Είμαστε ήδη “φωτισμένοι” το μόνο που χρειάζεται είναι να το συνειδητοποιήσουμε

Είσαι ένα κομμάτι του σύμπαντος, αδιαίρετο και αδιαχώριστο από τα άλλα. Όταν βλέπεις τον εαυτό σου σαν κομμάτι ξεχωριστό, έχεις εξαπατηθεί από τη συνείδησή σου. Έχεις φυλακιστεί, περιοριστεί στο δικό σου προσωπικό περιβάλλον. Ενδιαφέρεσαι μόνο και συμπαθείς τους δικούς σου και τα δικά σου πράγματα.

Είναι καθήκον σου και απελευθερώνεσαι, όταν ανοίγεις τον κύκλο της συμπάθειας και αγκαλιάζεις όλα τα ζωντανά πλάσματα και όλη την ομορφιά της φύσης.

Η αντίληψή σου, καθώς διευρύνεται, αρχίζει και τα βλέπει όλα άπειρα.

Είναι όπως η μαγική εικόνα: μέχρι να τη δεις, στοιχηματίζεις πως δεν υπάρχει. Όταν τη δεις απορείς πώς ήταν δυνατόν να μην έβλεπες από την αρχή.

«Είσαι ήδη φωτισμένος· το μόνο που χρειάζεσαι είναι να το συνειδητοποιήσεις», λέει ο δάσκαλος του Ζεν.

Διαβάστε επίσης: Τα 5 πράγματα που γνωρίζουν οι πιο φωτισμένοι άνθρωποι

Η κρυφή εικόνα υπήρχε πάντα στη μαγική εικόνα, το μόνο που χρειάζεσαι είναι να τη δεις εσύ. Όταν γίνει αυτό – και θα γίνει μόλις αλλάξεις στάση από το «εγώ» στο «εμείς», από το κομμάτι στο σύνολο -, τότε θα αφυπνιστείς.

Το εγωκεντρικό μοντέλο ταιριάζει στην αντίληψη «εγώ, εδώ μέσα» και ο κόσμος «εκεί έξω». Τα περισσότερα από αυτά που σου συμβαίνουν είναι σε θέση να εξηγηθούν και να υποστηριχτούν με αυτόν τον τρόπο σκέψης. Αυτό λέει η λογική σου και οι εμπειρίες σου.

Η αφύπνιση θα έρθει, μόλις εγκαταλείψεις τη δυϊστική θεωρία της συνειδητότητας για χάρη του ολογράμματος, που ονομάζεται σύμπαν.

Η αφύπνιση θα έρθει, μόλις αναγνωρίσεις τον καθαρό παγκόσμιο εαυτό σου, που βρίσκεται στο κέντρο μέσα σου.

Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια προσπαθούν να εξηγήσουν τα διάφορα φαινόμενα του σύμπαντος ως εκδηλώσεις ενός ενιαίου συνόλου.

Ο Αϊνστάιν απέδειξε ότι αυτό που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται σαν δύο διαφορετικά πράγματα, όπως ο χρόνος και ο χώρος, στην πραγματικότητα είναι ένα, αλλά το ίδιο συμβαίνει και για τις ηλεκτρικές και μαγνητικές δυνάμεις καθώς και για την ενέργεια και την ύλη.

Τελικά, οι τέσσερις βασικές δυνάμεις του σύμπαντος (η βαρύτητα, η ηλεκτρομαγνητική δύναμη και η ασθενής και η ισχυρή πυρηνική δύναμη) είναι εκδηλώσεις μίας και μόνο διαδικασίας.

Ο Βρετανός φυσικός Ρίτσαρντ Πρόσερ προσέγγισε τα πράγματα περισσότερο, υποστηρίζοντας ότι αυτό που εμείς θεωρούμε πως είναι ένα μοναδικό και απομονωμένο σωματίδιο είναι ένα κυματικό πρότυπο, που εξαπλώνεται παντού μέσα στο σύμπαν προς όλες τις κατευθύνσεις μέχρι το άπειρο. Τα κύματα αυτά αλληλοαναιρούνται παντού, εκτός από έναν μικροσκοπικό χώρο, στον οποίο εμείς θεωρούμε ότι εντοπίζουμε το σωματίδιο.

Δηλαδή, με μια έννοια, τα πάντα βρίσκονται παντού, αλλά εμφανίζονται ή εκδηλώνονται σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο. Τελικά ο υλικός και πνευματικός κόσμος συναντώνται σε έναν.

Ο φυσικός εξετάζει τα βαθύτερα επίπεδα της αντικειμενικής ύπαρξης με τη λογική και τα μαθηματικά.

Ο μυστικιστής ή ο φιλόσοφος διερευνά τα βαθύτερα επίπεδα της υποκειμενικής ύπαρξης με μόνο εργαλείο την προσωπική ενδοσκόπηση.

Και οι δύο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στα βαθύτερα επίπεδα είμαστε όλοι ένα.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Παναγή Μεταξάτου «Το Μέλλον ήρθε πιο νωρίς» από τις εκδόσεις Bell

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα