Είμαστε μόνο κατά 43% ανθρώπινοι υποστηρίζουν επιστήμονες

Είμαστε μόνο κατά 43% ανθρώπινοι υποστηρίζουν επιστήμονες

Τα ανθρώπινα κύτταρα στο σώμα μας ανέρχονται μόλις στο 43% του συνολικού αριθμού των κυττάρων ενώ το υπόλοιπο 57% ανήκει σε μύκητες, ιούς, βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς που έχουν αποικίσει στο σώμα μας.

Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες του Ινστιτούτου Max Planck και πιστεύουν ότι η καλύτερη κατανόηση του μικροβιώματός μας, θα βοηθήσει μελλοντικά, στον καθορισμό των θεραπειών για πολλές ασθένειες, όπως είναι οι αλλεργίες ακόμη και η νόσος Πάρκινσον.

Παλαιότερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα ανθρώπινα κύτταρα του οργανισμού μας υπερτερούσαν σημαντικά, σε μια αναλογία ένα προς δέκα, ενώ σήμερα και σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς, η αναλογία των ανθρώπινων κυττάρων αντιστοιχεί μόνο στο 43%.

Συγκεκριμένα, το ανθρώπινο γονιδίωμα απαρτίζεται από 20.000 γονίδια ενώ το μικροβιακό γονιδίωμα πλησιάζει τα 20.000.000 γονίδια περίπου.

Σύμφωνα με την άποψη του καθηγητή Σάρκις Μαζμάνιαν, αυτό που μας κάνει ανθρώπινους, είναι ένας συνδυασμός του ανθρώπινου DNA και του DNA στο εντερικό μικροβίωμά μας.

“Δεν είμαστε μόνοι στο σώμα μας. Όλα τα ξένα προς τα κύτταρά μας στοιχεία είναι βασικά για την υγεία μας. Όσο κι αν πλενόμαστε τα μικροσκοπικά αυτά πλασματάκια δεν μας εγκαταλείπουν” λέει η Ρουθ Λέι, διευθύντρια του Τμήματος Μικροβιακής Επιστήμης του Ινστιτούτου Max Planck και συνεχίζει:«Οι μεταβολές στο μικροβίωμα, που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της επιτυχίας στην καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών, έχουν πλέον συμβάλει σε νέες ασθένειες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Πολλές παθήσεις φαίνεται να επηρεάζονται από το εντερικό μας μικροβίωμα, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου αλλά και η κατάθλιψη και ο αυτισμός και όσο και αν η μικροβιακή θεραπευτική ιατρική βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο μέλλον θα φέρει επανάσταση στην Ιατρική και θα αποτελέσει πλέον ρουτίνα.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα