Η πραγματική αλλαγή έρχεται, όταν είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε τον εγωισμό μας στην άκρη

Η πραγματική αλλαγή έρχεται, όταν είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε τον εγωισμό μας στην άκρη

Είναι απαραίτητο να αισθάνεσαι ικανοποίηση με ό,τι κάνεις. Είναι απαραίτητο όμως και να αποφεύγεις την υπερβολή και να μην επιζητάς το χειροκρότημα για τα επιτεύγματά σου.

Απόλαυσε την επιτυχία σου, νιώσε ευτυχισμένος με αυτήν και έπειτα άφησέ την. Μόνον τότε μπορείς να αναπτυχθείς και να προχωρήσεις στο δρόμο σου.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως κάποια στιγμή οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε εξωτερική βοήθεια για να ελευθερωθούμε από το εγώ μας. Είναι λάθος να πιστεύεις πως μπορείς να αποβάλλεις τον εγωισμό σου μόνος σου, εκτός και εάν είσαι ένα ιδιαίτερο κι εξαιρετικό άτομο.

Πρόσεχε όμως: εάν έχεις τέτοιου είδους αυτό-αντίληψη, το πιθανότερο είναι να μιλάει ο εγωισμός σου.

Χρίζουμε εξωτερικής βοήθειας επειδή είμαστε τόσο διαποτισμένοι με τα θέλω μας και τόσο απορροφημένοι από τα προβλήματά μας που είναι δύσκολο να αντιληφθούμε το εγώ μας, να το δούμε σφαιρικά και επομένως να το υπερβούμε.

Ακόμη κι εάν είσαι εξαιρετικά προικισμένος, εάν ειλικρινά επιθυμείς να βελτιωθείς, είναι ωφέλιμο να δεχτείς συμβουλές από έναν αντικειμενικό παρατηρητή που δε συμμετέχει στη ζωή σου και στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τα πράγματα.

Διαβάστε επίσης: Η εξέλιξη έρχεται μέσα από την αλλαγή όσο “σκληρή” και αν είναι μερικές φορές

Για το λόγο αυτό, όποτε νιώσεις έτοιμος, αναζήτησε έναν πνευματικό, ένα ψυχοθεραπευτή ή ένα δάσκαλο που διαθέτει αρκετή επίγνωση, ανθρωπιά και σοφία ώστε να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τον εγωισμό σου.

Αξιοποίησε τη γνώση που θα σου προσφέρει στο έπακρο και μη σπαταλάς το χρόνο σου με το να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου στα μάτια του. Αποδεχόμενος τη βοήθειά του δείχνεις ότι κατανοείς πόσο πολύτιμη σου είναι, πόσο μεγάλη έπαρση έχεις και πως είσαι έτοιμος να αλλάξεις.

Προσπάθησε να μη μετατρέψεις τη σχέση αυτή σε μία άλλη όψη του εγώ κι αναγνώρισε εάν σημειώνεις πρόοδο, παρατηρώντας εάν αυξάνεται ή όχι η αγάπη μέσα σου. Μόλις ειλικρινά αισθανθείς πως δεν μπορεί να υποστηρίξει πλέον την ανάπτυξή σου, ευχαρίστησέ τον από τα βάθη της καρδιάς σου και διέκοψε τη σχέση γυρεύοντας νέους τρόπους για να εξελιχθείς πνευματικά. Μη παραμένεις στάσιμος μόνο και μόνο επειδή αναζητάς στήριξη από κάποιον.

Υπάρχει η περίπτωση βέβαια να διαπιστώσεις ότι είσαι εξαρτημένος από αυτούς που σε βοηθούν, δεν παρουσιάζεις πλέον βελτίωση κι έχεις πάψει να είσαι ικανοποιημένος με τον εαυτό σου.

Τότε υπάρχει ο κίνδυνος να έχεις εναποθέσει την εξέλιξή σου στα χέρια άλλων, προσμένοντας να σε αλλάξουν δίχως να χρειάζεται ο ίδιος να εργαστείς.

Σε αυτή την περίπτωση κάνε μία υπέρτατη προσπάθεια να σταθείς στα πόδια σου και να πορευτείς παίρνοντας την ευθύνη της ζωής σου στα χέρια σου.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Κάρλος Ντε Λεόν Ντε Βιτ «Τόλμησε να Είσαι Ελεύθερος» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα