Τα Ελληνόπουλα στα social media πριν τα 13 τους

social media

Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που δείχνουν ότι οι περισσότεροι γονείς σε ποσοστό 55,86% έχουν επιτρέψει στα παιδιά τους να χρησιμοποιήσουν τα social media πριν ακόμη κλείσουν τα 13 χρόνια τους, δηλαδή σε ηλικία μικρότερη από την επιτρεπόμενη.

Από τις γνωστές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, τα ελληνόπουλα αυτών των ηλικιών φαίνεται ότι προτιμούν το Viber σε ποσοστό 26,5% και ακολουθεί το Instagram με ποσοστό 22,85% και το Facebook με ποσοστό 18,61%.

Αν και από την έρευνα προέκυψε ότι οι γονείς νιώθουν βέβαιοι για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι μπορούν να επηρεάσουν αλλά και να διαμορφώσουν τον χαρακτήρα των παιδιών τους, ωστόσο, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν πως αυτή η βεβαιότητα δεν εμποδίζει τους γονείς να επιτρέπουν στα παιδιά τη χρήση των εν λόγω μέσων.

Σε σχέση με τον διαδικτυακό εκφοβισμό, οι περισσότεροι γονείς δήλωσαν σίγουροι ότι το παιδί τους δεν αντιμετώπισε ποτέ τέτοιο θέμα και μόνο το 7% απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά, σπάνια ζητούν τη βοήθεια των γονέων τους, αν αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα στα social media ενώ οι γονείς δεν γνωρίζουν σε ποσοστό 35% αν τα παιδιά τους προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην έρευνα αυτή που διεξήχθη σε δείγμα 1.100 χρηστών του διαδικτύου, το 74,67% ήταν γυναίκες ηλικίας 36-60 ετών με ανώτατο εκπαιδευτικό επίπεδο.

Να σημειωθεί επίσης ότι, οι νεαροί γονείς σε ηλικία μέχρι 35 ετών, ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθημερινά, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 70%.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα