Ας είμαστε έτοιμοι για τις δυσκολίες που μπορεί να έρθουν

Ας είμαστε έτοιμοι για τις δυσκολίες που μπορεί να έρθουν

«Μπορεί να εύχομαι να μη με υποβάλουν σε βασανιστήρα, αλλά αν έρθει για εμένα η ώρα να τα υποστώ, θα εύχομαι να τα αντέξω καρτερικά, με τιμή και γενναιότητα.

Σάμπως δεν θα προτιμούσα να μην εμπλακώ σε πόλεμο;

Αλλά αν βρεθώ σε πόλεμο, θα εύχομαι να υπομείνω με σθένος τις πληγές, την πείνα και τις άλλες κακουχίες του.

Ούτε είμαι τόσο τρελός ώστε να θέλω την αρρώστια, αλλά αν πρέπει να υποφέρω από κάποια ασθένεια, θα εύχομαι να μην κάνω τίποτα απονενοημένο ή ατιμωτικό.

Το θέμα δεν είναι να απεύχεσαι αυτές τις δοκιμασίες, αλλά η αρετή που τις κάνει υποφερτές». Σενέκας Ηθικές Επιστολές 67.4

Ο εικοστός Πρόεδρος Τζέιμς Γκάρφιλντ ήταν σπουδαίος άντρας – γεννημένος σε ταπεινό περιβάλλον, αυτοδίδακτος και εντέλει ήρωας του Εμφυλίου Πολέμου -, την προεδρική θητεία του οποίου τερμάτισε η σφαίρα ενός φονιά.

Στο σύντομο διάστημα που έμεινε στο αξίωμα, βρέθηκε αντιμέτωπος με πικρά διχασμένη χώρα, καθώς και ένα εξίσου πικρά και εσωτερικά διχασμένο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Στη διάρκεια μιας διαμάχης που αμφισβητούσε το ίδιο το κύρος του αξιώματός του, έμεινε αμετακίνητος, λέγοντας σε έναν σύμβουλό του: «Και βέβαια απεύχομαι τον πόλεμο, αλλά αν τον φέρουν στην πόρτα μου, ο κομιστής θα με βρει στο σπίτι».

Αυτό λέει εδώ ο Σενέκας. Θα ήμαστε τρελοί αν θέλαμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες στη ζωή. Αλλά θα είμαστε εξίσου τρελοί αν προσποιούμασταν πως δεν πρόκειται να μας τύχουν.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, όταν μας χτυπήσουν την πόρτα – όπως μπορεί κάλλιστα να συμβεί σήμερα κιόλας – ας σιγουρευτούμε ότι είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε.

Όχι με τον τρόπο που είμαστε έτοιμοι όταν έρχεται ένας απρόσμενος επισκέπτης αργά το βράδυ, αλλά όπως όταν περιμένουμε έναν σημαντικό καλεσμένο: ντυμένοι, στην κατάλληλη πνευματική κατάσταση, έτοιμοι να φύγουμε.

*Ο Τζέιμς Γκάρφιλντ γεννήθηκε στο Μόρλαντ Χιλς του Οχάιο το 1831. Καταγόταν από οικογένεια γαιοκτημόνων και ήταν καθηγητής των γερμανικών σε πανεπιστήμιο του Οχάιο. Αμερικανός στην υπηκοότητα, ήταν πολιτικός και πρόεδρος των ΗΠΑ. Πολέμησε κατά τον Αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο (1861-65) στον στρατό των Βορείων και έφτασε στον βαθμό του αντιστρατήγου. Αργότερα παραιτήθηκε από τον στρατό και εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το 1876 έγινε αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και εξελέγη στις προεδρικές εκλογές του 1880. Στις 7 Μαρτίου 1881 ανέλαβε καθήκοντα πρόεδρου των ΗΠΑ.

Πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου 1881, λίγους μήνες μετά από επιπλοκές σοβαρού τραυματισμού του, μετά από απόπειρα δολοφονίας του στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βαλτιμόρης, στις 2 Ιουλίου του ιδίου έτους.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Ryan Holiday & Stephen Henselman «Άδραξε τον Χρόνο» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα