Ανεξάρτητα από το πόσο εξελίσσεται η τεχνολογία, μερικές φορές δεν υπάρχει καλύτερη λύση σε ένα πρόβλημα, από τη χρήση φυσικών μέσων.
Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τηρούν αυτή την αρχή, χρησιμοποιώντας τα περιστέρια για να τους βοηθήσουν να συλλέξουν δεδομένα για το κλίμα. Κάθε περιστέρι, είναι εφοδιασμένο με ένα μικρό σακίδιο το οποίο διαθέτει έναν αισθητήρα, που συγκεντρώνει κρίσιμες πληροφορίες, καθώς τα περιστέρια πετούν γύρω από την πόλη.
Τα πτηνά επιτρέπουν στους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τα αστικά μικροκλίματα. Ο Rick Thomas, επικεφαλής της μελέτης, επισημαίνει αρκετούς καλούς λόγους για τους οποίους προτιμά τη χρήση πτηνών και όχι την τεχνολογία τύπου drone.
Πρώτον, τα μηχανικά-πάσης φύσεως- σκάφη δεν επιτρέπεται να πετούν ελεύθερα σε οποιαδήποτε περιοχή και δεύτερον, η χρήση περιστεριών είναι πολύ περισσότερο οικονομική.
Αξιοποιώντας την ελεύθερη μετακίνηση των πτηνών, η ομάδα είναι σε θέση να συλλέξει εύκολα, πληροφορίες όπως η υγρασία, η θερμοκρασία, η πίεση του αέρα, οι πληροφορίες φωτισμού του περιβάλλοντος και τα δεδομένα GPS.
Από πού προμηθεύονται τα περιστέρια; Η ομάδα συνεργάζεται με τοπικούς εθελοντές που συγκεντρώνουν περιστροφικά περιστέρια. Γνωστά για τις ικανότητές τους να επιστρέφουν στη φωλιά τους, τα περιστέρια περιστροφής έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη από τον Ghengis Khan, για να μεταφέρουν μηνύματα σε μεγάλες αποστάσεις. Αν και η τέχνη αυτή δεν ασκείται τόσο συχνά όσο τα παλαιότερα χρόνια, ωστόσο, οι εθελοντές με τους οποίους συνεργάζονται οι επιστήμονες συμφώνησαν να επιτρέψουν στα περιστέρια τους να είναι εξοπλισμένα με αυτά τα ειδικά σακίδια.
Το σακίδιο σχεδιάστηκε πολύ προσεκτικά ώστε να διατηρεί την ασφάλεια και την άνεση των περιστεριών στις πτήσεις τους. Ζυγίζει λιγότερο από το 3% του σωματικού βάρους του περιστεριού, το οποίο είναι το πρότυπο για τις συσκευές παρακολούθησης πουλιών.
«Εάν οι ιδιοκτήτες περιστεριών δεν είναι ευχαριστημένοι με οποιαδήποτε πτυχή της τοποθέτησης των αισθητήρων στην πλάτη τους, τότε δεν χρειάζεται να πετάξουν τα πουλιά τους», λέει ο Thomas και συνεχίζει: “Η ευημερία των πτηνών είναι απολύτως πρωταρχική.”
Μέχρι στιγμής, η ομάδα των περιστεριών έχει καταγράψει πάνω από 620 μίλια με τα σακίδια τους κατά τη διάρκεια 41 πτήσεων και τα δεδομένα για το κλίμα που έχουν συνγκεντρωθεί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους επιστήμονες και να τους βοηθήσουν να μελετήσουν, πώς κυμαίνονται τα επίπεδα της ρύπανσης στην πόλη.
Η επέκταση σε άλλες πόλεις θα είναι το επόμενο βήμα, αν και αυτό απαιτεί περαιτέρω χρηματοδότηση και εύρεση μιας κοινότητας ιδιοκτητών περιστεριών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην μελέτη, προσφέροντας εθελοντικά τα πτηνά τους.