Ελληνικά σπίτια φτιαγμένα με φυσικά υλικά και ελάχιστο κόστος

ellinika-spitia-ftiagmena-me-agna-ilika-elahisto-kostos

Η εταιρεία cob.gr ιδρύθηκε το 2001 από τον Κώστα Κοντομάνο, έναν Λαρισαίο με περισσή φαντασία στο χτίσιμο, και μεγάλη αγάπη για το περιβάλλον. Δίχως να δυσκολευτεί ιδιαίτερα, έχτισε το πρώτο cob σπίτι στον Νέσσωνα το 2001 και έκτοτε, έχει χτίσει εκατοντάδες παραμυθένια οικίσματα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, στην Ιταλία, στην Κύπρο, στην Πολωνία και αλλού.

Η τεχνική που χρησιμοποιεί είναι εκείνη των παλιών οι οποίοι δεν είχαν την εμπειρία του τσιμέντου. Συγκεκριμένα τα υλικά τα οποία χρησιμοποιεί για κάθε κατασκευή, είναι υλικά τα οποία προϋπάρχουν στο περιβάλλον όπου κατασκευάζεται το εκάστοτε οίκισμα με αποτέλεσμα το κόστος να μειώνεται και πολλές φορές να εκμηδενίζεται.

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε με τον ίδιο και μερικούς εθελοντές, οι οποίοι έμαθαν κοντά του και συνεχίζουν σήμερα με 2.000 εγγεγραμμένους εθελοντές οι οποίοι εκπαιδεύονται και μετά εκπαιδεύουν κι άλλους. Οι τριάντα περίπου από τους βασικούς της ομάδας, είναι αρχιτέκτονες και μηχανικοί.

Έτσι μιλάμε για οικίες οι οποίες είναι φτιαγμένες από πηλό, χώμα, άμμο, πέτρες, άχυρα και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνταν παλιά και που βρίσκονται ήδη στον χώρο όπου θα κατασκευαστεί το σπίτι. Πχ η άμμος θα είναι η πρώτη ύλη σε μια παραλιακή κατασκευή, ενώ οι πέτρες θα είναι αντίστοιχα πρώτη ύλη σε μια ορεινή οικία.

Η cob.gr και οι δραστηριότητές της οι οποίες επεκτείνονται σε διάφορους φυσικούς τρόπους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και να ζήσουμε μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το ανθρακικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον Πανεπιστημίων Ελληνικών αλλά και του εξωτερικού που ασχολούνται με τη δόμηση, όπως το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, καθώς επίσης και το ενδιαφέρον της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Τα οικοδομήματά τους είναι πιο γερά από ένα τυπικό οικοδόμημα τσιμέντου, αντέχουν περισσότερο, συγκρατούν σταθερές θερμοκρασίες στο εσωτερικό ενώ όταν αποικοδομηθούν, διαλύονται στα εξ’ών συνετέθησαν δίχως να προκαλέσουν την παραμικρή, περιβαλλοντική ρύπανση.

Η σελίδα cob.gr μετρά ήδη τους 20.000 σταθερούς επισκέπτες οι οποίοι ενημερώνονται για όλα τα ενδιαφέροντα και πολλές φορές εμπνέονται συμμετέχοντας και κατασκευάζοντας cob οικοδομήματα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα