Ελληνίδα φοιτήτρια βραβεύεται με Όσκαρ για ντοκιμαντέρ με θέμα την προσφυγική κρίση

ellinida-foititria-oscar

Η Δάφνη Ματζιαράκη, Ελληνίδα φοιτήτρια Δημοσιογραφίας, στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλευ, βραβεύτηκε με το μαθητικό βραβείο της Ακαδημίας Όσκαρ για το φιλμ που γύρισε, με τίτλο «4,1 μίλια».

Η Δάφνη, είναι ανάμεσα στους 17 φοιτητές που βγήκαν νικητές από τον 43 ο Μαθητικό Διαγωνισμό της Ακαδημίας , στον οποίο πήραν μέρος πάνω από 1.700 φοιτητές από όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου!

Το ντοκυμαντέρ της Δάφνης, διηγείται μία μέρα ενός Έλληνα που ανήκει στην ακτοφυλακή, στο ελληνικό νησί της Λέσβου. Ο χρόνος είναι το τώρα! Τώρα, στη μέση της προσφυγικής κρίσης και απαθανατίζει στον κινηματογραφικό φακό, το πώς αυτή η κατάσταση αλλάζει την προσωπικότητά του.

«Ως Ελληνίδα κινηματογραφίστρια, ένιωθα ότι κάτι έλλειπε από το κινηματογραφικό τοπίο. Ήθελα να γυρίσω ένα φιλμ που θα απαθανάτιζε, που θα αιχμαλώτιζε τη δύναμη και τη θέληση άγνωστων ηρώων, που δουλεύουν ακούραστα, σε αδιανόητες συνθήκες», δήλωσε η Δάφνη στη σελίδα του Πανεπιστημίου. Πρόσθεσε ότι ελπίζει, η αναγνώριση που δέχτηκε η ταινία της, να παρακινήσει πλατύτερο κοινό στο να τη δει.

«Ενθουσιάζομαι με αυτή την ευκαιρία καθώς πιστεύω ότι διανύουμε την πιο πιεστική κρίση της εποχής μας», είπε.

Η νικήτρια του Διαγωνισμού, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το γύρισμα ενός φιλμ, ανεξαρτήτως μεγέθους και περιεχομένου, είναι δουλειά ομαδική. Είναι μία διαδικασία που όπως η Δάφνη Ματζιαράκη αναγνωρίζει δεν θα είχε καταφέρει μόνη της. Σπεύδει δε να ευχαριστήσει δημόσια όλους τους συντελεστές –  αλλά και το Πανεπιστήμιο, που της έδωσαν τη δυνατότητα να κερδίσει το Όσκαρ!

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα