Τι είναι και πως αναγνωρίζουμε μια συνεξαρτητική σχέση;

Τι είναι και πως αναγνωρίζουμε μια συνεξαρτητική σχέση;

Οι όροι συνεξάρτηση και συνεξαρτητικές σχέσεις έχουν κάνει έντονη την παρουσία τους στον χώρο της ψυχολογίας το τελευταίο διάστημα. Τι ακριβώς σημαίνει όμως ο όρος συνεξάρτηση και τι επιπτώσεις έχει στην ζωή μας;

Η συνεξάρτηση μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα είδη των σχέσεων, στις οικογενειακές, φιλικές, συντροφικές ακόμη και επαγγελματικές σχέσεις.

Είναι η τάση του ανθρώπου να φέρεται παθητικά ή με υπερβολική φροντίδα στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Δεν δύναται να θέσει όρια στην δοτικότητά του, φτάνοντας σε σημείο που η συμπεριφορά του αυτή να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην σχέση.

Όμως το πρόβλημα δεν σταματά εκεί. Όταν βιώνουμε μια συνεξαρτητική σχέση, πάνω από όλα κάνουμε κακό στον εαυτό μας. Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που εμφανίζονται στις συνεξαρτητικές σχέσεις, είναι πως οι άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από τον σύντροφο, τον φίλο, ή την οικογένεια τους τείνουν να παραμελούν τα δικά τους προβλήματα και να οικειοποιούνται των άλλων.

Ο σεβασμός και η αγάπη του εαυτού είναι μια καλή αρχή για το χτίσιμο υγιών σχέσεων.

Το κέντρο της Έντεχνης Δράσης διοργανώνει ένα σχετικό σεμινάριο στις 4 Δεκεμβρίου.

Βιωματικό σεμινάριο: Από το εγώ στο εμείς & η Συνεξάρτηση

Βιωματικό σεμινάριο: Από το εγώ στο εμείς & η Συνεξάρτηση 

Ένα σεμινάριο που θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε μια συνεξαρτητική σχέση, να κατανοήσουμε τους λόγους που οδηγηθήκαμε σε αυτήν και να μάθουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να είμαστε σε υγιή σχέση με τους άλλους χωρίς να χάνουμε τη σύνδεσή με τον εαυτό μας.

 

Δείτε και τα υπόλοιπα σεμινάρια που διοργανώνει το κέντρο της Έντεχνης Δράσης εδώ.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα