Ο Τόμας Άλβα Έντισον, ο μεγάλος Αμερικανός εφευρέτης, είνσι σίγουρα ένας άνθρωπος που μπορούσε να διαβλέπει πέρα από τα εμπόδια και τις προκλήσεις. Στην καριέρα του κατοχύρωσε πολλές πατέντες. Εφηύρε τα πάντα, από τη μηχανή κινηματογραφικής προβολής μέχρι το φωνόγραφο.
Όμως είναι ευρύτερα γνωστός για τον ηλεκτρικό λαμπτήρα.
Η ιστορία αυτής της εφεύρεσης είναι αξιοσημείωτη. Ο Έντισον, όπως και πολλοί άλλοι εκείνη την εποχή, αναζητούσε έναν τρόπο για να δαμάσει το ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να αντικαταστήσει τις λάμπες πετρελαίου, τα τζάκια και τα κεριά. Τελικά, μόνο αυτός μπόρεσε να λύσει το μυστήριο.
Το πρόβλημα ήταν ότι έπρεπε να κατασκευάσει ένα νήμα που θα κρατούσε για αρκετό καιρό μέσα στο λαμπτήρα.
Κάθε γνωστή ίνα της εποχής εκείνης δοκιμάστηκε. Μάλιστα, ο Έντισον πειραματίστηκε με πάνω από 800 διαφορετικά νήματα προτού πετύχει.
Φανταστείτε, περισσότερα από 800 νήματα. Ποτέ δεν παραιτήθηκε. Το πιο καταπληκτικό ήταν ότι ο Έντισον μπορούσε να εργαστεί μόνο με το φως της ημέρας! Άλλωστε, δεν είχε ακόμα εφεύρει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα!
Υπήρχαν δύο τεράστια εμπόδια που αντιμετώπιζε ο Έντισον. Πρώτον, κανείς δεν ήξερε με βεβαιότητα ότι ο ηλεκτρικός λαμπτήρας θα μπορούσε να δουλέψει. Δεύτερον, η αποκαρδιωτική αγγαρεία της δοκιμής του ενός νήματος μετά το άλλο ήταν εντελώς εξαντλητική. Δεν ήξερε πόσες δοκιμές θα χρειαζόταν να κάνει. Απλώς συνέχιζε.
Φανταστείτε τη δημιουργική διαδικασία που πέρασε ο άνθρωπος αυτός για να υλοποιήσει την εφεύρεσή του. Και μην ξεχνάτε, εκείνο τον καιρό δεν υπήρχε τίποτε που να μοιάζει με ηλεκτρικό λαμπτήρα.
Ο Έντισον χρειάστηκε πρώτα να τον απεικονίσει στο μυαλό του. Έπρεπε να δημιουργήσει μια ιδέα για το τί ήθελε χωρίς κανένα απολύτως σημείο αναφοράς. Χρειαζόταν να έχει ένα απίστευτα ισχυρό όραμα.
Όμως μην το ξεχνάτε, δεν προσπαθούσε να δημιουργήσει έναν ηλεκτρικό λαμπτήρα, προσπαθούσε να νικήσει το σκοτάδι. Ήθελε φως! Αυτό έχουμε την τάση να το ξεχνάμε. Ήθελε να μπορεί να διαβάζει τη νύχτα. Η αποστολή του ήταν ξεκάθαρη. Γνώριζε ότι, αν μπορούσε να επιτύχει το έργο αυτό, η προσφορά του στην ανθρωπότητα θα ήταν τεράστια.
Ο Έντισον είχε διορατικότητα. Μπορούσε να κοιτά πέρα από τις προκλήσεις και να βλέπει τα αποτελέσματα. Κατά κάποιο τρόπο μοιάζει με τον άνθρωπο που αγοράζει ένα φτυάρι. Ο άνθρωπος αυτός δεν θέλει ένα φτυάρι, θέλει να ανοίξει μια τρύπα στο χώμα.
Νομίζετε ότι αν απλώς ήθελε να εφεύρει κάτι, θα επέλεγε κάτι τόσο δύσκολο όσο ο ηλεκτρικός λαμπτήρας; Μάλλον όχι. Θα μπορούσε τροποποιήσει ένα υπάρχον εξάρτημα. Αντί γι’ αυτό, επειδή ήταν διορατικός, άλλαξε τη μορφή του κόσμου.
Αν ο Έντισον είχε θέσει όρια στην προσπάθεια, αντί για το αποτέλεσμα, ο ηλεκτρικός λαμπτήρας μπορεί να είχε εφευρεθεί πολύ αργότερα.
Είχε διορατικότητα. Μπορούσε να βλέπει τα αποτελέσματα αυτού που έκανε. Μπορούσε να βλέπει πέρα από τις προκλήσεις. Η ζωή του δεν αναλωνόταν στην καταμέτρηση των σποτυχιών που είχε. Αυτές ήταν άσχετες. Ήταν πρόθυμος να μετρήσει μόνο τις επιτυχίες.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Bill Quain «10 Κανόνες για να τους αθετήσετε & 10 Κανόνες για να υιοθετήσετε» από τις εκδόσεις θέσις