Το ελιξίριο μακροζωίας του Ιπποκράτη

Το ελιξίριο μακροζωίας του Ιπποκράτη

Μέσα από προφορικές παραδόσεις έφτασε έως τις μέρες μας μια συνταγή για ένα ελιξίριο που φέρεται ως “το ελιξίριο μακροζωίας του Ιπποκράτη”.

Η συνταγή καθώς και η διαδικασία παρασκευής του, προσαρμοσμένες στα σύγχρονα υλικά και δεδομένα, έχουν ως εξής:

Φτιάχνουμε ένα μίγμα βοτάνων – σε ίσες ποσότητες σε βάρος – από κολλιτσίδα (γάλιο), τσουκνίδα, τριφύλλι (κόκκινο τριφύλλι, red clover), γκι (ιξό ή βίσκο) και ρίζα λάπαθου.
Τοποθετούμε το μίγμα σε γυάλινο δοχείο, περιτυλίγουμε το δοχείο με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε δροσερό και σκιερό μέρος ώστε να μην εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία, σε ηλιακή ή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και πιέσεις ή συνθλίψεις.

Επί τρεις συνεχείς νύχτες (6η, 7η και 8η μέρα της σελήνης) και για τρεις συνεχόμενους μήνες αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και εκθέτουμε το δοχείο ανοιχτό σε υπαίθριο χώρο, στο φως της σελήνης, μέχρι το πρωί πριν να ξημερώσει.

Συνοδεύουμε την έκθεση του μίγματος των βοτάνων με θετικές σκέψεις, για παράδειγμα ότι αυτό προορίζεται να συμβάλλει στην ευζωία και τη μακροζωία μας.

Μετά από τους τρεις μήνες αρχίζουμε να καταναλώνουμε το αφέψημα των βοτάνων.
Πίνουμε 1 ποτήρι αφεψήματος 2 φορές τη μέρα (όχι πολύ κοντά στα γεύματα), καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου, για 3 συνεχόμενες εβδομάδες.
Την 4η εβδομάδα διακόπτουμε το αφέψημα και επαναλαμβάνουμε την κατανάλωσή του κατά τον ίδιο τρόπο, για όσο διάστημα θέλουμε και μπορούμε.

Πώς το φτιάχνουμε

Φέρνουμε το νερό σε σημείο βρασμού, το αποσύρουμε απ’ τη φωτιά, προσθέτουμε μια γεμάτη κουταλιά του γλυκού από το μίγμα των βοτάνων, το αφήνουμε για ένα λεπτό και σουρώνουμε.
Κάθε μέρα παρασκευάζουμε νέο αφέψημα.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Ρούλας Γκόλιου “Μακροζωία Ο Απόλυτος Οδηγός” από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα