Ζούμε στην εποχή της ψηφιακής εποχής και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που έχουμε είναι η πρόσβαση σε πληρφορίες που θα ήταν αδύνατον ή εξαιρετικά δαπανηρό για να τις αποκτήσουμε. Παρακάτω μπορείτε να δείτε 4 από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου που έδωσαν τα τελευταία χρόνια δωρεάν και ανοικτή πρόσβαση στα αρχεία τους για κάθε ενδιαφερόμενο. Εκτός από βιβλία, διατίθενται επίσης σπάνια χειρόγραφα, αντικείμενα, φωτογραφίες, έργα τέχνης και άλλοι πολύτιμοι θησαυροί.

Βιβλιοθήκη του Βατικανού

Βιβλιοθήκη του Βατικανού
Βιβλιοθήκη του Βατικανού

82.000 χειρόγραφα, ένα σύνολο περισσότερων από 41 εκατομμύρια σελίδες.Έργο που διαρκεί δέκα χρόνια. Με ένα κλικ στην καρδιά της μεγαλύτερης ερευνητικής βιβλιοθήκης.

Βιβλιοθήκη του Βατικανού
Βιβλιοθήκη του Βατικανού

Το 2013 ιδρύθηκε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Digita Vaticana Onlus με στόχο την ψηφιοποίηση 82.000 χειρογράφων της Βιβλιοθήκης του Βατικανού. Χιλιάδες ιστορικά χειρόγραφα που χρονολογούνται από τις απαρχές της Εκκλησίας μέχρι τον 20ο αιώνα θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού μέσω του διαδικτύου. Τα χειρόγραφα που ψηφιοποιούνται εκτείνονται από την προκολομβιανή Αμερική και την Κίνα, την Ιαπωνία και την Άπω Ανατολή και συμπεριλαμβάνουν όλους τους πολιτισμούς που σημάδεψαν τον πολιτισμό της Ευρώπης.

Βιβλιοθήκη του Βατικανού
Βιβλιοθήκη του Βατικανού

Eπισκεφθείτε την βιβλιοθήκη του Βατικανού εδώ.

 

Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου 

Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου
Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρείται η μεγαλύτερη και πλουσιότερη βιβλιοθήκη παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1800 και αρχικά έδρευε στο Καπιτώλιο. Το 1814 η βιβλιοθήκη κάηκε από τους Βρετανούς. Το 1897 μεταφέρθηκε στο χώρο όπου στεγάζεται μέχρι και σήμερα, στην Ουάσινγκτον. Η βιβλιοθήκη διαθέτει μια ευρεία γκάμα υλικού από συλλογές με σύγχρονα βιβλία, χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, κυβερνητικές εκδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, εφημερίδες από όλο τον κόσμο, μικροφίλμ, χάρτες, μουσικές παρτιτούρες, φωτογραφικές εικόνες με δημοφιλή καλλιτεχνικά αντικείμενα και σχέδια αρχιτεκτονικής σε περισσότερες από 470 (τετρακόσιες εβδομήντα) γλώσσες. Ο αριθμός των καταλογογραφημένων τεκμηρίων ανέρχεται περίπου στα 32 εκατομμύρια. Η βιβλιοθήκη σήμερα οργανώνει εκθέσεις, συναυλίες και διαλέξεις στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της, και προωθεί με έμφαση εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των μειονοτικών πληθυσμών. Αναπτύσσει επίσης υπηρεσίες εξυπηρέτησης τυφλών και εκδίδει βιβλία τυπωμένα σε σύστημα Braille.

Κτιριακά η βιβλιοθήκη χωρίζεται σε τρεις πτέρυγες:

του Τόμας Τζέφερσον (Thomas Jefferson)
του Τζον Άνταμς (John Adams) και
του μνημείου του Τζέιμς Μάντισον (James Madison Memorial)

Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου
Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου

Επισκεφθείτε τη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου εδώ

Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας

Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας
Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας

Η Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας (Biblioteca nazionale Marciana), που οφείλει το όνομα της στον προστάτη άγιο της πόλης Μάρκο, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες βιβλιοθήκες της Ιταλίας και είναι περίφημη για την συλλογή ελληνικών και λατινικών χειρογράφων που κατέχει. Βρίσκεται εγκατεστημένη σε ένα αναγεννησιακό κτήριο της πλατείας Αγίου Μάρκου. Η ανέγερσή της ξεκίνησε το 1536 από τον αρχιτέκτονα και γλύπτη Τζάκοπο Σανσοβίνο, συνεχίστηκε μετά τον θάνατο του τελευταίου από τον Βιτσέντζο Σκαμότσι και αποπερατώθηκε το 1582. Το εσωτερικό του διακοσμήθηκε από μεγάλους καλλιτέχνες της Βενετικής Σχολής. Από το 1362, ο ποιητής Πετράρχης είχε ήδη προτείνει την ίδρυση μιας δημόσιας βιβλιοθήκης στη Βενετία και προς το σκοπό αυτό κληροδότησε στην πόλη την προσωπική του συλλογή βιβλίων.

Μαρκιανή βιβλιοθήκη της Βενετίας
Μαρκιανή βιβλιοθήκη της Βενετίας

Μεταξύ των ετών 1500 και 1700 στην συλλογή του Καρδινάλιου Βησσαρίωνος, την οποία είχε κληροδοτήσει στη Βιβλιοθήκη, προστέθηκαν οι πλούσιες βιβλιοθήκες επιφανών οικογενειών της Βενετίας (Κονταρίνι, Ρεκανάτι, Φορτσέτι, Νάνι κ.ά.), ενώ αργότερα ενσωματώθηκαν σ’ αυτήν και οι βιβλιοθήκες πολλών κατηργημένων μοναστηριών. Σήμερα, στην Μαρκιανή Βιβλιοθήκη, που εμπλουτίζεται συνεχώς, βρίσκονται περίπου 13.000 κώδικες και πάνω από 1.000.000 έντυπα βιβλία, μεταξύ των οποίων 2.283 αρχέτυπα και 24.000 παλαιότυπα, καθώς και μια μεγάλη συλλογή χαρτών. Μεταξύ των χειρογράφων της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης υπάρχουν τουλάχιστον 1.200 βυζαντινά χειρόγραφα.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας εδώ

 

Βρετανική Βιβλιοθήκη

https://enallaktikiagenda.gr/707
Βρετανική Βιβλιοθήκη

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη (British Library) – η εθνική βιβλιοθήκη του Ηνωμένου Βασιλείου – εδρεύει στο κέντρο του Λονδίνου και ιδρύθηκε το 1753. Η Βρετανική Βιβλιοθήκη συγκεντρώνει κατά βάση το σύνολο της εθνικής πνευματικής παραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου. Περιέχει περίπου 150 εκατομμύρια τεκμήρια σχεδόν σε όλες τις γλώσσες και σε όλες τις μορφές όπως βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, βάσεις δεδομένων, χάρτες, γραμματόσημα, οπτικοακουστικό υλικό. Ακόμα περιέχει χειρόγραφα και ιστορικά αρχειακά έγγραφα που χρονολογούνται από το 300 π.Χ. Θεωρείται η δεύτερη παγκοσμίως μεγαλύτερη βιβλιοθήκη. Εκτός, όμως, από τα χιλιάδες τεκμήρια που προσφέρει η βιβλιοθήκη στους χρήστες της, παρέχει και υπηρεσίες, όπως τη δυνατότητα πρόσβασης και έρευνας στον κατάλογο της ή υλικό που μπορεί να χρειάζονται πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως άρθρα από περιοδικά, με κάποιο μικρό κόστος.

Βρετανική Βιβλιοθήκη
Βρετανική Βιβλιοθήκη

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ξεκίνησε το 2010 την ψηφιοποίηση της συλλογής της ελληνικών χειρογράφων, τα οποία είναι διαθέσιμα στο ευρύτερο κοινό δωρεάν στο διαδίκτυο. Η Βρετανική Βιβλιοθήκη υπολογίζεται ότι έχει μια συλλογή από 150.000.000 έγγραφα, βιβλία, χειρόγραφα, χάρτες, γραμματόσημα, φωτογραφίες, παρτιτούρες, εφημερίδες και ηχογραφήσεις σε όλες τις γραπτές και ομιλούμενες γλώσσες. Κάθε χρόνο την ιστοσελίδα της επισκέπτονται δέκα εκατομμύρια άνθρωποι.

Επισκεφθείτε τη Βρετανική Βιβλιοθήκη εδώ