Για τα άτομα στα οποία τα δερματικά προέρχονται από εσωτερικές υπερεντάσεις, επανέρχεται το θέμα της ικανότητας εκτόνωσης συναισθημάτων.
Όμως, για τις δερματικές ψυχοσωματικές διαταραχές θα ήθελα να αναφερθούμε πιο αναλυτικά στη θεωρία του Schutz.
Ο Schutz δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το εσωτερικό άγχος. Αυτό που τον απασχολεί είναι το κοινωνικό άγχος. Κατά την άποψή του, τα δερματικά ψυχοσωματικά προβλήματα έχουν να κάνουν με τις διαπροσωπικές σχέσεις. Βέβαια, δεν αποκλείεται τα δύο αυτά στοιχεία να συνυπάρχουν.
Στο χώρο της κοινωνικής συμπεριφοράς, σύμφωνα με τον Schutz, έχουμε τρεις βασικές ανάγκες: Η πρώτη είναι να μας συμπεριλαμβάνουν, η δεύτερη να μας υπολογίζουν και η τρίτη να μας αγαπούν. Καθεμία από αυτές τις διαστάσεις έχει να κάνει και με άλλη πλευρά των σχέσεών μας.
Αν το πρόβλημά σου είναι το κατά πόσο σε συμπεριλαμβάνουν οι άλλοι, αυτό σημαίνει ότι αναρωτιέσαι πόσο σημαντικός είσαι για τους άλλους. Σε μια παρέα, πού βρίσκεσαι; Είσαι στο κέντρο, στην περιφέρεια ή κάπου ανάμεσα; Σε αυτό τον τομέα ο Schutz χωρίζει τους ανθρώπους σε υπερ-κοινωνικούς, κοινωνικούς και υπο-κοινωνικούς, δηλαδή μοναχικούς.
Αν το καλοσκεφτούμε, όλοι αυτοί είναι προβληματισμοί ορίων : «Να είμαι μέσα και πόσο μέσα; Να είμαι έξω; Να αφήσω να μπαίνουν ή να μην αφήσω να μπαίνουν;»
Ο συγγραφέας λέει πως οι άνθρωποι που έχουν τέτοια προβλήματα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν δυσκολίες στην εισπνοή και την εκπνοή, δηλαδή είναι πιο επιρρεπείς σε αναπνευστικά προβλήματα.
Η δεύτερη διάσταση είναι να μας υπολογίζουν. Αυτό σημαίνει πόσο ικανούς μας θεωρούν. Τι είμαστε γι΄αυτούς; Άρχοντες ή αυλικοί; Ικανοί ή ανίκανοι; Οι άνθρωποι αυτοί είναι πιο επιρρεπείς σε ψυχοσωματικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τους μυς και το σκελετό, δηλαδή τον έλεγχο.
Η τρίτη και τελευταία διάσταση που αναφέρει ο Schutz είναι η ανάγκη να μας αγαπούν. Είμαστε ή δεν είμαστε αγαπητοί; Πώς θέλουμε να σχετιζόμαστε με τους ανθρώπους; Από μακριά ή από κοντά; Ο υπερ-προσωπικός τους «αγαπάει» όλους και είναι κοντά με όλους. Ο προσωπικός έχει τις επιλογές του. Με κάποιους είναι μακριά, με κάποιους πιο κοντά. Τον υπο-προσωπικό δεν τον πλησιάζεις εύκολα. Δεν ξανοίγεται συναισθηματικά. Ακόμη και με τ΄αγγίγματα νιώθει άβολα. Κι εδώ υπάρχει πάλι περιθώριο να εμφανιστούν ψυχοσωματικά δερματικά προβλήματα.
Για να συνοψίσουμε: Αν πιστεύεις ότι οι δερματικές σου διαταραχές είναι προϊόν ενός εσωτερικού ανέκφραστου άγχους, τότε να ανατρέξεις σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την εκτόνωση συναισθημάτων που έχουμε αναφέρει πολλές φορές.
Αν όμως κρίνεις ότι αυτές οι διαταραχές είναι περισσότερο προϊόντα διαπροσωπικού άγχους, τότε η επανεξέταση αυτών των τριών διαστάσεων που προτείνει ο Schutz, δηλαδή το να είμαστε σημαντικοί, ικανοί και αγαπητοί, θα μπορούσε να σε οδηγήσει σε κάποιες αναθεωρήσεις για τις σχέσεις σου, μήπως και το διαπροσωπικό σου άγχος μειωθεί.
Χαρά η καλύτερη θεραπεία Γιώργος Πιντέρης Ph. D. εκδόσεις Ψυχογιός