Τι είναι η σκοτεινή ενέργεια; Οι επιστήμονες εξηγούν

Τι είναι η σκοτεινή ενέργεια; Οι επιστήμονες εξηγούν

Έχουμε μάθει εδώ και δεκαετίες ότι το σύμπαν επεκτείνεται. Η ιδέα βρίσκεται στην καρδιά του μοντέλου του Κόσμου Big Bang , που χρονολογείται στη δεκαετία του 1920.

Αλλά το 1998, οι επιστήμονες έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη: Το σύμπαν δεν επεκτείνεται απλά αλλά επεκτείνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς διαχωρίζει τους γαλαξίες, αλλά οι φυσικοί, δεν δίστασαν να ονομάσουν αυτή τη μυστηριώδη δύναμη, «σκοτεινή ενέργεια».

Δεν μπορούμε να δούμε τη σκοτεινή ενέργεια. Δεν μπορούμε ούτε να την αισθανθούμε ούτε να την ανιχνεύουμε με κανένα τρόπο, ακόμη και με εξελιγμένα επιστημονικά όργανα. Αλλά οι περισσότεροι αστρονόμοι είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει επειδή μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματά της στην κίνηση των γαλαξιών.

Έχουμε κάποια ιδέα για το τι θα μπορούσε να είναι η σκοτεινή ενέργεια;

Μια πιθανότητα είναι να πρόκειται για μια θεμελιώδη πτυχή του ίδιου του χώρου, ο οποίος παρά το ό,τι νομίζουμε συνήθως, δεν είναι καθόλου κενός.

Διαβάστε επίσης: Η εντυπωσιακή ιστορία της Ασπιρίνης

Απεναντίας, οι φυσικοί πιστεύουν ότι είναι παλλόμενος με υποατομικά σωματίδια που συνεχώς ξεσπούν μέσα και έξω από την ύπαρξη – και πιστεύεται ότι αυτός ο ” κβαντικός αφρός ” δημιουργεί τη σκοτεινή ενέργεια.

Κάποιοι αμφισβητούν την ύπαρξη της σκοτεινής ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι οι κινήσεις των γαλαξιών μπορούν να εξηγηθούν από μια τροποποιημένη εκδοχή της θεωρίας της βαρύτητας του Αϊνστάιν, που είναι γνωστή ως γενική σχετικότητα αλλά, για τους περισσότερους αυτό, δεν ευσταθεί.

«Οι έκτακτες απαιτήσεις απαιτούν εξαιρετικά νέα ευρήματα» λέει ο κοσμολόγος του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, Ντράγκαν Χάτερερ.

Πόσο από το σύμπαν αντιπροσωπεύει η σκοτεινή ενέργεια;

Πολύ. Η σκοτεινή ενέργεια θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος του υλικού (ύλης και ενέργειας) στο σύμπαν. “Εάν σκέφτεστε το σύμπαν ως πίτα, το 75 τοις εκατό της πίτας είναι σκοτεινή ενέργεια και μόνο το 5 τοις εκατό είναι τα πράγματα που καταλαβαίνουμε – πλανήτες, αστέρια, σκόνη και άνθρωποι”, λέει η Alina Kiessling , κοσμολόγος στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνια.

Γιατί δεν μπορούμε να εντοπίσουμε σκοτεινή ενέργεια εδώ στη Γη;

Οι φυσικοί πιστεύουν ότι η σκοτεινή ενέργεια είναι παντού, διεισδύοντας σε όλο το χώρο. Αλλά μέσα στο ηλιακό μας σύστημα, οι επιδράσεις της σκοτεινής ενέργειας σε σύγκριση με τις επιπτώσεις της βαρύτητας, δεν μας επιτρέπουν να την παρατηρήσουμε. Μόνο σε κλίμακες δισεκατομμυρίων φωτεινών ετών τα αποτελέσματα της σκοτεινής ενέργειας γίνονται σημαντικά.

Θα καταλάβουμε ποτέ την αλήθεια για τη σκοτεινή ενέργεια;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα καλύτερα στοιχεία για την κατανόηση της σκοτεινής ενέργειας θα προέλθουν από πιο ακριβείς παρατηρήσεις των μακρινών γαλαξιών και την καλύτερη κατανόηση της μεγάλης κλίμακας της δομής του σύμπαντος. Αρκετά νέα τηλεσκόπια έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν ακριβώς αυτό.

«Η αποστολή WFIRST, επίσης, θα οδηγήσει σε μια πολύ ισχυρή και πλούσια ερμηνεία των αποτελεσμάτων της σκοτεινής ενέργειας και θα μας επιτρέψει να κάνουμε μια σαφή δήλωση για τη φύση της» δήλωσε ο κοσμολόγος της NASA, Olivier Doré .

Dan Falk μαζί με NBC News Tech και Science News

Τα διαβάσαμε στο Euronews

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα