Πώς να εφαρμόσουμε τη συνειδητότητα της ενότητας στη ζωή μας και να σταματήσουμε τις κατηγοριοποιήσεις

Πώς να εφαρμόσουμε τη συνειδητότητα της ενότητας στη ζωή μας και να σταματήσουμε τις κατηγοριοποιήσεις

Κάποτε είχα την τάση να βλέπω με περιφρόνηση τους ζητιάνους που είχαν μπροστά τους μια πινακίδα και ζητούσαν χρήματα.

Συχνά έλεγα στον εαυτό μου ή σε οποιονδήποτε μπορούσε να με ακούσει: «Γιατί δεν πάνε να δουλέψουν και να κερδίσουν χρήματα, όπως κάνω εγώ;»

Τώρα θυμίζω στον εαυτό μου ότι με κάποιο μυστηριώδη και, ναι, μυστικιστικό τρόπο, συνδέομαι μ’εκείνους τους ανθρώπους. Η ένδειά τους, η έλλειψη καθαριότητας και η κακή υγεία τους επηρεάζει όλους μας, επηρεάζει κι εμένα. Τους στέλνω σιωπηλά μια σκέψη ευλογίας και ορκίζομαι να κάνω περισσότερα για να βοηθήσω στην εξάλειψη τέτοιων συνθηκών από τον πλανήτη μας.

Το πιο σημαντικό είναι ότι νιώθω μεγαλύτερη συμπόνια και αγάπη στην καρδιά μου. Θυμάμαι καθημερινά ότι όλοι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον και ότι η σύνδεσή μας είναι πολύ ισχυρότερη από τους απλούς δεσμούς της φυλής ή του στενού μας περιβάλλοντος.

Όταν ακούς τις καμπάνες να χτυπούν λυπητερά, σημάδι ότι κάποιος έπεσε θύμα της βίας, άκουσε προσεκτικά και θυμήσου τι είχε γράψει ο Τζον Ντον πριν από τέσσερις αιώνες. Η καμπάνα χτυπάει για όλους μας, χτυπάει και για σένα!

Για να εφαρμόσεις τη συνειδητότητα της ενότητας στη ζωή σου, άρχισε να ακολουθείς τις πιο κάτω προτάσεις:

Σταμάτα να θεωρείς τον εαυτό σου απόμακρο και απομονωμένο, με βάση τη γεωγραφική σου θέση ή την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα σε σένα και σ’εκείνους που αγωνίζονται σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη. Όταν μαθαίνεις για κάποιον που υποφέρει σε κάποιον άλλο τόπο, πες μια σιωπηλή προσευχή γι’αυτόν και δες αν μπορείς να νιώσεις μέσα στην καρδιά σου την ενότητά σου μαζί του.

Διαβάστε επίσης: Θα μπορούσαμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας στην καλοσύνη και στη συμπόνια;

Να βλέπεις το Θεό μέσα σε όλους και σε όλα και να φέρεσαι καθημερινά πιστεύοντας ότι η παρουσία του Θεού μέσα στα πάντα έχει πραγματικά μεγάλη σημασία. Προσπάθησε να μην κατακρίνεις εκείνους που είναι λιγότερο εργατικοί, λιγότερο γαλήνιοι ή λιγότερο συμπονετικοί από σένα και, αντί γι’αυτό, γνώριζε ότι το βασικό πρόβλημα της ανθρωπότητας είναι το μίσος και η κατάκριση.

Να χρησιμοποιείς λιγότερους χαρακτηρισμούς που διαχωρίζουν εσένα από «αυτούς». Δεν είσαι Αμερικανός, Καλιφορνέζος, Ιταλός, εβραίος, μεσήλικος, σωματώδης, γένους θηλυκού, αθλητικός. Δεν είσαι κανένας χαρακτηρισμός. Είσαι ένας πολίτης του κόσμου και όταν σταματάς τις κατηγοριοποιήσεις, τότε αρχίζεις να βλέπεις το Θεό σε κάθε κήπο, σε κάθε δάσος, σε κάθε σπιτικό, σε κάθε πλάσμα και σε κάθε πρόσωπο. Τότε η γαλήνη είναι η ανταμοιβή σου.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Wayne Dyer «Η Σοφία Των Αιώνων» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα