Η ευτυχία είναι ένας ανοιχτός ορίζοντας

mouneftihia-einai-anoihos-orizodastain

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, σκηνοθέτης ταινιών θρίλερ όπως “Τα πουλιά”, είναι βαθειά συνειδητοποιημένος σε θέματα ψυχαναγκασμού, εμμονής και φοβίας από τη ματιά του σκηνοθέτη. Στα έργα του εκφράζει με εκπληκτική ακρίβεια φόβους του συλλογικού ασυνείδητου, δίχως όμως διάθεση αυθεντίας.

Με απλή διάθεση απαντά στην ερώτηση του δημοσιογράφου, στη συνέντευξη που ακολουθεί, για το τι είναι γι’ αυτόν η ευτυχία.

Δημοσιογράφος: Κύριε Χίτσκοκ, τι είναι η ευτυχία;

Α.Χίτσκοκ: ¨Η ευτχία είναι ο ανοιχτός ορίζοντας. Να μην υπάρχει τίποτα για το οποίο θα έπρεπε ν’ ανησυχήσεις. Μόνο δημιουργικά πράγματα, τίποτα που να σου αποσπά την προσοχή. Όταν υπάρχει αυτή η κατάσταση μέσα μου, δεν αντέχω καμιά διαμάχη, δεν αντέχω άβολα συναισθήματα ανάμεσα σε ανθρώπους. Νομίζω ότι το μίσος είναι χαμένη ενέργεια, και όλα τα κάνει δυσλειτουργικά…. Είμαι ιδιαιτέρως ευαίσθητος. Μια αιχμηρή λέξη που θα ειπωθεί από κάποιον θυμωμένο… αν συμβεί κοντά μου, αυτό με πονά για μέρες!

Ξέρω, είμαστε άνθρωποι και όλοι περναμε μέσα από αυτά τα διάφορα συναισθήματα που τα αποκαλούμε αρνητικά. Όμως, όταν όλα αυτά πάψουν τελικά, όταν καταφέρεις να δεις ξεκάθαρα το δρόμο σου ν’ ανοίγεται μπροστά σου, και τώρα ελεύθερα μπορείς να δημιουργήσεις κάτι… Αυτό είναι για μένα η ευτυχία. Τόσο ευτυχισμένος θέλω να είμαι.”

https://www.facebook.com/goalcast/videos/1463130947097424/

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα