Είμαστε το περίπλοκο σύμπλεγμα που λέγεται “άνθρωπος”

Είμαστε το περίπλοκο σύμπλεγμα που λέγεται “άνθρωπος”

Για να εξηγήσεις τι είσαι, θα μπορούσες απλώς να πεις το όνομά σου. Ή θα μπορούσες να πεις «γεννήθηκα και πρόκειται να πεθάνω».

Είσαι ένας άνθρωπος, άντρας ή γυναίκα. Είσαι ένας γιατρός, ένας δικηγόρος, ένας δάσκαλος, αυτό που κάνεις. Είσαι το σώμα σου. Νομίζεις ότι είσαι αυτό που αισθάνεσαι. Είναι όμως αλήθεια; Αυτό είσαι πραγματικά;

Θέτουμε αέναα ερωτήματα. Τι είναι ο Θεός; Τι είναι το σύμπαν; Τι είναι ο θάνατος; Τι είναι ο Πλανήτης Γη; Τι είναι η ύλη; Τί είναι το φως;

Η επιστήμη επιχειρεί να εξηγήσει ερωτήματα σχετικά με την ύλη. Αν και είναι διαθέσιμη απίστευτη ποσότητα γνώσης, πίσω από τη γνώση βρίσκεται το μυστήριο. Τι βρίσκεται πέρα από τα ηλεκτρόνια; Τι βρίσκεται πέρα από τους γαλαξίες; Τι βρίσκεται πέρα από το πνεύμα; Υπήρχαμε πριν γεννηθούμε; Τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε; Λέμε «είμαι», όμως τι σημαίνει αυτό πραγματικά;

Ως ιατρικός επιστήμονας, θα μπορούσα να πω «είμαι ένα ανθρώπινο σώμα, μια τέλεια βιολογική μηχανή με έναν καταπληκτικό εγκέφαλο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί από δισεκατομμύρια μικρούς υπολογιστές, τους νευρώνες. Αποτελείται από μικρά έμβια όντα, τα κύτταρα, τα οποία φτιάχνουν τα όργανα και τους μύες. Είμαι αυτό το περίπλοκο σύμπλεγμα που λέγεται άνθρωπος».

Τι το κάνει αυτό δυνατό; Τι είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος; Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος; Έχουμε κάνει τόσες προσπάθειες για να το εξηγήσουμε χρησιμοποιώντας μικροσκόπια και μηχανήματα. Αν και τα πειράματα παρείχαν εκπληκτικά αποτελέσματα, ακόμη δεν γνωρίζουμε τι είναι ο εγκέφαλος.

Διαβάστε επίσης: Ο άνθρωπος που φροντίζει τους δύο τελευταίους λευκούς ρινόκερους στη γη (συνέντευξη)

Πρόκειται να πεθάνεις, αλλά αυτή τη στιγμή είσαι ζωντανός. Τι είναι η ζωή; Είναι περιττό να χρησιμοποιούμε τη λογική προσπαθώντας να καταλάβουμε κάτι το οποίο είναι αδύνατο να κατανοηθεί. Η λογική μας λέει τι είναι αληθινό και τι όχι.

Η λογική παίρνει την απόφαση, είναι αυτό και δεν είμαι εκείνο. Παρόλα αυτά, αυτές οι αποφάσεις είναι απλώς όρια, όχι δυνατότητες.

Αν πω ότι είμαι χαρούμενος, μπορείς να με καταλάβεις. Έχεις μια έννοια για τη χαρά. Όταν νιώθω πόνο, σε φυσικό ή συναισθηματικό επίπεδο, χρειάζεται να χρησιμοποιήσω λέξεις και έννοιες για να το περιγράψω, αν και αυτές δεν το εξηγούν. Ο θυμός και η ζήλεια δεν είναι τίποτε άλλο παρά έννοιες. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε ένα απίστευτο μυστήριο.

Από τη στιγμή που κατέχω την Επίτευξη της Μεταμόρφωσης γνωρίζω ότι τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, είναι ενέργεια σε κίνηση.

Ο Μιγκέλ αναφέρεται σε ένα αντικείμενο που ενώ φαίνεται στέρεο μπορούμε επιστημονικά να αποδείξουμε ότι αποτελείται από άτομα. Τα άτομα κινούνται διαρκώς. Παρόλο που το αντικείμενο φαίνεται στέρεο, στην ουσία πρόκειται για κινούμενη ενέργεια.

Ο χώρος ανάμεσα στα άτομα είναι μεγαλύτερος από αυτόν της μάζας των ίδιων ατόμων. Αν και αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα ως στέρεα, τα πάντα βρίσκονται σε διαρκή κίνηση.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Carroll Nelson «Πέρα από το Φόβο» από τις εκδόσεις ETRA

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα