμούς, θ’ αναλαμβάνουν δράση με σκοπό να αποτρέψουν την αυτοκτονία.

Το πρόγραμμα αυτό θα τρέξει σε παγκόσμιο επίπεδο εκτός από τις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης η οποία αντιτίθεται σε αυτό βάση της νομοθεσίας περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων… Μια δύσκολη απόφαση η οποία δείχνει πόσο λεπτοί χρειάζεται να είναι οι χειρισμοί σε τόσο ιδιάζουσες και πολύπλοκες καταστάσεις που έχουν να κάνουν με παγκοσμίου επιπέδου δεδομένα αλλά και με τόσο επείγουσες και δύσκολες καταστάσεις όπως η αυτοκτονία.

Το facebook ξέρει πολλά για όλους μας. Και οι περισσότεροι από εμάς δεν πολυπροσέχουμε με τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μας. Πράγμα που κάνει προσιτή τη λειτουργία ενός λογισμικού το οποίο θα μπορεί να εντοπίζει χρήστες με τάσεις αυτοκτονίας. Βέβαια, το ίδιο εύκολη είναι και η χρήση λογισμικών για οποιονδήποτε άλλο λόγο πχ διαφημίσεις και γκάλοπ, μέχρι ανάγνωση πολιτικών πεποιθήσεων. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και εύκολα καταπατούνται. Και αν το facebook είναι υποχρεωμένο να σεβαστεί τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής ένωσης περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, άλλοι, με λογισμικά και “παιχνίδια” που ωθούν τον κόσμο σε αυτοκτονία και άλλες αποτρόπαιες πράξεις, κινούνται και θυματοποιούν με μεγάλη ευκολία μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που δεν έχει ιδέα πως να προστατευτεί μέσα στο διαδίκτυο. Τα προσωπικά μας δεδομένα θα πρέπει πρωτίστως να διαφυλάσσονται από εμάς τους ίδιους αποκτώντας την ανάλογη εκπαίδευση γι’ αυτό κι έπειτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή οποιαδήποτε αρμόδια αρχή ασφάλειας και προστασίας από ηλεκτρονικά εγκλήματα.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα