Ενός λεπτού σιγή στις 12 μμ σήμερα για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

peace

Η 21 Σεπτέμβρη έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα ο ΟΗΕ ζητά την παγκόσμια εκεχειρία. Ζητά να κατεβάσουν τα όπλα όλοι όσοι πολεμούν και να επιτρέψουν το δικαίωμα όλων των λαών στην Ειρήνη.

Αυτή η έκκληση φαίνεται ψιλά γράμματα καθώς αρκεί μια ματιά στις ειδήσεις για να σιγουρευτούμε πως η φωνή του ΟΗΕ δεν ακούγεται μέσα στη μάχη. Τα όπλα και οι βόμβες, οι νάρκες, κάνουν πολύ θόρυβο. Δεν ακούγονται καν τα παρακάλια και οι ικεσίες των αμάχων, δεν ακούγονται τα κλάματα των μωρών ανάμεσα στους νεκρούς, δεν αφήνει χώρο ο πόλεμος για ειρήνη.

Κι όμως ο ΟΗΕ, κάνει αυτή την έκκληση. Γιατί; Αν αυτοί που πολεμούν δεν ακούν τότε γιατί; Ίσως για όλους εμάς που αυτή τη στιγμή δε σφυρούν οι σφαίρες δίπλα στα κεφάλια μας, δε γκρεμίζονται τα σπίτια και οι ζωές μας, δεν κινδυνεύουν τα παιδιά μας από διαμελισμούς εκρηκτικών. Ο ΟΗΕ μας λέει πως η ειρήνη είναι δικαίωμα όλων των λαών και οι λαοί που σήμερα δε χαίρουν ειρήνης, χρειάζονται στήριξη για να την ανακτήσουν ξανά, ώστε να μπορούν να εξελίσσονται ως βιώσιμες κοινωνίες, δίχως να αναγκάζονται να μεταναστεύουν ως πρόσφυγες.

Είναι θλιβερά τα αποτελέσματα του πολέμου. Είναι πολλοί οι άνθρωποι που κάνουν κατάχρηση των όπλων. Είναι πολύς ο κόσμος που υποφέρει σήμερα σε βάναυσα χέρια τρομοκρατών και πολεμοκάπηλων. Για αυτό ο ΟΗΕ ζητάει από όλους τους πολίτες της Γης ενός λεπτού σιγή σήμερα στις 12 το μεσημέρι. Ζητά από όλους μας να αναλογιστούμε την ειρήνη, τι σημαίνει για την ανθρώπινη οικογένειά μας. Μας ζητά να την κρατήσουμε μέσα στην καρδιά μας ώστε να δυναμώσει και ν’ ανθίσει. Μας ζητά να υποστηρίξουμε την ειρήνη και να την διεκδικήσουμε για όλους, μέσα από τη δικιά μας σκέψη ο καθένας, μέσα από τη δικιά μας γειτονιά, μέσα από τη δικιά μας χώρα, για όλους.

Φυσικά όχι με φωνές, βία και άλλα όπλα. Αν κρατάτε όπλα, αυτή είναι η έκκληση για σήμερα. Αφήστε τα! Αφήστε τα για μία μέρα και ενδιαφερθείτε για την ειρήνη μέσα σας και γύρω σας. Αναλογιστείτε, για ένα λεπτό, για μία μέρα, αρκεί. Αναλογιστείτε αν αυτό που θέλετε να πετύχετε μπορείτε να το πετύχετε δίχως όπλα, δίχως βία. Αν ναι τότε αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσετε.    

Η ημέρα της ειρήνης είναι σήμερα και όλοι όσοι την θέλουμε, ας της δώσουμε και φέτος μία ευκαιρία. Για όλους. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε για την ειρήνη. Ας ξεκινήσουμε από εσένα και από εμένα. Ας ξεκινήσουμε τώρα!

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα