Οι θάνατοι έλαβαν χώρα στο Εθνικό Πάρκο Khao Yai, το οποίο εκτείνεται σε δάση και λιβάδια 772 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στο πάρκο φιλοξενούνται περίπου 300 άγριοι ελέφαντες, μαζί με άλλα άγρια ζώα όπως τα gibbons και οι αρκούδες.
Το περιστατικό αυτό συνέβη όταν ένα μωρό ελαφαντάκι έπεσε στον καταρράκτη και σκοτώθηκε. Πέντε άγριοι ελέφαντες, σκοτώθηκαν πέφτοντας και αυτοί από τον καταρράκτη, στην προσπάθειά τους να σώσουν το μωρό.
Το Reuters αναφέρει ότι δύο από τους ελέφαντες που εμπλέκονται στο περιστατικό σώθηκαν στον καταρράκτη Haew Narok στη βορειοανατολική επαρχία Nakhon Ratchasima, σύμφωνα με αξιωματούχους, ο ένας μάλιστα είναι η μητέρα του νεκρού μωρού ελέφαντα.
Οι εργαζόμενοι άκουσαν τις κραυγές των ελεφάντων από τον καταρράκτη, που είναι γνωστός στους ντόπιους ως το «ρήμα της κόλασης», σύμφωνα με την Independent.
Όταν οι υπάλληλοι του πάρκου έφτασαν στη σκηνή, βρήκαν ένα τρίχρονο μωρό ελέφαντα, πνιγμένο στον καταρράκτη με πέντε άλλους πνιγμένους ελέφαντες κοντά του.
Διαβάστε επίσης: Ο άνθρωπος που φροντίζει τους δύο τελευταίους λευκούς ρινόκερους στη γη (συνέντευξη)
Ο Edwin Wiek, ο οποίος είναι επικεφαλής του Ταϊλανδικού Ιδρύματος Φιλίας Άγριας Ζωής και ιδρυτής του πρώτου νοσοκομείου για την άγρια φύση της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι για τους επιζώντες, η απώλειά τους είναι μεγάλη, αφού είναι σαν να έχασαν τη μισή τους οικογένεια και σημείωσε ότι οι ελέφαντες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα μέλη του κοπαδιού τους και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης εξαιτίας της δυσκολίας εύρεσης προστασίας και τροφής χωρίς τη μεγάλη ομάδα τους.
Ο επόμενος στόχος, εξήγησε, είναι για τους διασώστες να καταφέρουν «να βγάλουν τα κουφάρια σε μια περιοχή όπου να μπορούν να τα σηκώσουν με ένα εκσκαφέα και να τα θάψουν» και πρόσθεσε ότι, εκτός ότι τα κουφάρια καθώς αποσυντίθενται θα είναι πολύ δύσοσμα, υπάρχει και ο κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών.
Το πρόσφατο ατυχές περιστατικό στον καταρράκτη δεν είναι το πρώτο του είδους. Το 1992, ένα κοπάδι οκτώ ελεφάντων σκοτώθηκε αφού έπεσε από τον καταρράκτη.
Οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να αποτρέψουν την εμφάνιση τέτοιων τραγωδιών στο μέλλον.
Οι αρχές έχουν ήδη διατάξει την κατασκευή ενός οδοφράγματος για να αποφευχθεί η πτώση των ζώων στο καταρράκτη και θα δημιουργηθούν επίσης τράπεζες τροφίμων, με την ελπίδα να μετριαστεί η έλλειψη τροφίμων που οδηγεί τα ζώα να μπαίνουν σε επικίνδυνες περιοχές αναζητώντας τροφή.