Οι εκπληκτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών

ekpliktikes-idiotites-iamatikon-pigon

Ο θερμαλισμός, και περισσότερο η υδροθεραπεία- λουτροθεραπεία, βρίσκονται πια σε μεγάλη άνθηση ως μορφή φυσικής, εναλλακτικής θεραπείας, αλλά και εναλλακτικού τουρισμού· και αυτό όχι άδικα. Αν νομίζετε ότι δεν σας αφορά, επειδή δεν έχετε εισέλθει ακόμα στην τρίτη ηλικία, τότε μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε, καθώς οι ιαματικές πηγές ωφελούν σχεδόν όλες τις ηλικίες. Αυτή η αντίληψη πια είναι ξεπερασμένη, και αυτό οφείλεται σε δύο κύριους λόγους: πρώτον, διότι οι ιδιότητες των ιαματικών πηγών δεν περιορίζονται μόνο στη θεραπεία ή αποκατάσταση, αλλά και στην πρόληψη και δεύτερον, διότι οι επισκέπτες αξίζει να επισκεφθούν έναν οργανωμένο χώρο ιαματικών λουτρών, καθώς το φυσικό τοπίο στο οποίο βρίσκονται είναι μοναδικά όμορφο και προσφέρεται για αναψυχή.

Οι θερμές πηγές και τα ιαματικά λουτρά χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια για θεραπευτικούς σκοπούς. Η χώρα μας διαθέτει πάνω από 700 θερμές πηγές , αλλά πολύ λίγες από αυτές έχουν ήδη αξιοποιηθεί· ωστόσο, και καθώς οι ευεργετικές τους ιδιότητες γίνονται όλο και πιο γνωστές, οι οργανωμένοι χώροι ιαματικών λουτρών αυξάνονται σταδιακά και στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές, με υψηλή ποιότητα και ασφαλείς υποδομές και αποτελούν μια σπουδαία ευκαιρία για εναλλακτικό τουρισμό.

Το μυστικό για τις ευεργετικές ιδιότητες βρίσκεται στο ίδιο το νερό και στη φύση. Το νερό που αναδύεται από τις πηγές βρίσκεται στο υπέδαφος, απ’ όπου σε όλο το ταξίδι του έχει συμπαρασύρει πετρώματα κι άλλα συστατικά της φύσης. Αυτή η διαδικασία εμπλουτίζει το νερό με διάφορα μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, θειικό οξύ, ιώδιο και άλλα, και σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία του, προσφέρει στο σώμα μας εκπληκτικά θεραπευτικά (και όχι μόνο) οφέλη και συγκεκριμένα:

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

Όπως προαναφέρθηκε, τα ιαματικά νερά περιέχουν διάφορα μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο και διττανθρακικό νάτριο. Όταν λοιπόν, βυθίζεστε, κατά τη λουτροθεραπεία, στο νερό, απορροφάτε μέρος αυτών των μεταλλικών στοιχείων και η υδροστατική σας πίεση ανεβαίνει. Κατά τη διάρκεια του λουτρού, η κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου αυξάνονται, όπως περίπου στη γυμναστική. Αυτή η επίδραση είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή σας υγεία, αφού την κρατά σε σωστή λειτουργία. Επίσης, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του νερού, προκαλείται και αγγειοδιαστολή, βοηθώντας στη σταθεροποίηση, αλλά πολλές φορές και στη μείωση της πίεσης σε ασθενείς με υπέρταση.

Ανακουφίζει από τον πόνο με φυσικό τρόπο

Αυτή η ιδιότητα είναι από τις πιο διαδεδομένες. Αν ταλαιπωρήστε από χρόνιο μυϊκό πόνο, από ρευματοπάθεια, αρθρίτιδα ή ακόμα και ινομυαλγία, η λουτροθεραπεία μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τον πόνο. Οι Κινέζοι και Γιαπωνέζοι χρησιμοποιούν τις θερμές πηγές τους εδώ και χιλιάδες χρόνια για τέτοιους θεραπευτικούς σκοπούς και συστήνονται από τους γιατρούς, σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί πως ανακουφίζει από αυχενικό σύνδρομο και κεφαλαλγίες και αυτό οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στη θερμική δράση του νερού, αλλά και στην ιδιότητα της άνωσης που δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση χαλάρωσης σε όλο το σώμα.

Βοηθά σε περιπτώσεις δερματοπάθειας

Ο μαγικός συνδυασμός των μεταλλικών στοιχείων με το ζεστό νερό ανακουφίζει με τον πιο φυσικό τρόπο την επιδερμίδα, ειδικά όταν ταλαιπωρείται από κάποια δερματοπάθεια. Αυτή η μοναδική χημική σύσταση του νερού ασκεί φαρμακοδυναμική ενέργεια, ειδικά οι νατριούχες πηγές. Έχει δειχθεί ότι η λουτροθεραπεία έχει θετική επίδραση σε περιπτώσεις ψωρίασης και εκζεμάτων. Επίσης, το θείο, που βρίσκεται σε πολλές ιαματικές πηγές, βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, κάτι που διατηρεί το δέρμα σας απαλό και υγιές. Αν λοιπόν, έχετε κάποια ήπια δερματική πάθηση, που όμως επιδρά στην καθημερινότητά σας αρνητικά και δεν μπορείτε να την ξεφορτωθείτε, είναι καιρός να επισκεφθείτε και να δοκιμάσετε τη λουτροθεραπεία.

Μειώνει το στρες και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Υπάρχουν αρκετοί φυσικοί τρόποι ανακούφισης από το στρες και το χρόνιο άγχος, χωρίς τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής. Τουλάχιστον αξίζει μια καλή προσπάθεια, πριν καταφύγετε σε αυτή. Σκεφτείτε λοιπόν τη χαλάρωση που θα νιώσετε, αν βρεθείτε σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο με ζεστά, καθαρά νερά και ησυχία· το σώμα σας, καθώς θα βυθίζεται σταδιακά στο νερό, θα χαλαρώνει. Σκεφτείτε τώρα ότι αυτά τα νερά περιέχουν ευεργετικά συστατικά που συνεισφέρουν ακόμα περισσότερο σε μια ψυχολογική θεραπευτική διαδικασία, αφού χαλαρώνουν όλους τους μύες του σώματος. Το σίγουρο όφελος είναι ένας πιο βαθύς και ξεκούραστος ύπνος, ειδικά αμέσως μετά το μπάνιο στα ιαματικά νερά, αφού όσο βρίσκεστε μέσα στο ζεστό νερό, η θερμοκρασία σας ανεβαίνει και όταν βγείτε, κατευθείαν δροσίζεστε. Αυτή η αντίθεση βοηθά το σώμα και το νου σας να χαλαρώσουν τόσο, που αμέσως μετά μπορείτε εύκολα να αποκοιμηθείτε.

Επίσης ευεργετικοί είναι και οι υδρατμοί που δημιουργούνται στις θερμές πηγές, οι οποίοι αποδεδειγμένα ανοίγουν (καθαρίζουν) την αναπνευστική οδό και έτσι βοηθούν σε περιπτώσεις ρινικής συμφόρησης. Τέλος, μια άλλη μορφή θεραπείας, η ποσιθεραπεία, η οποία είναι μια μορφή εσωτερικής υδροθεραπείας με κατάποση του ιαματικού νερού, βοηθά στην ανακούφιση από πεπτικά και στομαχικά προβλήματα. Η υδροθεραπεία, λουτροθεραπεία ή όπως αλλιώς μπορεί να το συναντήσετε, αποτελεί μέρος ενός ολιστικού, υγιεινού τρόπου ζωής και μάλιστα με τη βοήθεια της ίδιας της φύσης. Το Healthy Life Festival στηρίζει πλήρως τους επαγγελματίες και ειδικούς που ασχολούνται με αυτό τον τομέα εναλλακτικής θεραπευτικής ιατρικής, αλλά και εναλλακτικού τουρισμού. Γι’ αυτό και στο χώρο μας θα φιλοξενήσουμε εκθέτες από αυτό το χώρο με στόχους τη γνωριμία και την ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη των ιαματικών πηγών, οι οποίες βρίσκονται σε αφθονία στη χώρα μας!

Πηγή: Healthy Life Festival

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα