Είμαστε όλοι δύο άνθρωποι

Είμαστε όλοι δύο άνθρωποι

Υπάρχει ένα ψυχολογικό κλισέ στο οποίο πιστεύουν βαθιά όλοι οι αποτελεσματικοί μάνατζερ.
Το κατανοούν σε βάθος και γι’ αυτό είναι τόσο αποτελεσματικοί.
Είναι μια έννοια που οι περισσότεροι δυσκολεύονται να κατανοήσουν:
Είμαστε όλοι δύο άνθρωποι.

Πρώτον, είμαστε οι άνθρωποι που παρουσιάζουμε στους άλλους γύρω μας. Αυτό είναι το επιφανειακό προσωπείο, που πιστεύουμε ότι αντιπροσωπεύει καλύτερα ό,τι θέλουν να δουν οι άλλοι και κατά κύριο λόγο είναι μια αντανάκλαση των γύρω μας.

Δεύτερον, είμαστε ο πραγματικός μας εαυτός…τον οποίο κρατάμε κλειδωμένο μακριά από τον εξονυχιστικό έλεγχο των άλλων και πολύ συχνά από εμάς τους ίδιους.
Ιδανικά η διχοτομία αυτή εξαφανίζεται στον άνθρωπο που φτάνει την πλήρη ωριμότητα και αυτοπραγμάτωση. Το άτομο τότε ενώνεται, γίνεται ένας άνθρωπος μέσα κι έξω.
Για τον άνθρωπο αυτό ο πόλεμος έχει τελειώσει. Έχει συμφιλιωθεί με τον εαυτό του και είναι απολύτως ελεύθερος.

Αυτός είναι ίσως ο στόχος τον οποίο επιδιώκουν, συνειδητά ή ασυνείδητα, όλοι οι αποτελεσματικοί μάνατζερ. Προσπαθούν να στρέψουν τον καθέναν από μας προς αυτόν τον τελικό σκοπό, βοηθώντας να αναπτύξουμε μια πιο παραγωγική προσωπικότητα.

Γνωρίζοντας πως για την πλειονότητα των ανθρώπων αυτός ο εσωτερικός εαυτός, αυτή η εσωτερική αληθινή ταυτότητα έχει ελάχιστη σχέση με το εξωτερικό προσωπείο που παρουσιάζουν στον κόσμο – κατανοώντας πως αυτό το εσωτερικό, προστατευμένο άτομο είναι τρυφερό, ευαίσθητο, και εξαιρετικά ευάλωτο, ειδικά σε προτάσεις που σκοπό έχουν να απομακρύνουν τους πραγματικούς φόβους από το μυαλό των ανθρώπων των οποίων ηγούνται -, ο σωστός ηγέτης εκμεταλλεύεται θετικά αυτούς τους φόβους.

Ναι, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε δύο άνθρωποι, και ο σωστός μάνατζερ κατανοεί πώς να κάνει τους δύο εαυτούς μας ένα παραγωγικό άτομο.

Αυτοσεβασμός, αυτογνωσία, αυτοέλεγχος.
Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά οδηγούν
σε μια υπέρτατη δύναμη.

Alferd Lord Tennyson

Να είστε ο πραγματικός σας εαυτός.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Bob Proctor “Απόλυτη Επιτυχία” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα