Το σαλόνι του σπιτιού μας είναι ένας χώρος ο οποίος ακριβώς επειδή δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη η χρήση του, ειδικά εποχές με μικρά σπιτιά όπως αυτή που διανύουμε, εύκολα μπορεί να φορτωθεί από έπιπλα τα οποία, τον περισσότερο καιρό δεν χρειάζονται. Να μερικές ιδέες που θα μεταμορφώσουν και κυρίως θα αναδείξουν τον χώρο του σαλονιού σας.
1 Ανοιχτόχρωμα και ουδέτερα χρώματα
Αποχρώσεις του ανοιχτού καφέ και ανοιχτού γκρι, είναι αυτές που κάνουν τους τοίχους να φαίνονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Το μάτι ανόιγει και χαλαρώνει σε τέτοιους χρωματισμούς.
2 Κρυφός φωτισμός
Τα φωτιστικά δαπέδου που φωτίζουν διαφορετικές γωνίες του χώρου, οι κρυφοί φωτισμοί μέσα σε γυψοσανίδες, αλλά και ο φωτισμός του μπαλκονιού, μπορούν να κάνουν ο σαλόνι σας να φαίνεται κυριολεκτικά διπλάσιο.
3 Στόρια αντί για κουρτίνες
Ανοιχτόχρωμα στόρια σε λευκό, μπεζ, γκρι, κρατούν μακρυά τα αδιάκριτα βλέμματα και καλύπτουν τέλεια την μπαλκονόπορτα δίχως να παίρνουν τον χώρο που παίρνει συνήθως μια κουρτίνα με τις πιέτες της.
4 Τα έπιπλα μικρού μεγέθους
Αφήνουν ελεύθερο τον χώρο μέσα στο σαλόνι σας όπου και το μάτι αλλά και οι επισκέπτες περνούν ανενόχλητοι.
5 Κάθετες και οριζόντιες πλευρές
Εκμεταλλευτείτε την οριζόντια πλευρά του σαλονιού σας, δηλαδή την πλευρά που έχει μεγαλύτερο μήκος από τις δύο, για να βάλετε τα έπιπλα και αφήστε ελεύθερες τις κάθετες δημιουργώντας γωνίες με φωτισμό, μια πολυθρόνα και το τηλέφωνο, ένα τραπεζάκι, ένα μπαρ.
6 Δημιουργήστε σύνθεση με το παράθυρο
Αν υπάρχει παράθυρο στον χώρο “παίξτε” μαζί του. Ένα στενό τραπεζάκι γραφείο με λεπτοκαμωμένη καρέκλα ή σκαμπό, ένα μικρό πορτατίφ, ένα σημειωματάριο μ’ ένα στυλό και μία γλαστρούλα με μια ορχιδέα ή ότι άλλο αγαπάτε, θα κάνει το παράθυρό σας ένα σημείο όπου θα ταξειδεύουν τα μάτια και θα ξεκουράζεται ο νους.
7 Όχι έπιπλα πίσω ή μπροστά από πόρτες
Δεν υπάρχει κάτι μέσα σ’ ένα δωμάτιο που να δημιουργεί την αίσθηση του ασφηκτικού χώρου, όσο ένα έπιπλο που ξεπερνά το μήκος του τοίχου και δεν αφήνει την πόρτα ν’ ανοίξει ελέυθερα. Αν έχετε τέτοια έπιπλα μέσα στο σαλόνι σας και δεν ξέρετε που να τα βάλετε, απλά χαρίστε τα, πουλίστε τα ή ανταλλάξτετα με κάτι που να χωρά και να ταιριάζει στον δικό σας χώρο.
8 Τα χρώματα, οι πίνακες, οι φωτογραφίες
Δεν έχει σημασία πόσο καιρό θα μείνετε στο σπίτι και αν ο σπιτονοικοκύρης σας είπε να μην καρφώσετε στους τοίχους. Ακόμα κι έξι μήνες να μείνετε, βάψτε τον χώρο σας όπως σας ευχαριστεί, κρεμάστε τους αγαπημένους σας πίνακες, τις φωτογραφίες σας και πριν φύγετε, ξαναβάψτε το όπως σας το παρέδωσε! Οποιοσδήποτε χώρος δείχνει μεγαλύτερος αν δείχνει να είναι το σπίτι σας. Έτσι κι αλλιώς, το συμβόλαιο του ενοικιαστηρίου λέει να το παραδώσετε όπως το παραλάβατε και όχι να… διαμείνετε όπως το παραλάβετε.
9 Οι καθρέπτες
Ως γνωστόν οι καθρέπτες μεγαλώνουν τον χώρο και συγκεκρμένα δίνουν βάθος στην πλευρά στην οποία τοποθετούνται. Γι’ αυτό συνήθως μπαίνουν στην οριζόντια πλευρά του εκάστοτε δωματίου ώστε να τετραγωνίσουν τον χώρο. Μπορείτε όμως και πάλι να “παίξετε” με καθρέπτες σε γωνιές του σαλονιού, που να σας επιτρέπουν να ρίχνετε και μια φευγαλέα ματιά καθώς θα περνάτε. Ένας όρθιος καθρέπτης προσθέτει ύψος στον χώρο, ενώ ένας μικρότερος και στρογγυλός τραβάει τα βλέμματα πάνω του.