Ονομάζεται Άγγελος- Χρυσοβαλάντης Αλφατζής, είναι απόφοιτος του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων του ΤΕΙ Αθήνας και τελειόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ. Τι το ιδιαίτερο έχει; Σχεδιάζει κατοικίες για μια ευρωπαϊκή βάση στη Σελήνη.
Ο Άγγελος-Χρυσοβαλάντης είναι ένας από τους νέους ερευνητές που προέρχονται από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, που συνεργάζονται με το κέντρο αστροναυτών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που εδρεύει στην Κολωνία της Γερμανίας και κύριος στόχος τους είναι να θέτουν «επί τάπητος» τις ιδέες τους, προκειμένου να βοηθήσουν στις μελλοντικές ευρωπαϊκές αποστολές στη Σελήνη κα όχι μόνο.
Ο Έλληνας φοιτητής, μαζί με την ομάδα του που αποτελείται από μηχανικούς και βιολόγους, παρουσίασε την καινοτόμο ιδέα του για μια σεληνιακή βάση που θα βρίσκεται μέσα σε σεληνιακό κρατήρα, στον περυσινό διαγωνισμό της ESA για τη δημιουργία ενός σεληνιακού χωριού και μάλιστα, διακρίθηκε.
Η βάση που σχεδίασαν οι φοιτητές μας, μπορεί να υποστηρίξει διαμονή ανθρώπων καθώς και την προστασία τους από τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν εκεί, όπως είναι η μειωμένη βαρύτητα, οι μεγάλες μεταβολές της θερμοκρασίας, η έκθεση σε ακτινοβολία κ.ά.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την εγκατάσταση φουσκωτών μονάδων διαβίωσης σε ένα μικρό κρατήρα στο νότιο πόλο της Σελήνης, σύστημα υποστήριξης ζωής σε κάθε φουσκωτή μονάδα, που στη συνέχεια, θα σκεπαστεί από το έδαφος ώστε να προστατεύονται καλύτερα οι ένοικοι από τις ακραίες συνθήκες αλλά και την πτώση μετεωριτών.
Βασικός στόχος της ESA είναι η άντληση και παραγωγή πρώτων υλών από την ίδια τη Σελήνη, κάτι που αφενός θα διευκολύνει τα κατασκευαστικά έργα αφετέρου θα μειώσει κατά πολύ το κόστος των έργων αυτών.
Με το στόχο της ESA είναι σύμφωνος και ο Άγγελος-Χρυσοβαλάντης Αλφατζής ο οποίος δήλωσε: «Πάντα προσπαθώ να βρω υλικά και δομικές λύσεις σύμφωνες με τους διαθέσιμους πόρους επί τόπου. Προς το παρόν, η εστίασή μου είναι στη χρήση ανεπεξέργαστου σεληνιακού εδάφους για την κατασκευή και για άλλες αρχιτεκτονικές εφαρμογές».